1. Начало
  2. Сайт билдър
  3. Как да добавим търсачка в сайта си?

Как да добавим търсачка в сайта си?

Искате да сте сигурни, че потребителите на сайта Ви намират бързо и лесно това, което търсят? Сайт билдър отговаря подобаващо на този въпрос, представяйки на Вашето внимание елемента „Търсене„. Интеграцията с Algolia Ви позволява да предложите на клиентите си функционалност за търсене в сайта.

Първата стъпка, която трябва да направите, е да си създадете акаунт в Algolia.

Там ще намерите безплатен план, защото всички заслужават да притежават тази чудесна функционалност!

Когато вече сте приключили с процеса на регистрация, се върнете във Вашия сайт, за да направите още няколко стъпки, нужни за пълната инсталация на карето за търсене.

Търсене
Свържете Algolia

Ще намерите елемента „Търсене“ в секция „Елементи“ в левия панел. Препоръчваме Ви да го добавите в хедъра на сайта, за да сте сигурни, че потребителите Ви ще го видят още при първоначалното отваряне на Вашата уеб страница.

Попълнете полетата, като копирате коректно нужната информация от акаунта Ви в Algolia.

ID на приложението, Администраторски API ключ и API ключ за мониторинг

Можете да свържете интеграцията с Algolia и от таблото за управление » Интеграции. Попълвате ID на приложението, Администраторски API ключ и API ключ за мониторинг.

Силно препоръчваме да използвате Reindexing, който се намира в таба Algolia Integration, в случай че правите промени по сайта, като добавяне/изтриване на страници, продукти или статии. По този начин търсенето ще работи по-ефективно и коректно.

Остава единствено да се погрижите за дизайна на елемента и няколко малки детайла.

Нека започнем с настройките на оформлението. Първо изберете по какъв начин искате да се визуализира резултатите от търсенето. Има 2 възможни опции: в страница, която остава на екран, или в изскачащ прозорец (Pop-Up).

Мрежов изглед“ ще показва резултатите под формата на снимка, а „Изглед тип списък“ говори само за себе си – визуализация под формата на списък.

Тук можете да регулирате радиуса на контурите, съотношението, елементи на зареждане и стил, в случай че има твърде много резултати, които да бъдат показани.

Искате ли елементът да обхожда сайта Ви и да дава резултати, базирани на страници, статии или продукти? А какво ще кажете за трите категории заедно? Може да го направите, като позволите нужната опция от „Настройки„.

Настройки

За да направите изгледа на търсачката още по-персонализиран, изберете икона и ще намерите над 200 хиляди възможни опции.

Последно, може да зададете размер на иконата с помощта на контролера.

Настройки

Ще видите и опции за промяна на позиционирането, както и видимост.

Видимост“ Ви позволява да скривате или показвате даден елемент спрямо устройството, от което се достъпва – десктоп, мобилен телефон или таблет. Кликнете върху бутона и изберете опцията, която желаете от падащото меню.

Не забравяйте и за „Локация„. Това меню Ви позволява да разрешавате или ограничавате достъпа до Вашия сайт в зависимост от няколко параметъра като град, държава или IP адрес.

Ако повече не се нуждаете от елемента, кликнете върху бутона „Изтриване„, за да го премахнете незабавно.

Ако срещнете затруднение при изпълнението на някоя от стъпките или възникнат въпроси, не се колебайте да се свържете с нас по чат, имейл или телефон. Нашият екип ще Ви окаже съдействие, за да създадете напълно професионално своя уникален уебсайт.

Обновена: 12.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още