1. Начало
  2. Уеб сайт
  3. Уеб приложения
  4. Gallery
  5. Gallery – безплатна On-Line галерия

Gallery – безплатна On-Line галерия

Gallery - безплатна On-Line галерия

В днешни дни, с помощта на предлаганите от Интернет възможности, подходящата хостинг услуга и малко софтуер е по-лесно от всякога да споделите снимките си с вашите роднини и приятели, а защо не и с всички останали потребители в Мрежата.

През последните години, с все по-широкото навлизане на цифровата фотография, все повече хора започват да откриват преимуществата на собствена on-line галерия, в която с минимални усилия могат да съхраняват спомените от незабравимите моменти.

Новите фотоапарати, дигиталните видео камери и мобилните телефони с вградена камера улесниха максимално заснемането на висококачествени снимки и дори кратки видео клипове. По този начин се превърнаха в предпочитана техника както за любителите, така и за професионалните фотографи. С масовото им навлизане в ежедневието ни се увеличи и необходимостта от различни варианти за съхраняването и разпространяването на снимковия материал.

Дори и да нямате никакви познания по HTML и програмиране или пък никога досега не сте имали собствен сайт – това вече не е пречка да се възползвате от преимуществата на on-line фото албумите. Вече можете съвсем лесно да откриете и използвате някои от напълно безплатните уеб базирани приложения, които автоматично ще създадат за вас on-line фото галерия, с която лесно да споделяте и съхранявате вашите снимки.

Подходящи домейни са .photography, .camera, .gallery, .graphics.

Ако имате интерес към фотографията, on-line фото галериите са може би един от най-лесните начини да покажете своето майсторство при улавянето на незабравими моменти, спиращи дъха гледки или репортажни снимки. По този начин бихте могли да изложите без почти никакви усилия вашите творби пред всички Интернет потребители и, защо не, да спечелите нови почитатели.

На любителите, on-line фото албумите предоставят възможността да съхраняват и споделят с приятелите и познатите си снимките от всички моменти, които си заслужава да бъдат запечатани и видени. Какви албуми ще създадете зависи изцяло от вас – дали това ще са снимките от сватбата на най-добрия ви приятел или от последния уикенд, прекаран извън града – решението е ваше. Сега вие и вашите приятели ще можете бързо и лесно да разглеждате тези снимки. Вече не е необходимо да изпращате отделно всяка снимка до e-mail адресите на всичките си познати, за да могат те да ги видят.

В on-line фото галериите имате възможност, освен снимки, да записвате и кратки видео клипове, направени с камера, цифров фотоапарат или мобилен телефон.

За да можете да създадете ваша собствена on-line фото галерия ви е необходим и подходящ софтуер. В тази област едно от най-утвърдените уеб базирани приложения безспорно е open source проекта Gallery. Този софтуер се разпространява напълно безплатно в Интернет и всеки желаещ да притежава своя собствена галерия може да се сдобие с този продукт без да заплаща за него.

Gallery ви позволява да създавате и управлявате свои собствени on-line фото албуми. Благодарение на множеството си функции програмата ви предоставя възможността за бърз преглед на качените снимки, лесна промяна на техния размер, ротация, подреждане по различни признаци, търсене и много други.

За да можете да инсталирате онлайн системата, ако все още нямате, то ще ви е необходим надежден хостинг и собствено име на домейн.

Можете да изтеглите Gallery версия 2 или версия 3 в .zip или .tgz формат от galleryproject.org.

Подробна информация за инсталирането на системата Gallery може да намерите в следните статии:

Gallery – инсталация през Softaculous
Gallery – ръчна инсталация

Добавяне на албум

Имате възможност да създавате различни албуми, в които да разпределяте снимките. За целта влезте в своята галерия с администраторския си акаунт и от меню най-горе изберете „Добавяне“ след това „Добавяне на албум„.

Създаване на албуми и добавяне на снимки
Създаване на албуми и добавяне на снимки

Ще видите следния екран:

Създаване на албум в галерията
Създаване на албум в галерията

В полето „Заглавие“ напишете името на албума, а в полето „Описание“ – кратко описание. По желание можете да въведете „Популярни етикети“, чрез които да се улесни търсено в албумите. След като сте готови натиснете бутона „Създай„. След това ще видите менюто с настройките на албума, където можете да изберете режима на сортиране на снимките, стила на албума и други.

Можете да преместите вече качените снимки в новия албум като от падащото меню под самата снимка изберете „Преместване в друг албум„.

Добавяне на снимки

В ново създадения албум можете да качите снимки като изберете опцията „Добавяне на снимки„, за да видите следния екран:

Добавяне на снимки в албума
Добавяне на снимки в албума

Ако ще добавяте снимки от дисков носител или от твърдия диск на вашият компютър изберете бутона „Select photos …“ и изберете файла, който желаете да качите. След това попълнете име или кратко описание на съответния файл в менюто „Възможности“ под снимката -> „Промяна на снимката“. Повторете тази операция и за другите, ако ще добавяте повече от една снимка. По същия начин можете да добавите и кратки клипове.

Създаване на потребители и групи

Групи за потребители можете да създадете, когато желаете да отделите потребителите според вида им – администратори и потребители:

Управление на потребители и групи
Управление на потребители и групи

За всеки албум можете за променяте правата и да дадете достъп до определени функции само за определена група.

Gallery ви дава възможността лесно да качвате и съхранявате вашите снимки. Едновременно с това можете да ги организирате в различните албуми и да ги подреждате по предпочитан от вас ред, например хронологично. В коментарите, които публикувате можете да разкажете интересни подробности около заснемането на самите снимки. Вашите приятели и близки ще могат да разберат подробности около последната ви почивка на море или планина, рождения ден на най-добрия ви приятел или за екскурзията ви до някое екзотично място.

Работата с Gallery е изключително лесна и интуитивна, благодарение на превода на български език.

Обновена: 02.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още