1. Начало
  2. Сигурност и защита
  3. Какви рискове крие изтичането на периода на домейн името?

Какви рискове крие изтичането на периода на домейн името?

Много често собствениците на сайтове, решават да спрат да подновяват домейна, след като е настъпил момент, в който той вече не им трябва. За съжаление, това крие в себе си изключително много рискове свързани с цялата информация и чувствителни данни, които вървят с изтеклия домейн.

Различни проучвания относно интернет сигурността показват, че изтичането на дадено домейн име може да има сериозни последствия, които да се изразяват в изтичането на лични данни. Например, то може да бъде закупено и регистрирано с цел създаване на фалшив електронен магазин, чрез който да бъдат събирани данни на кредитни карти. Или да се използва създадената от предишния собственик електронна поща с цел изнудване на клиенти, кражба на корпоративна информация или проникване в лични профили на служителите.

За да се избегнат тези ситуациите, е нужно просто името да се подновява предварително. Разбира се, ако притежавате голям брой домейни, това може да се превърне в проблем и случайно да пропуснете някои. В следващите редове ще се впуснем в по-детайлно обяснение за възможните рискове, при изтичане на периода на домейна ви, както и различни начини да избегнете този проблем.

Какво се случва след като домейн името изтече?

Ако вече притежавате собствен домейн, то сме сигурни, че знаете какви може да се последиците за домейн името ви след като изтече. Въпреки това, ние сме длъжни да предупредим тези от Вас, които не са наясно или им предстои да регистрират своето първо домейн име, че след като изтече, то става достъпно за другите потребители да го регистрират.

Имайте предвид, че в интернет пространството има сайтове, които са специализирани именно в това. В момента, в който дадено (желано) домейн име се освободи то ще бъде листнато на сайта и наддаването за него може да започне веднага. От една страна, това е супер възможност за хора, за които желаният от тях домейн е бил зает и сега могат да започнат работа по сайта си с предпочитаното от тях име. От друга страна, за съжаление, има и друг тип потребители, които следят за възможността да регистрират изтекли домейни, с не чак толкова етични цели.

Превръщане на домейна във фалшив онлайн магазин

Една от причините поради които дадена група от хора се опитват да регистрират изтекло домейн име е, за да създадат фалшив онлайн магазин. Това са така наречените фишинг сайтове, които целят да откраднат чувствителна потребителска информация като потребителски имена, пароли, данни на кредитни карти и прочие.

Кибер престъпниците се възползват от изтекли домейни на вече установени компании, които са изградили доверие в своите клиенти. По този начин, потребителите е по-малко вероятно да се усъмнят в истинността на сайта, тъй като са го достъпвали през същото домейн име с години. Ако станете жертва на подобен тип атака, това може да има пагубни последствия за компанията ви. Едно подобно кибер престъпление със сигурност ще навреди на бранд имиджа ви, както и ще разруши изграденото у потребителите ви доверие.

Достъпване до чувствителна информация чрез имейл комуникация

Голяма част от компаниите създават имейл акаунти, които използват домейн името им, и през които извършват изцяло своята бизнес комуникация, създаването на онлайн профили в различни платформи и т.н.

За съжаление, често срещано е собствениците на тези домейн имена да забравят за тези електронни пощи, които са вързани към домейн името им, и това дава възможност на злонамерените хакери да добият достъп до цялата комуникация с партньори, клиенти и доставчици.

Използвайки „catch-all“ акаунт – имейл адрес, който събира всички входящи имейл съобщения към домейн името, киберпрестъпниците могат много лесно да получат достъп до цялата ви комуникация. Всъщност това е една от първите стъпки за създаването на фишинг измама, която да препрати потребителите ви към scam уебсайта.

Освен до бизнес имейлите ви, злонамерените лица могат да се сдобият и с достъп до акаунтите на вашите служители в различните социални мрежи и други професионални профили, като единственото което е нужно, е да сменят паролата.

Какви стъпки да предприемете, за да се защитите?

Най-просто лесното нещо, което можете да направите е да подновявате всички свои домейни. Разбира се, за допълнителна сигурност можете да закриете всички имейл акаунти свързани към тях и да ги пренасочите към този, който използвате в момента. Също така, във връзка с последните заплахи, които споменахме, можете да предупредите своите служители да сменят имейла, който използват за регистрация в различни онлайн платформи.

Същото важи и ако решите, че искате да спрете да подновявате дадено домейн име. Преди да спрете да го подновявате е добре да направите лист със стъпки, които да предприемете преди да позволите на друг потребител да го регистрира. Като изключим техническата част, добра идея е предварително да предупредите вашите партньори и клиенти за предстоящите промени. За допълнителна сигурност можете да ги помолите да blacklist-нат стария ви имейл адрес.

Вижте още: 5 съвета за защита на домейна Ви | Blog

Как можете да избегнете изтичането на домейн името ви?

Разбира се, основното е да подновявате домейн името си своевременно. Въпреки това, ако не искате да мислите всяка година за периоди и да се притеснявате, че можете да изпуснете да го подновите на време, съветваме ви да регистрирате домейна за по-дълъг или максимален период. Така ще си спестите още едно нещо, за което да мислите, и ще можете да се фокусирате върху другите важни бизнес аспекти.

Някои от уеб хостинг доставчиците позволяват автоматичното подновяване на услуги. Активирайки го, ще си улесните още повече живота. При нас има тази възможност за всички наши клиенти, като те могат да го направяте директно през клиентския им акаунт.

Още по темата: Автоматични плащания | Help

Надяваме се информацията да ви е била полезна. Ако трябва да запомните нещо, то е че изтичането на вашето домейн име може да крие много повече опасности, отколкото мислите. За щастие, с няколко действия, можете да защитите себе си, бизнеса си и всички ваши служители и клиенти от евентуално изтичане чувствителна информация. В случай че имате нужда от съдействие по какъвто и да е хостинг въпрос, винаги можете да се свържете с нас и ние с удоволствие ще ви съдействаме!

Обновена: 22.12.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още