1. Начало
  2. Сайт билдър
  3. Как да създадем страница от празен шаблон? [Видео]

Как да създадем страница от празен шаблон? [Видео]

Всеки уебсайт има своя специфична структура и визия, проектирани спрямо услугата или бизнеса, който презентира. Сайт билдър Ви дава свободата сами да оформите Вашия първи онлайн проект, както Ви харесва. Той разполага с всички необходими инструменти за тази цел.

В тази помощна статия ще Ви покажем как можете сами да направите желаната страница от съвсем празен шаблон. Празният шаблон Ви дава възможност да презентирате идеята си точно така, както бихте искали да я видят Вашите посетители.

Разберете как бързо и лесно да изградите желания сайт със Сайт билдър в рамките на 1 час.

Голяма част от съвременните уебсайтове представят конкретна идея, следвайки логическа последователност, която се изразява в създаването на отделни страници. Името на всяка една от тях подсказва каква информация може да бъде открита в нея. Наличието на страници в сайта помага на потребителите да се ориентират по-лесно в съдържанието и да открият това, което търсят. Ето защо те имат важно значение за Вашия онлайн проект.

И така, първата стъпка, с която бихте могли да стартирате творческия процес по оформяне на Вашия уебсайт, е създаването на навигация. За да я добавите в сайта си, е необходимо да отворите секция “Елементи” и с помощта на опцията Drag & drop да я плъзнете до най-горната част на работното поле.

Навигация

В нея можете да разположите желаните страници, като единствено Вие определяте какво заглавие да носят те. Най-често срещаните страници при изграждането на навигация са:

  • Начало
  • За нас/За мен
  • Портфолио/Каталог/Услуги
  • Галерия
  • Блог
  • Контакти

Това, разбира се, не бива да Ви ограничава в избора на подходящи заглавия за Вашите страници. Имате абсолютната свобода да ги променяте, да надхвърлите броя им, ако е необходимо, или да размествате тяхната последователност в навигацията. Има още един лесен начин за управление на Вашите страници и той е през меню Страници, което можете да достъпите през бутона Табло.

Видове страници
Нова страница

Имайте предвид, че при създаване на нова страница в администрацията на Вашия сайт, тя ще се визуализира незабавно в навигацията. Не забравяйте да промените URL адреса на латиница, щом въведете името на страницата.

В случай че искате да промените шрифта, както и да стилизирате навигацията, използвате наличните дизайн инструменти. За да ги достъпите, кликнете с десен бутон на мишката върху навигацията и изберете бутона “Настройки на стила”. Раздел “Шрифтове” Ви позволява да променяте стила на шрифта, неговия размер, дебелина, както и разстоянието между буквите. Ако искате всички букви в заглавията на страниците да бъдат главни, малки или да започват с начална главна буква, отново този раздел ще Ви помогне да го направите.

Настройки

Разгледайте и останалите възможности, които Ви дава бутона “Настройки на стила”.

Настройки на стила

Обърнете внимание и на бутона “Настройки”, откъдето можете да променяте настройките на дизайна. Там ще откриете лесен начин за позициониране на навигацията вляво, централно или вдясно. Освен това можете да я направите вертикална или хоризонтална, както и да я скриете зад бургер меню.

Настройки на дизайна

Непосредствено до навигацията може да разположите още един елемент – логото на Вашия бизнес. Това е Вашата бранд идентичност, която Ви прави разпознаваеми в дигиталния свят и Ви отличава от Вашите конкуренти.

Лого

За да го добавите, е необходимо да кликнете върху секцията “Елементи” от основната навигация вляво. Отново с помощта на опцията “Drag & drop” можете да го издърпате до желаната позиция в хедъра.

Създаване на лого

Имате възможност да променяте неговото местоположение само с един клик, както и да го стилизирате спрямо Вашата идея или дейността на бизнеса Ви. Щом кликнете еднократно върху него, ще отворите лента с инструменти, които ще Ви помогнат да го оформите, както Ви харесва. Изберете бутона “Създаване на лого”.

Лого дизайнер

Той ще Ви изпрати в секция “Лого дизайнер”, откъдето можете да проектирате желаното лого. Вижте всички налични опции за стилизация. Повече информация за създаването на лого ще намерите в помощната ни статия “Сайт билдър – създаване на фирмено лого за сайта”.

При първоначалното отваряне на празния шаблон ще видите, че той е графично разделен на три части – хедър, боди и футър, или по-конкретно това са началната, същинската и финалната част на Вашата уебстраница.

Какво са хедър, боди и футър и кои са техните елементи?

Най-често в хедъра се разполагат логото и навигацията на сайта Ви. Ако сайтът Ви съдържа няколко страници, хедърът ще има един и същ изглед за всяка една от тях.

в хедъра се разполагат логото и навигацията

В бодито са позиционирани всички елементи, които искате потребителите да видят, щом отворят Вашата страница – изображения, заглавия, публикации, каталог, представяне на бизнеса или услугата, която предлагате. Всяко боди е индивидуално за конкретната страница, в която се намира. Това означава, че можете да разполагате различни елементи във всяка страница, без да дублирате техните визии. Така например в страница “За нас/За мен” можете да добавите снимки на Вас или Вашия екип, както и да прибавите текстово съдържание, в което запознавате посетителите на сайта си с дейността на Вашия бизнес, неговата мисия и цел. Страница “Каталог” може да съдържа само изображения на Вашите продукти или артикули, ако предлагате такива, както и кратко описание на всеки един от тях. По този начин бихте могли да стилизирате различните страници спрямо информацията, която искате да представите в тях.

В бодито са позиционирани всички елементи, които искате потребителите да видят

Футърът съдържа информация с контактите за връзка с Вас, профилите Ви в социалните мрежи, където аудиторията може да Ви открие и условията за ползване на сайта. Там е мястото, където можете да добавите бутони за споделяне или бутони “Последвайте ни”, адрес за кореспонденция, телефонен номер, актуален имейл адрес, както и Общи условия за ползване на сайта. Можете да добавите всичко, което прецените за важно. Имайте предвид, че оформянето на хедъра само в една страница, автоматично ще се приложи на всички страници в сайта.

Футърът съдържа информация с контактите за връзка с Вас

Това е всичко, което трябва да знаете за изграждането на сайт от нулата. Останалото е въпрос на въображение. Добавете елементите или блоковите компоненти, които са Ви необходими, за да създадете желания сайт. Не пропускайте да стилизирате всяка част от него, за да го превърнете в атрактивна онлайн дестинация за Вашите потребители.

При нужда от съдействие можете да се обърнете към нас по имейл, чат или телефон. Нашият екип ще Ви помогне да направите Вашия сайт напълно професионално със Сайт билдър.

Обновена: 31.03.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още