1. Начало
  2. Други
  3. Хостинг (ASP.NET)
  4. Как да добавя уеб сайт в IIS (Windows Server 2012 R2)?

Как да добавя уеб сайт в IIS (Windows Server 2012 R2)?

Добавянето на уеб сайт е възможно само ако преди това имате инсталиран уеб сървър (IIS) на Windows сървъра.

Уеб сайт по подразбиране (Default Web Site) след инсталацията на IIS

Уебсайт по подразбиране, след инсталиране на уеб сървъра IIS

При инсталацията на уеб сървъра се създава уеб сайт по подразбиране Default Web Site. Основната директория за този сайт е %SystemDrive%\inetpub\wwwroot. Настройката за уеб достъп е само локален, тоест през адрес http://localhost. Можете или да промените настройките за този уеб сайт или да създадете нов.

Ако искате да използвате този сайт и той да е достъпен през уеб, може да промените следните настройки:

1. В Server Manager от меню Tools кликнете на Internet Information Services (IIS) Manager. От списъка вляво, в разклонение Sites, кликнете върху Default Web Site.

2. От списъка с действия вдясно отворете Bindings..., кликнете на реда с IP Address "*" и изберете бутон Edit. В отворилия се прозорец, в поле IP address: изберете от падащото меню IP адреса на сървъра, в поле Host name: въведете вашият домейн и запишете промените с OK.

Ако домейна вече е насочен към Windows сървъра, можете веднага да заредите уеб сайта през уеб браузър.

Добавяне на нов уеб сайт в IIS

За да добавите уеб сайт в IIS отворете Server Manager, кликнете на меню Tools (1) и след това на Internet Information Services (IIS) Manager (2).

Отваряне на мениджъра за управление на уеб сървъра IIS

Отворете дървото вляво, до разклонение Sites. Кликнете с десен бутон върху Sites и изберете Add Website.

Добавяне на нов уеб сайт в IIS

В отворилия се прозорец Add Website се попълва информацията за сайта.

(1) Site name: Въведете описателно име, с което ще различавате този сайт от другите. Това име ще се показва в списъка със сайтове.

Попълване на данните за новия сайт, извършване на настройка.

(2) Application pool: Изберете application pool, в който ще се изпълнява приложението на уеб сайта. Ако не сте създали предварително отделен application pool за новия уеб сайт, може да оставите автоматично генерираното име. С това име ще се създаде нов application pool. Препоръчително е всеки отделен сайт да работи в собствен application pool. Както и за всяко отделно уеб приложение, което добавите към уеб сайта, също да ползва отделен application pool.

(3) Physical path: Посочете директорията, която ще се ползва като основна директория за уеб сайта. Директорията sites не съществува, но ако желаете можете да я създадете и в нея да подреждате вашите уеб сайтове.

(4) Type: Изберете http
(5) IP address: В случай че имате повече от един IP за сървъра, от тук можете да изберете желания IP адрес. В случай че имате само един IP адрес, може да го изберете от падащото меню.
(6) Port: Оставете въведения порт 80
(7) Host name: Въведете домейн име.

Завършете с кликване на бутон OK.

Ако използваният домейн вече е насочен към Windows сървъра, можете веднага да заредите уеб сайта през уеб браузър.

Насочване на домейн към Windows сървъра

Можете да насочите домейн към Windows сървъра по два начина.

1. Задаване на нейм сървъри (NS) на домейна.

Ако домейнът е регистриран през СуперХостинг.БГ ще можете да регистрирате собствени нейм сървъри към домейна и да ги използвате. Собствените нейм сървъри, например за домейн mydomain.com, може да изглеждат така ns1.mydomain.com и ns2.mydomain.com.

Бележка: За този вид насочване, чрез задаване на нейм сървъри за домейна, ще е необходимо да имате инсталиран DNS сървър на Windows сървъра и да се извърши коректната му настройка. За да функционират коректно Glue записите, в DNS зоната, която ще обслужва домейна, е необходимо да създадете А записи към съответните хостове.

2. Насочване на домейна с A запис.

В случай че домейн името е регистрирано през СуперХостинг.БГ, можете да използвате услугата DNS хостинг и бързо да насочите домейна към IP адреса на сървъра.

Бележка: В случай че искате да ползвате и поддомейни към домейна, ще е необходимо за всеки един да добавяте нов A запис в DNS зоната.

Ако домейнът не е регистриран през СуперХостинг.БГ, ще трябва да използвате предлаганите от настоящия регистрар опции за управление на DNS настройките за домейна.

Обновена: 29.07.2015

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още