1. Начало
  2. WordPress
  3. Лесно създаване на сайт и блог с WordPress

Лесно създаване на сайт и блог с WordPress

WordPress - Инсталация на блог през cPanel

През последните 10 години Интернет напълно промени начина, по който всеки от нас намира, обработва и използва необходимата му информация. Новата технология, наречена уеб лог, или съкратено блог, очерта нов начин, по който всеки един от нас е в състояние да използва ресурсите на Интернет, превръщайки ни от странични наблюдатели и обикновени читатели в писатели и редактори.

Уеб блогът е уеб сайт и се нуждае от уеб хостинг и име на домейн, за да може да съществува в интернет пространството.

Блог може най-точно да бъде определен като малък уеб сайт, който се създава изключително лесно, обновява се редовно и съдържа хронологични бележки. Дори и да не притежавате познания в областта на уеб дизайна и разработката на уеб приложения, ще можете да създадете и поддържате уеб сайт от този тип.

С популяризирането на тази технология публикуването на материали в Интернет вече е почти толкова лесно, колкото и изпращането на имейли. Всичко, което се изисква, е да влезете в своя блог, да въведете съдържанието в съответните полета и да натиснете един единствен бутон.

В блога можете да въвеждате не само текстове. Можете да публикувате снимки и видео материали, включително аудио и флаш файлове, можете да записвате дори  презентации или таблици с информация.

Блоговете съществуват от много години, но в последно време те се превърнаха в едни от най-популярните, търсени и посещавани места в уеб. Те най-често се използват от потребителите, като място където те водят своя онлайн дневник и където в хронологичен ред записват своите бележки. Този тип дневник е публично достъпен за всеки, който има връзка с Интернет. В случай че авторът на блога е разрешил тази опция, посетителите на неговия сайт имат възможност да оставят свои коментари към публикуваните бележки. Изцяло от автора на блога зависи какви теми ще бъдат обсъждани. Той има пълната свобода да пише каквото пожелае - от това да сподели свои лични преживявания до анализи на обществено-политическия живот в страната. Блогът може да бъде личната медия на своя автор, чрез която той споделя мислите, мнението, идеите си с всички останали потребители на Интернет.

Най-популярният безплатен софтуер за блогове е WordPress. Той е предпочитан от повечето потребители заради изключително леката работа с него и лесното му администриране.

Създаването и поддържането на блог сайт, чрез WordPress е достъпно за всеки, дори и за тези, които нямат голям опит в работата с тези технологии.

WordPress е CMS платформа, започнала с идеята за блог сайтове, която в днешно време е най-използваната готова система за създаване на уеб сайтове, от всякакъв тип - личен, блог, фирмен, онлайн магазин (WooCommerce) и други.

Лесната работа със системата, както и наличието на много плъгини и теми, правят WordPress предпочитана система за създаване и управление на динамични сайтове.

Изграждане на сайт с WordPress link-to-this-section

Лесно и бързо изграждане на сайт с WordPress в няколко основни стъпки, започвайки с инсталацията през контролния панел cPanel.

1. Инсталиране на WordPress през контролния панел (cPanel)

За да създадете свой сайт, първо е необходимо да инсталирате WordPress.

Можете да инсталирате WordPress бързо и лесно, само с няколко клика, през WordPress Manager by SuperHosting.

Инсталацията на WordPress може да се извърши и през инструмента Softaculous, който се предоставя на всички хостинг планове от СуперХостинг.БГ.

Вижте подробна информация и стъпка по стъпка относно инсталацията на WordPress:

Инсталация на WordPress през Softaculous

Инсталация на WordPress

2. Достъп до административния панел на WordPress

Управлението на системата се извършва изцяло през административен панел. След като вече имате инсталиран WordPress можете да достъпите този панел и да започнете с настройката на сайта и създаването на съдържание.

Вижте как можете да достъпите администрацията на WordPress.

Възстановяване на парола на администратор

Промяна на парола на администратор

3. Основни настройки на сайта

След като сте влезли в администрацията на сайта, можете да промените основни настройки като настройки на публикуване, за четене, коментари и др. Настройките на системата можете да достъпите от лявото навигационно меню като изберете Настройки.

4. Избор на дизайн за сайта

След като инсталирате WordPress ще разполагате с три темплейта, които определят визията на уеб сайта. Можете да ги намерите в менюто Външен вид -> Теми.

Смяната на темите е изключително лесна. За да активирате избраната тема, докато курсора на мишката е над картинката, изберете бутона Включване.

В случай че стандартните не ви удовлетворяват, имате възможност да инсталирате и активирате нови теми в WordPress.

Темите в WordPress обикновено разполагат с една или две странични ленти (sidebars). Тези ленти са разположени от лявата или дясната страна на страницата, като това зависи от настройките на съответната тема. Всеки елемент в тези странични ленти се нарича джаджа (widget) и в нея е налична определена информация.

Джаджите могат да се активират и деактивират през панела Външен вид -> Джаджи.

