В какви партньорски програми мога да се включа?

Партньорски програми

Някои партньорски програми приемат за партньори сайтове, чието съдържание е тематично свързано с продаваните стоки и услуги. Но дори ако даден сайт е обявил, че приема в партньорската си програма сайтове от всякакви категории, това не означава, че веднага трябва да се включите. Ако продаваните продукти нямат нищо общо с тематиката на вашия сайт, това само ще предизвика недоумение у посетителите на сайта ви и няма да допринесе за добрия му имидж. Едва ли е резонно например през сайт за уеб дизайн да продавате храни за отслабване. Затова ако решите да се включите в някакви Affiliate Programs, трябва да откриете такива, които да отговарят на категорията на вашия сайт. В случая с Amazon.com, към тяхната афилиейт програма могат да се включат всякакви сайтове, например съществува литература на всякаква тематика.

По-долу са дадени няколко примерни връзки към партньорски програми за различни категории сайтове.

Ако имате сайт на социална тематика, може да се включите в affiliate програми на платени сайтове за запознанства като например: firstmet.com, friendfinder.com и други.

Ако сайтът ви е за мобилни устройства, смартфони и ringtones, може да се включите в партньорски програми на магазини за мобилни телефони и аксесоари като например: t-mobile.com.

Ако имате сайт на туристическа тематика, може да се включите в affiliate програми за онлайн резервации на хотели и покупка на туристически продукти като например: tripadvisor.com.

Ако притежавате сайт с информация за недвижими имоти, може да се включите в партньорски програми като например: realestateexpress.com.

Ако сайтът ви е на арт тематика, може да се включите в партньорските програми на Art.com и AllPosters.com за продажба на фотоси и постери: affiliates.art.com, affiliates.allposters.com.

Ако имате сайт на спортна тематика, може да се включите към афилиейт програма на някой сайт за спортни стоки като например: cardiotec.ie, sherpaadventuregear.ca.

Ако имате сайт на здравно-лечебна тематика, може да продавате продуктите на някой сайт за фармацевтични стоки.

Ако имате сайт на автомобилна тематика, може да се включите в афилиейт програма подобна на предлаганите тук: affiliate.carsdirect.com.

Разбира се, сайтовете от горния списък са само примери и може да са, а може и да не са, най-добрият вариант за вашия affiliate бизнес. За всяка категория сайтове има стотици партньорски програми и за да подберете най-подходящите трябва да намерите в интернет колкото се може повече affiliate програми, касаещи тематиката на вашия сайт и да проучите всяка програма, в която решите да участвате. Прочетете внимателно условията на програмата, описани в страниците Terms & Conditions, Frequently Asked Questions (FAQs) и други страници с информация. Сравнете условията с тези на други подобни програми. Потърсете в интернет форуми и отзиви на хора, които участват или са участвали в програмата. Можете да се включите едновременно в множество партньорски програми и да предлагате различни продукти през сайта си. Например ако сайтът ви е на спортна и фитнес тематика, може да продавате спортни облекла през една програма, спортни уреди и аксесоари през друга, храни и средства за отслабване през трета и спортна и фитнес литература през четвърта партньорска програма.

Къде да намеря списъци с афилиейт програми? Какво е Affiliate Networks?

Повече информация за интернет маркетинга и афилиейт програмите може да намерите в сайтовете на т. нар. Affiliate Networks. Това са интернет компании, които приемат в мрежата си сайтове, желаещи да продават чужди продукти и услуги, като им осигуряват подходящи продавачи и софтуер за следене на продажбите. Тоест партньорските мрежи свързват сайтовете, предлагащи партньорски програми със сайтовете, които желаят да печелят от такива програми. Улеснението за собствениците на сайтовете, които искат да се включат в такива афилиейт мрежи, е, че не се занимават с търсене на подходящи афилиейт програми и че заплащането (доходът) от няколко партньорски програми, разположени на сайта, се получава наведнъж от едно място. А а именно – от партньорската мрежа, вместо например от 3 или 4 отделни сайта.

Най-известната афилиейт мрежа е Commission Junction –  https://www.cj.com.

Някои от другите по-известните Affiliate Networks са: https://clickbank.com, https://www.clixgalore.com, https://www.performics.com, https://rakutenadvertising.com, https://www.linkconnector.com, https://www.websponsors.com.

Списъци с партньорски програми, подредени по категории и информация за affiliate бизнеса, може да намерите в следните директории за афилиейт програми: https://www.affiliateguide.com, https://www.associateprograms.com, https://www.affiliateseeking.com,
https://www.affiliatefix.com, https://www.sitecash.com.

Обновена: 22.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още