1. Начало
  2. Други
  3. Хостинг (ASP.NET)
  4. Как да инсталирам ASP.NET 4.5 (Windows Server 2012 R2)?

Как да инсталирам ASP.NET 4.5 (Windows Server 2012 R2)?

Стандартно .NET Framework 4.5 (4.5.1) е включен в Windows Server 2012 R2 и не е необходимо да се инсталира ръчно допълнително.

За да ползвате .NET Framework 4.5.1 (CLR 4, ASP.NET 4.5.1) може да го активирате (регистрирате) към уеб сървъра IIS или при първоначалното му инсталиране или след това от опцията Add Roles and Features.

Включване на .NET 4.5 при първоначално инсталиране на IIS 8.5

Отваряне на Server Manager в Windows Server 2012 R2Свържете се с Windows сървъра през Remote Desktop и отворете Server Manager от иконата в таскбара.Докато се намирате в Server Manager -> Dashboard, кликнете на Add roles and features в секция Quick Start или от меню Manage -> Add Roles and Features.

Стартиране на помощника за инсталиране на опции към сървъра

1. Ще се стартира Add Roles and Features Wizard с първа стъпка Before You Begin. Тук трябва да потвърдите, преди реално да започне инсталацията, че административния потребител има силна парола, че настройките на IP адреса за сървъра са извършени и че последните ъпдейти за Windows са приложени. Потвърдете с Next.

Първа стъпка от инсталацията на IIS

2. Installation Type: На втората стъпка маркирайте опция Role-based or feature-based installation и след това Next.

Втора стъпка от инсталацията на IIS

3. Server Selection: Маркирайте опция Select a server from the server pool (1) и след това от списъка изберете вашият Windows сървър (2). Продължете с Next.

Избор на сървър при инсталиране на IIS

4. Server Roles: От списъка с роли кликнете на Web Server (IIS). В отворилия се прозорец кликнете на Add Features, за да потвърдите инсталацията на допълнителните опции (инструмента за управление IIS Management Console). Ако не желаете да се инсталира този инструмент размаркирайте опцията Include management tools (if applicable) и кликнете Continue.

Добавяне на роля уеб сървър към сървъра

Продължете с Next.

Добавяне на роля уеб сървър към сървъра

5. Features: Маркирайте опциите и функциите, които желаете да се добавят към уеб сървъра - .Net Framework 3.5 и .NET Framework 4.5.

Добавяне на опции към сървъра

6. Web Server Role (IIS):Role Services: Маркирайте всяка допълнителна функция, която искате да се активира към уеб сървъра - ASP.NET 3.5, ASP.NET 4.5.

Добавяне на възможности към уеб сървъра

Ако някоя опция изисква използване на друга опция, то втората ще бъде маркирана автоматично в списъка.

Към уеб сървъра IIS може да се добави и .NET Framework 3.5 (CLR 2, ASP.NET 3.5). При избирането на тази версия ще се активират и предишните версии на фреймуърка - .NET Framework 2.0 и 3.0.

Всички посочени опции и функции могат да бъдат инсталирани и след като уеб сървъра е инсталиран. Списък на модулите на уеб сървъра IIS 8.5: Modules in IIS 8.5

Завършете избора на опции с бутона Next.

На следващата, последна стъпка от инсталацията, маркирайте опция Restart the destination server automatically if required и изберете бутона Install.

След като инсталацията на избраните роли, функции и опции приключи сървърът ще се рестартира автоматично (ако е необходимо).

Инсталацията на IIS е приключила успешно

За да проверите дали уеб сървъра е достъпен и функционира заредете в уеб браузър (стартиран на Windows сървъра) адреса:

http://localhost

Ще се зареди следната страница:

Стартовата страница на ново инсталирания уеб сървър IIS


Включване на .NET 4.5 при вече инсталиран IIS 8.5

За да включите ASP.NET 4.5 към вече инсталиран уеб сървър, от Server Manager кликнете на Add Roles and Features. Преминете описаните по-горе стъпки, докато стигнете до стъпката с опциите "6. Web Server Role (IIS):Role Services". Кликнете на Web Server (IIS). От подразделите маркирайте допълнителните опции и завършете инсталацията по същият начин.

Обновена: 28.07.2015

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още