5. Създаване на структура на сайта

За да може сайта ви да има отчетлива структура, която да улесни посетителите при разглеждането и прочитането на публикациите, можете да създадете много бързо и лесно различни категории и менюта.
Например те могат да бъдат на различни теми, които ще определят съдържанието и тематиката на публикациите в тях.

Преди да продължите със създаването на подредба в сайта, погледнете какво представляват основните елементи - публикация, категория, страница.

Създаване на категории (Categories)

Менюта в WordPress

6. Добавяне на съдържание в сайта

WordPress предоставя възможност за няколко начина за бързо публикуване:
- създаване на публикация посредством административния панел на системата;
- публикуване на материал директно от външен сайт, чрез специално създаден бутон за публикуване;
- автоматични публикации на имейл съобщения изпратени към администратор;
- отдалечено публикуване, чрез десктоп приложения или от външни уеб сайтове използващи специфична технология.

Основно съдържанието в сайта се попълва в страници и публикации:

Създаване на страница или публикация в WordPress

Чрез настройки за четене можете да промените начина на показване на съдържанието на сайта.

Други елементи за съдържание в сайта:

- Файлове: През панела Файлове може да се качват изображения, видео, аудио записи и файлове, които да ползвате във вашия блог. Това е особено удобно, когато един файл (например изображение или видео) ще се ползва на няколко места в сайта.
- Връзки: През панела Връзки можете да добавяте връзки (линкове) към други сайтове. От този панел има възможност за добавяне, редактиране и премахване на връзки и категории на връзките.
- Етикети (Tags): Към всяка публикация може да бъде асоциирана една или повече ключови думи наречени Етикети(Tags). Етикетите подпомагат посетителите при навигирането и достъпването на всички публикации със специфичен етикет (tag). За разлика от категориите, етикетите нямат йерархична структура.

7. Коментари към съдържанието в сайта

Имате възможност да разрешите на посетителите на блога да оставят коментари към публикациите ви. Това на практика ви дава възможност да осъществите изключително динамичен контакт със своите гости.

Коментарите не се появяват автоматично на сайта. За да стане това, вие трябва да дадете своето разрешение. Също така имате възможност да редактирате или направо да изтриете даден коментар, в случай че не желаете той да бъде публикуван в блога ви. Това става от менюто Коментари.

Настройка на коментарите в WordPress

8. Добавяне на разширения (плъгини) към сайта

WordPress предлага възможността за използване на готови плъгини (разширения), които предоставят допълнителни възможности и подобряват функционалността на системата. Съществува богат набор от разработени плъгини  съвместими със системата както свободно разпространявани, така и с изработка срещу заплащане.

Инсталация и активация на плъгини се осъществява в няколко стъпки, които се изпълняват от административния панел на системата.

9. Сигурност и оптимизация

Защитата и поддържането на високо ниво на сигурност на системата е много важна част от управлението и поддръжката на сайта.

Разгледайте следните статии за повишаване на сигурността и оптимизация на вашия сайт.

Сигурност

Настройки на сигурност в WordPress
Посредством настройките за поверителност можете да контролирате видимостта на вашия блог, можете да определите дали разработвания от вас сайт да бъде намерен само от посетители, които изписват директно адреса на сайта (домейна) в адресната лента на браузъра или да бъде видим за търсещите машини и автоматизирани ботове, които обхождат съдържанието на сайта.

Повишаване на сигурността на WordPress
Основните и най-често използвани методи за защита и повишаване на сигурността на системата WordPress

Обновяване на WordPress
Препоръчително е възможно най-скоро при наличието на обновление/ъпдейт, да извършвате обновяване на WordPress и на всички допълнителни приложения - плъгини и теми.

Промени по автоматични обновявания в WordPress
По подразбиране ще бъдат прилагани автоматично само по-малките подобрения на ядрото (Minor updates) на WordPress.

Инсталация и активация на reCaptcha код в WordPress
Captcha кодът представлява произволен код, най-често от букви и цифри, който трябва да се въведе от потребителя при регистрация, публикуване на съдържание, коментар или друго. Така се прави верификация дали е автоматичен бот или реален потребител.

Контактна форма за WordPress с captcha код за защита от Спам
Инсталиране на два плъгина - контактна форма и код за сигурност към нея, за WordPress.

Оптимизация

Активиране на Memcached в WordPress
Включването на кеширащи модули увеличава производителността на сайта и резултатът е по-бързо зареждане.
Не забравяйте, че оптимизацията е непрекъснат процес. След всяка промяна е добре да наблюдавате и анализирате как се отразява на сайта, след което да пристъпите към следващата.

Контрол на версиите в WordPress (Revisions)
Различните версии на една страница или публикация се запазват в базата данни. При натрупване на голям брой версии, обработката на SQL заявките към базата данни става неоптимална. Добра практика е поддръжката на малък брой версии на публикациите и страниците. Може да се зададе максимален брой версии, които да се пазят.

Пълен списък с помощни статии за WordPress можете да намерите в категория WordPress.

начало ⇑

Обновена: 02.07.2019

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още