Reported Attack Page

В случай че при търсене в Google сайтът е обявен като атакуващ и вместо да се зареди, се пренасочва към:

http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=example.com

най-вероятно в сайта има осъществен злонамерен пробив.

Бележка: example.com е името на вашия домейн.

Първо трябва да се прегледа хостинг акаунта, за да се намери причината за появата на предупредителното съобщение в Google. Трябва да се премахне злонамерения код. След това трябва да се предприемат мерки по отстраняване и на причината за добавянето на кода и накрая да се изиска преиндексиране на сайта.

Често срещани причини за пробиви в сигурността. Начини за повишаване на сигурността и предотвратяване на злонамерени пробиви

Какво да правя след констатиран злонамерен достъп в сайт?

След като са премахнати злонамерения код в сайта и причината за добавянето му, следва да се изиска преиндексация, за да може съобщението да се премахне по-бързо.

Бележка: Ако не се изиска преиндексиране на сайта, съобщението също ще бъде премахнато, ако злонамерения код вече не е наличен на сайта. Съобщението се получава при индексиране на сайта от Google. При изискването на преиндексация се ускорява процеса.

За да изискате преиндексиране, е необходимо да добавите вашия домейн в акаунт в Google Search Console (Google Webmaster Тools). Това е инструмент на Google, предназначен за уеб администратори и разработчици, който дава и допълнителни насоки относно по-добро позициониране на сайта в резултатите от Google.

Ако нямате съществуващ акаунт в Google Search Console, можете да направите такъв на адрес: https://search.google.com/search-console/about

След като се регистрирате, е необходимо да добавите вашия домейн и да верифицирате, че имате контрол над управлението му.

След като достъпите акаунта, изберете бутона ADD A SITE в горния десен ъгъл:

Добавяне на нов домейн в Google Search Console (Google Webmaster Tools)
Добавяне на нов домейн в Google Search Console (Google Webmaster Tools)

Налични са 4 метода на верификация, като можете да ползвате най-удобния за вас. Един от най-популярните е качването на файл в хостинг акаунта.

Верификация на домейн в Google Search Console (Google Webmaster Tools)
Верификация на домейн в Google Search Console (Google Webmaster Tools)

Можете да свалите файла, след което да го разположите в директорията на домейна. Качването можете да направите през Файловия мениджър на контролния панел или през FTP клиент. След като файлът е разположен в акаунта, необходимо е да го достъпите през уеб. Натиснете бутона Verify.

В Google Search Console ще излезе съобщение, че домейнът е успешно верифициран.

За да поискате преиндексация е необходимо да изберете меню Health -> Malware.

Google Search Console (Google Webmaster Tools) - Health меню
Google Search Console (Google Webmaster Tools) – Health меню

Обикновено преиндексацията отнема от няколко часа до няколко дни, като в интерфейса на Google Search Console ще получите информация затова.

Ако при индексирането Google бота не е открил злонамерен код, в тази секция ще се появи следното съобщение:

Google Search Console (Google Webmaster Tools) - Статус на сайта
Google Search Console (Google Webmaster Tools) – Статус на сайта

Важно: Ако все още е наличен злонамерен код в сайта, от Google също ще предоставят информация за адресите, на които е наличен. Съобщението ще бъде премахнато само ако в кода на сайта е премахнато цялото злонамерено съдържание.

Обновена: 21.11.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още