1. Начало
  2. Имейл
  3. Настройки на имейл клиент
  4. Имейл клиентът изтрива писмата от сървъра

Имейл клиентът изтрива писмата от сървъра

По подразбиране при протокола за входяща поща POP3, имейл клиентът копира писмата локално на клиентския компютър, след което те се изтриват автоматично от сървъра. Тази настройка може да бъде променена, така че писмата да се изтеглят локално на клиентския компютър, като копие от тях се запазва и на сървъра. По долу е описано как става настройката за различните имейл клиенти.

MS Outlook и MS Outlook Express

Активиране на опцията за запазване на копие на писмата на сървъра

Отворете меню Tools » E-mail Acounts » E-mail » View or change existing e-mail acounts » Next » изберете имейл акаунта » Change » More Settings » Advanced и поставете отметка на опцията „Leave a copy of the message on the server„.

Настройките се запазват с бутона OK. Желателно е имейл клиентът да се рестартира, за да влязат в сила новите настройки.

Mozilla Thunderbird

Активиране на опцията за запазване на копие на писмата на сървъра

Меню Tools » Accounts Settings… » от менюто в ляво се избира „Server Settings“ непосредствено под въпросния имейл акаунт и поставете отметка пред „Leave messages on server„.

Настройките се запазват с бутона OK. Желателно е имейл клиентът да се рестартира, за да влязат в сила новите настройки.

По аналогичен начин се прави тази настройка и за други имейл клиенти, като може да има разлика в имената на менютата.

Друг вариант, за да не се изтриват писмата от сървъра, при четенето им с мейл клиент, е клиентът да се настрои да проверява пощата посредством IMAP. IMAP протокола е по-нов и по-добър в сравнение с POP3 протокола. Предимствата са, че получените писма не е необходимо да се изтеглят от клиентската програма на потребителя, а могат да бъдат четени и управлявани директно на мейл сървъра.

Обновена: 08.11.2021

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още