Gallery – инсталация

За инсталацията на Gallery (версия 2 и 3), първо е необходимо да свалите инсталационните файлове на системата. Това може да направите от официалния сайт. Сайтът се намира на следния адрес : galleryproject.org

Изтеглете локално на вашия компютър системата и разархивирайте файловете от изтегления пакет на Gallery. След като разархивирате файловете на вашия компютър е необходимо те да бъдат качени в хостинг акаунта. Това може да направите бързо и лесно чрез FTP клиент.

Възможно е да се качи сваления архив на системата директно през файловия мениджър в контролния панел cPanel, в директория по желание, и да се разархивира.

След като файловете са разположени на сървъра, ще е необходимо да създадете база данни и да асоциирате потребител, който да бъде с пълни права върху тази база данни. Това може да направите като следвате стъпките описани в статията:

Как да създам и ползвам MySQL база данни в моя хостинг акаунт?

Необходимо е да запишете и/или да запомните паролата, която ще зададете за потребителя, който е асоцииран към създадената от вас база данни, тъй като ще ви е необходима при инсталацията.

При изпълнение на описаните по-горе стъпки, би следвало да сте разположили инсталационните файлове за система Gallery (например в /gallery) и да сте създали MySQL база данни с потребител за нея.

Важно: Активирането на български език за системата може да стане след като се извърши инсталацията.

Вече можете да преминете към самата инсталация на системата. Необходимо е да изпишете в браузъра името на вашия домейн. Ако сте поставили файловете на системата в поддиректория, то трябва да допишете и нея, например: my-domain.com/gallery. При изписване на домейна ви в браузъра, ще се зареди началната инсталационна страница на система Gallery:

въвеждане на данните за връзка с базата данни
въвеждане на данните за връзка с базата данни

Инсталацията на галерията се извършва изключително бързо и след като натиснете бутона „Continue“ ще се зареди страницата за успешно приключване на инсталацията. От тази страница, кликвайки на „Start using Gallery„, ще достъпите административния панел:

успешна инсталация на системата Gallery
Успешна инсталация на системата Gallery

След влизане в панела е препоръчително да извършите промяна на автоматично генерирана парола за достъп:

първоначален достъп до административния панел
Първоначален достъп до административния панел

Активиране на български език за галерията

За да активирате български език на галерията, е необходимо да достъпите в административния панел от менюто: Admin -> Settings -> Languages.

промяна на езика за галерията
Промяна на езика за галерията

От списъка с налични преводи маркирайте желания и кликнете на бутона „Update language„:

обновяване на преводите
Обновяване на преводите

След обновяване на преводите, галерията ще се зарежда на български език.

Обновена: 14.02.2014

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още