1. Начало
  2. Уеб сайт
  3. Уеб разработка
  4. PHP за начинаещи
  5. Какъв софтуер е нужен, за да работи PHP?

Какъв софтуер е нужен, за да работи PHP?

За да стартирате един PHP скрипт, ви е нужен уеб сървър и софтуера на езика – PHP интерпретатор.

PHP интерпретаторът се използва с уеб сървъра Apache, като обикновено към тях е присъединена и системата за управление на бази данни MySQL. „Троицата“ Apache/PHP/MySQL(MariaDB) е най-широко използваната в интернет конфигурация за разработване на динамични уеб страници.

Всички хостинг планове на СуперХостинг.БГ включват уеб сървъра Apache, интерпретатора на PHP и MySQL(MariaDB) бази данни, както и phpMyAdmin – софтуер за работа с MySQL бази данни.

Ако желаете да работите с тези програми на своя личен компютър, първо трябва да ги изтеглите и да ги  инсталирате – сървъра Apache, PHP интерпретатора и MySQL(MariaDB) базата данни. Това може да направите от съответните сайтове: www.apache.org, www.php.net, www.mysql.com, www.phpmyadmin.net.

Софтуерен пакет XAMPP

Вместо да сваляте тези приложения едно по едно, да ги настройвате и да ги конфигурирате за съвместна работа, може да изтеглите пакета XAMPP. XAMPP е дистрибуция на Apache, който съдържа в себе си всичко необходимо – Apache, MariaDB, PHP, phpMyAdmin, FTP и др. елементи и е настроен за лесна инсталация. XAMPP има версии за работа под Linux, Windows и други ОС. Повече информация за XAMPP и връзки за сваляне на софтуера ще намерите на следния адрес: https://www.apachefriends.org/

След сваляне на XAMPP започнете инсталацията, като следвате указанията дадени на всяка стъпка.

След като изтеглите и инсталирате софтуера на компютъра си, той ще се намира в папка xampp и пътят до него на компютъра ви ще бъде например C:\Program Files\xampp\ (ако xampp е разположен в папка Program Files на диск C:).

В папка xampp ще видите папка htdocs – това е вашата основна директория, в която трябва да помествате файловете и папките си. След като даден файл, например myscript.php, е създаден и съхранен в папка htdocs ще можете да го достъпвате и виждате в браузъра си през адрес localhost, т.е. адресът му в браузъра ще бъде:

http://localhost/myscript.php

А пътят до файла (в средата на операционната система) ще бъде:

C:\Program Files\xampp\htdocs\myscript.php

Ако в папка htdocs направите например папка dir1 и в нея сложите файл test1.php, адресът за достъп до файла в браузъра ще бъде:

http://localhost/dir1/test1.php

Пътят до сорса на файла ще е:

C:\Program Files\xampp\htdocs\dir1\test1.php

Важно: След като разработите дадено PHP приложение локално на вашия компютър и след това го качите в уеб хостинг акаунт, задължително трябва да проверите зададените в конфигурацията му системни пътища и да ги промените спрямо средата на сървъра (например от „C:\Program Files\xampp\htdocs\dir1\test1.php“ на „/home/cpuser/public_html/dir1/test1.php“).
Обновена: 02.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още