Какво е афилиейт програма и как работи?

Партньорските програми (наричани Reseller, Associate или Affiliate Programs) са отлично средство за генериране на доход от вашия уебсайт. Особено когато не разполагате със собствени стоки и услуги, които да продавате, можете да получавате комисионна при продажба на чужди стоки и услуги. Всеки сайт в мрежата, независимо от тематиката и посещаемостта и независимо дали продава собствени продукти или не, може да се включи в някаква афилиейт програма, тъй като съществуват програми за всяка категория сайтове.

Affiliate програмите представляват форма на сътрудничество между сайта-собственик на продаваните стоки/услуги и сайта-партньор (наричан affiliate или reseller). Включването в дадена афилиейт програма обикновено става за няколко минути. Необходимо е в съответния формуляр да се попълнят някои данни – уеб адрес на сайта-партньор, име, адрес и имейл на собственика му, предпочитан начин на заплащане и пр. Сайтът-собственик предоставя код с връзките, банерите или формулярите, който се разполага на страниците на сайта-партньор. След това сайтът-собственик започва да изплаща на сайта-партньор определен процент комисионна за всяка реализирана продажба на стока или услуга, при условие, че клиентът е влязъл в магазина кликайки върху връзките или банерите в сайта-партньор. Cookie-based (базирана на бисквитки) система следи откъде идват посетителите-купувачи в сайта-собственик. Обикновено се предоставя и административен панел, през който собственикът на сайта-партньор може да се информира за генерирания доход или бива уведомяван по имейл за всяка реализирана продажба през сайта му.

Някои сайтове предлагащи партньорски програми имат допълнително и реферална програма (Multi Level Marketing програма), т.е. ако някой сайт се запише в партньорската програма, идвайки от вашата страница, той става ваш реферал и вие ще получавате процент от дохода, генериран от този реферал.

Включването в афилиейт програми в повечето случаи е безплатно за партньорите, желаещи да продават чужди стоки и услуги.

Например един от най-известните сайтове, пионер в предлагането на сътрудничество чрез партньорска програма, е електронния магазин Amazon.com. От Amazon.com ще ви заплатят във вид на комисионна 10% от стойността на дадена закупена стока, например книга, ако купувачът е влязъл в сайта на Amazon през вашия сайт. Тъй като книги има на всякаква тематика, практически всеки сайт в мрежата може да си направи страница „Препоръчана литература“, където изброените заглавия да бъдат връзки към страниците със съответните книги, изложени в каталога на Amazon.com или да бъдат превърнати във връзки с определени ключови думи от текста в сайта и т.н.

Партньорската програма на Amazon.com е класически вид Affiliate Program и е първата подобна програма в Уеб, създадена е през 1996г. В момента съществуват няколко типа подобни програми, в които доходът на партньорските сайтове се генерира при извършване на различни действия от страна на посетителите.

Pay-Per-Sale е най-използваният метод, и се използва от Amazon.com. При него на партньорския сайт се изплаща комисионна само при реализиране на продажба от клиент, дошъл чрез кликане върху банер или връзка от партньорския сайт.

Pay-Per-Lead е друга често използвана форма на генериране на доходи, при която на партньорския сайт се изплаща някаква сума ако посетител, дошъл от него, попълни някакъв формуляр, например с името, имейла си и т.н., без значение дали този посетител е направил някаква покупка и дали ще направи такава в бъдеще.

Pay-Per-Click е метод за генериране на доход, при който на партньорския сайт се заплаща за това, че посетител е кликнал върху текстовата връзка или банера, водещи до сайта, предлагащ партньорската програма.

Обновена: 18.03.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още