PrestaShop – ръчна инсталация

Важно: В тази статия е описана ръчната инсталация на системата PrestaShop. Това означава, че файловете на системата се качват ръчно в хостинг акаунта и отделно трябва да се създаде нова база данни с потребител. Можете да инсталирате PrestaShop 1.7, 1.6 по друг, по-лесен и автоматичен начин – през cPanel » Softaculous. Инсталацията на PrestaShop през Softaculous е автоматична, без нужда да създавате предварително база данни и ще можете да изберете коя версия на системата да бъде инсталирана. Версиите на PrestaShop в Softaculous се обновяват редовно, така че когато решите да направите инсталацията, винаги ще можете да изберете от последните налични версии. Крайният резултат от автоматичната и ръчната инсталация на PrestaShop е един и същ.

За инсталацията на PrestaShop, първо е необходимо да свалите инсталационните файлове на системата. Това може да направите от официалния сайт: https://www.prestashop.com/en/download.

Изтеглете локално на вашия компютър системата и разархивирайте файловете от изтегления пакет на PrestaShop. След като разархивирате файловете на вашия компютър е необходимо те да бъдат качени в хостинг акаунта. Това може да направите бързо и лесно чрез FTP клиент.

След като файловете са разположени в хостинг акаунта, ще е необходимо да създадете база данни и да асоциирате потребител, който да бъде с пълни права върху тази база данни. Това може да направите като следвате стъпките описани в статията: Как да създам и ползвам MySQL база данни в моя хостинг акаунт?

Необходимо е да запишете и/или да запомните паролата, която ще зададете за потребителя, който е асоцииран към създадената от вас база данни, тъй като ще ви е необходима при инсталацията.

При изпълнение на описаните по-горе стъпки, би следвало да сте разположили инсталационните файлове за система PrestaShop в хостинг акаунта и да сте създали MySQL база данни с потребител за нея.

Вече можете да преминете към самата инсталация на системата.

Изпишете в уеб браузъра името на вашия домейн. Ако сте поставили файловете на системата в поддиректория, трябва да допишете и нея, например: mystorename.com/prestashop. При изписване на домейна в браузъра, ще се зареди началната инсталационна страница на система PrestaShop:

Инсталация на PrestaShop в хостинг акаунта

Езикът, който можете да изберете, е само за инсталационния процес, кликнете Next.

Условия за ползване на системата PrestaShop

След като прочетете условията за ползване и маркирате опцията „I agree to the above terms and conditions“ кликнете на бутона Next.

На следващата стъпка се въвеждат данни за магазина и административния акаунт:

Въвеждане на данни за магазина

В секция Information about your Store въведете име на магазина, сфера на дейност и държава. За Your Account въведете име, имейл адрес и паролата за администратора на магазина.

Следващата стъпка е за въвеждане на данните за връзка с базата данни:

Въвеждане на данни за връзка с базата данни

Въведете данните за връзка с базата данни:
Database server address: въведете localhost
Database name: името на базата данни, която сте създали предварително в cPanel
Database login: потребителя за базата данни, който е създаден предварително в cPanel и е асоцииран с базата данни
Database password: паролата на потребителя за базата данни
Tables prefix: префикс за таблиците в базата данни, може да се остави празно или да въведете по желание някакъв текст.

След като въведете данните и кликнете на бутона Next се завършва инсталацията на системата PrestaShop:

Последна стъпка от инсталацията на системата PrestaShop

От последната стъпка на инсталацията можете да достъпите сайта – Discover your store и административния панел – Manage your store на PrestaShop.

Преди да е възможно да работите с вашият магазин е необходимо да премахнете директория install от директорията на системата.

Обновена: 02.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още