1. Начало
  2. Домейни
  3. Управление на домейн
  4. Опресняване на DNS информация (DNS propagation)

Опресняване на DNS информация (DNS propagation)

В тази статия ще Ви дадем информация за процеса на опресняване на DNS информацията, ще Ви покажем как може да редактирате Time-To-Live (TTL) параметър в cPanel.

Разпространение (propagation) на DNS записи

Разпространението на DNS информацията (DNS propagation) може да се разглежда като времето, след което изтича валидността на кешираните DNS записи.

Например, ако актуализирате неймсървърите на домейн, за да го насочите към друг хостинг сървър например, новите DNS записи трябва да се разпространят в цялата глобална интернет мрежа. Този процес включва собствените DNS сървъри на всеки един интернет доставчик в световен мащаб.

Ако един доставчик е настроил своя DNS сървър да изтрива кеша веднъж седмично, всички заявки от тази интернет мрежа към Вашия сайт, до изтичане на времето за живот на DNS кеша (нарича се time-to-live, TTL), ще продължат да се насочват към IP адреса на Вашия предишен хостинг сървър.

Едва след като изтече TTL времето, следващата първа заявка към Вашия домейн в тази интернет мрежа ще измине целия път на резолване през root сървърите » TLD сървърите » първичния авторитетен неймсървър на домейна и новите DNS записи ще се кешират.

Чак сега, една седмица след като Вие сте променили неймсървърите при Вашия регистрар, в тази интернет мрежа Вашият сайт ще се зареди от новия хостинг.

В интернет няма общ стандарт, който да е задължителен за всички интернет доставчици и се счита, че в рамките на 72 часа огромната част от тях опресняват своя DNS кеш.

От горния пример става ясно, че нито клиентът, нито домейн регистрарът, нито хостинг компанията могат да направят каквото и да било, за да ускорят разпространението на новите DNS записи, тъй като това зависи от настройки на чужд сървър, върху който те нямат никакъв контрол.

Малко успокоение в подобни случаи е факта, че големите интернет доставчици и особено онези, които предлагат публични имейл услуги, опресняват своя кеш в рамките на един час.

Въпреки че във Вашата мрежа сайтът не се зарежда от новия сървър, Вие можете да използвате различни инструменти и да проверите дали сайтът се зарежда от други мрежи. Такива инструменти за мрежова диагностика са използване на командата traceroute или използване на някой от многобройните онлайн инструменти.

Промяната на хостинг сървъра е само един пример, но много по-често клиентите пропускат да подновят домейните си навреме и регистрарът сменя автоматично неймсървърите им. В резултат на това всички услуги, зависещи от домейна и неговите поддомейни – най-често сайтове и пощи – спират да работят.

Когато клиентът поднови домейна, например на следващия ден, голяма част от доставчиците вече са кеширали служебните неймсървъри на регистрара. В този случай трябва да се изчака изтичането на TTL на кеша, за да се кешират коректните неймсървъри и чак тогава всички услуги, свързани със статуса на домейна, ще заработят отново нормално.

В нашите възможности е единствено да променяме параметъра Time-To-Live (TTL) за нашите DNS записи.

Промяна на Time-To-Live (TTL) в cPanel

Можете да променяте времето, за което даден DNS запис се счита за актуален, през cPanel » Domains » Zone Editor. В списъка кликнете линка Управление в реда на домейн името, чиято настройка желаете да промените

Линк Manage в таблицата на домейна

Кликнете Редактиране за DNS записа, чийто TTL ще промените:

Линк Edit за редактиране на запис

Променете стойността по желание (времето се изчислява в секунди), в примера въведохме 7200 секунди (два часа):

Промяна и запазване на Time-To-Live

Кликнете бутона Save Record за да запазите промените.

За да разберете как може да смените неймсървърите на домейн в СуперХостинг.БГ, вижте статията Промяна на DNS настройките на домейн.

Обновена: 21.10.2021

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още