https://help.superhosting.bg/what-is-affiliate-program.html
  • bg

Хостинг, Домейни, Виртуални сървъри (VPS), Managed VPS, SSL сертификати

Какво е афилиейт програма и как работи?

Афилиейт програми
афилиейт, affiliate, партньорска програма, партньорска, партньори, reseller, associate

Партньорските програми (наричани Reseller, Associate или Affiliate Programs) са отлично средство за генериране на доход от вашия уебсайт. Особено когато не разполагате със собствени стоки и услуги, които да продавате, можете да получавате комисионна при продажба на чужди стоки и услуги. Всеки сайт в мрежата, независимо от тематиката и посещаемостта и независимо дали продава собствени продукти или не, може да се включи в някаква афилиейт програма, тъй като съществуват програми за всяка категория сайтове.

Affiliate програмите представляват форма на сътрудничество между сайта-собственик на продаваните стоки/услуги и сайта-партньор (наричан affiliate или reseller). Включването в дадена афилиейт програма обикновено става за няколко минути. Необходимо е в съответния формуляр да се попълнят някои данни - уеб адрес на сайта-партньор, име, адрес и имейл на собственика му, предпочитан начин на заплащане и пр. Сайтът-собственик предоставя код с връзките, банерите или формулярите, който се разполага на страниците на сайта-партньор. След това сайтът-собственик започва да изплаща на сайта-партньор определен процент комисионна за всяка реализирана продажба на стока или услуга, при условие, че клиентът е влязъл в магазина кликайки върху връзките или банерите в сайта-партньор. Cookie-based (базирана на бисквитки) система следи откъде идват посетителите-купувачи в сайта-собственик. Обикновено се предоставя и административен панел, през който собственикът на сайта-партньор може да се информира за генерирания доход или бива уведомяван по имейл за всяка реализирана продажба през сайта му.

Някои сайтове предлагащи партньорски програми имат допълнително и реферална програма (Multi Level Marketing програма), т.е. ако някой сайт се запише в партньорската програма, идвайки от вашата страница, той става ваш реферал и вие ще получавате процент от дохода, генериран от този реферал.

Включването в афилиейт програми в повечето случаи е безплатно за партньорите, желаещи да продават чужди стоки и услуги.

Например един от най-известните сайтове, пионер в предлагането на сътрудничество чрез партньорска програма, е електронния магазин Amazon.com. От Amazon.com ще ви заплатят във вид на комисионна 10% от стойността на дадена закупена стока, например книга, ако купувачът е влязъл в сайта на Amazon през вашия сайт. Тъй като книги има на всякаква тематика, практически всеки сайт в мрежата може да си направи страница "Препоръчана литература", където изброените заглавия да бъдат връзки към страниците със съответните книги, изложени в каталога на Amazon.com или да бъдат превърнати във връзки с определени ключови думи от текста в сайта и т.н.

Партньорската програма на Amazon.com е класически вид Affiliate Program и е първата подобна програма в Уеб, създадена е през 1996г. В момента съществуват няколко типа подобни програми, в които доходът на партньорските сайтове се генерира при извършване на различни действия от страна на посетителите.

Pay-Per-Sale е най-използваният метод, и се използва от Amazon.com. При него на партньорския сайт се изплаща комисионна само при реализиране на продажба от клиент, дошъл чрез кликане върху банер или връзка от партньорския сайт.

Pay-Per-Lead е друга често използвана форма на генериране на доходи, при която на партньорския сайт се изплаща някаква сума ако посетител, дошъл от него, попълни някакъв формуляр, например с името, имейла си и т.н., без значение дали този посетител е направил някаква покупка и дали ще направи такава в бъдеще.

Pay-Per-Click е метод за генериране на доход, при който на партньорския сайт се заплаща за това, че посетител е кликнал върху текстовата връзка или банера, водещи до сайта, предлагащ партньорската програма.

500px270px
SuperHosting.BG
All rights reserved © 2005-2019 , www.superhosting.bg