1. Начало
  2. Shopiko
  3. Как да активирате модула за доставка с Rapido в онлайн магазина?

Как да активирате модула за доставка с Rapido в онлайн магазина?

Интеграция на Rapido в Shopiko

С допълнението „Rapido товарителница“ във вашия онлайн магазин ще можете да ползвате услугите на куриерска компания Rapido.

Чрез този модул ще имате връзка със системата на спедитора, което позволява изчисляване на доставката в реално време, създаване на товарителница и изпращане на заявка за куриер.

С услугата „Международна пратка“ на Rapido ще можете да изпращате пратки извън страната. Повече информация, свързана с услугите предлагани от спедитора, можете да получите при контакт с екипа на спедитора.

За да активирате модула, кликнете на бутона Научи повече и след това Инсталирай допълнението.

След като инсталирате модула в магазина, за да активирате опциите на Rapido, ще е необходимо да въведете потребителско име и парола, които ще ви бъдат предоставени от Rapido.

бпеяя

Важно: Необходимо е да имате регистрация като търговец в Rapido. Ако имате регистрация като клиент, в my.rapido.bg, не можете да ползвате тези данни за връзка на магазина със системата на спедитора. За допълнителна информация, свързана със създаването на профил като търговец в Rapido, свържете се с поддръжката на системата.

След като въведете данните за връзка с Rapido и те са валидирани успешно, ще получите потвърдително съобщение „Потребител на Rapido rapidouser е успешно свързан с електронния магазин„.

Успешна връзка на профила в Rapido с онлайн магазина

Важно: При кликване на „промяна на профила“ ще трябва да въведете данните за връзка с Rapido отново.

Настройки на модула

Настройките въведени тук ще се ползват по подразбиране при създаване на товарителница. Настройките може да се променят индивидуално за всяка товарителница/доставка.

Настройки

Данните в полето „Предпочитан адрес на изпращач“ се взимат автоматично от профила ви в Rapido.

Доставката се плаща от: Изберете от кого ще се заплаща доставката, от вас, като подател или от клиента, като получател.

Услуги на Rapido, които ще използвате: Изберете поне една услуга.

От допълнителните настройки маркирайте тези, които са ви необходими.

Активиране на „Доставка с Rapido“ в поръчката

Избор за доставка в поръчката

След като модулът „Rapido товарителница“ е активиран, по подразбиране това не се показва на клиентите по никакъв начин в онлайн магазина.

Ако искате клиентите да могат да избират в поръчката, дали доставката да се извърши с Rapido, може да активирате опциите Доставка до адрес с Rapido и/или Доставка до офис на Rapido, в администрацията на онлайн магазина -> Настройки -> Доставка.

При активиране на опциите ще можете да зададете дали цената да се изчислява автоматично или да се ползва твърда цена на доставка.

Доставка

Също така в настройките ще можете да изберете дали доставката с Rapido да е безплатна за поръчки над определена стойност.

За да активирате метода за доставка, кликнете на иконката, вдясно от заглавието.

Когато сте избрали опцията „Автоматично изчисляване на цената на доставката„, изчисляването се извършва в реално време, като се прави връзка със системата на Rapido.

В този случай задължително попълнете цена в полето „Цена за доставка при проблем във връзката с Rapido„. Тази цена ще се вземе само ако по някаква причина не може да се осъществи връзка със системата на Rapido. В случай че няма попълнена стойност, при случай на невъзможност за автоматично изчисляване, клиентите може да видят нулева стойност на цената за доставката.

Ако активирате опцията „Твърда цена за доставка“ към всяка поръчка ще се добави въведената цена за доставка, независимо от теглото на продуктите и дестинацията. Можете да направите доставката безплатна, като въведете в полето „0“.

Важно: За да може клиентите да виждат актуална и реална цена за доставка, по време на поръчката, предварително въведете тегло за всеки един продукт. В страницата на всеки продукт, в раздел Допълнителна информация можете да попълните тегло. Можете да зададете тегло за всеки един продукт в дадена категория, от страницата с настройките на категорията – Редакция на категория.

Изпращане на пратка с Rapido и създаване на товарителница

Изпрати с Rapido

В страницата с детайлите на всяка поръчка е наличен бутон Изпрати с Rapido, най-долу на страницата. Можете да използвате Rapido за всяка една поръчка, независимо дали клиентът е избрал метод на доставка с Rapido или не.

Списъкът с поръчки е достъпен през административния панел на онлайн магазина – меню Поръчки.

За да подготвите пратка с Rapido, първо ще е необходимо да създадете товарителница. Това става като кликнете на бутона Изпрати с Rapido, прегледате и коригирате необходимата информация и кликнете на бутона Създай товарителница.

Тази товарителница може да бъде разпечатана и след това използвана за изпращането на пратката.

Данни за подател

Данните за подател се взимат от профила ви в Rapido. Ако искате да промените тези данни, ще е необходимо да се свържете с лицето, което ви обслужва от екипа на Rapido.

Данни за получател

Това са данните, които клиентът е предоставил. Проверете за коректност и ако е необходимо нанесете корекции. Ако липсва пощенски код, попълнете наново полето „Населено място“ с името на града и изберете от падащото меню съвпадащото предложение. След като изберете града, пощенският код ще се попълни автоматично.

Пратката се получава

„на адреса на получателя“

Когато клиент е избрал да получи пратката на точно определен адрес, във формата е необходимо ръчно да препишете/въведете адреса.

Ръчно въвеждане на адреса за доставка

В полето „Адрес за доставка, въведен от клиента“ ще видите в син цвят информацията, както е въведена от клиента. Необходимо е да попълните ръчно само едната от двете секции за адрес (или улица+номер или квартал+бл,вх…).

Бележка: Името на улицата или квартала е необходимо да се въведе ръчно в съответното поле, след което да се избере от автоматично генерирания списък.

„в офис на Rapido“

Ако клиентът е избрал доставка до офис на Rapido, тук ще видите до кой точно. Можете от падащия списък да промените офиса, в случай че клиентът е поискал промяна.

Информация за пратката

В зависимост от това кои услуги сте избрали в настройките на модула (Допълнения -> Rapido товарителница), от списъка на полето „Услуга“ ще можете да изберете една от тях. Описанието на съдържанието на пакета е генерирано автоматично и е опционално. Можете да включите допълнителни опции и информация за пратката като разрешен преглед на пратката, преди плащането й, изискване за обратна разписка и други.

Доставката се плаща от

Можете да промените избора по подразбиране, който сте задали в настройките на модула (Допълнения -> Rapido товарителница), като изберете доставката да се заплати от подателя или от получателя.

Обновена: 20.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още