1. Начало
  2. Сайт билдър
  3. Създаване на статия в сайта [Видео]

Създаване на статия в сайта [Видео]

Блогът е основен компонент от онлайн присъствието на всеки бизнес. В него можете да пишете не само статии, но и новини, свързани с Вашата компания или сферата, в която се намира. Не пропускайте да напишете първата си статия – тя ще Ви доведе повече посетители и ще Ви помогне да популяризирате сайта си.

1. Създайте статия

За да го направите, започнете с първата стъпка: кликнете върху иконата „Блог“ в таблото за управление на Вашия сайт.

Блог

Ще Ви се отвори прозорец, който съдържа няколко раздели и полета. Първото, което виждате, е голямо поле, в което се позиционират написаните от Вас статии (публикувани, насрочени за публикуване и чернови).

натиснете +

За да създадете статия, натиснете „+“ в същия прозорец. Ще Ви се отвори нов прозорец, в който има поле за писане на текст за статията, заглавие, опция за смяна на езика, а отдясно ще видите няколко секции за оптимизация и редакция на статията.

2. Изберете заглавие, кратко описание на статията и напишете самата статия

На първо място, въведете заглавието, краткото описание и самото съдържание на статията си в съответните полета.

Изберете заглавие, кратко описание на статията

Редът на добавяне няма значение. Започнете, откъдето искате.

3. Добавете етикети към статията

Добавете тагове (етикети) към статията, за да помогнат на потребителите Ви да намерят желаната от тях информация.

Създадената статия ще бъде автоматично запазена в категория „Без категория„, но винаги можете да я промените, като просто добавите нова тук.

4. Добавете категория

Има два основни начина за добавяне на категория. Първият е от основното табло. Върнете се една стъпка назад (там, където са подредени всички статии в сайта Ви – ако има такива). В горната част на прозореца в центъра ще видите три раздела – Публикации, Категории и Списъци. Кликнете върху раздел „Категории“ и с бутона „+“ добавете нова категория.

Добавете категория

За да изберете категорията на статията, натиснете полето за избор на категория вдясно от редактора на статията. Това поле е под формата на падащо меню, в което са изброени наличните категории. Чрез това поле също можете да добавите категория. Изберете последната опция „Нова категория„.

Въведете името на новата категория и натиснете бутона „Запазване“ в новия прозорец.

5. Изберете изображение

За да добавите основно изображение или изображение за социални мрежи, отидете върху раздел „Изображения„. Там можете да изберете изображение от компютъра си, от наличните картинки/снимки в редактора или от безплатни сайтове за изображения.

6. Активирайте/Деактивирайте коментиране и споделяне на статията

Ако искате да активирате опцията за споделяне и за коментари от потребители – просто преместете контролерите на бутона.

Активирайте/Деактивирайте коментиране и споделяне

За да добавите опцията за коментиране, трябва да имате създаден акаунт в приложението Disqus. След като го създадете, въведете името на Disqus акаунта Ви в съответното поле и кликнете върху „Свържете„.

7. Оптимизирайте статията си със SEO настройките

Добавете бързо и лесно описание на Вашата статия. Обърнете внимание, че описанието трябва да е до 160 символа, за да се визуализира коректно в търсачките (нищо, че в полето Ви е зададено ограничение до 230 символа).

Оптимизирайте статията си със SEO настройките

Това описание ще помогне на потребителите да преценят дали статията Ви представлява интерес за тях и съответно да предприемат действие.

8. Задайте статус на статията

Ако не сте сигурни дали искате да публикувате тази конкретна статия, можете да я запазите като чернова. Най-отгоре вдясно ще видите голям зелен бутон с надпис „Публикуване„. До него има стрелка, която Ви дава възможност да изберете опцията „Запазване като чернова„. По този начин тя ще остане скрита за посетителите на сайта Ви.

За да публикувате статията в определен ден, натиснете „Отложено публикуване“ и въведете желаната дата и час или променете датата на публикуване, използвайки календара.

Смятате, че статията Ви е готова? Прегледайте я, за да видите как ще се визуализира на посетителите на сайта. Ако Ви харесва, можете директно да натиснете бутона „Публикуване„.

Управление на статиите във Вашия сайт

В таблото за управление на Вашите статии ще намерите опции за тяхното управление и подредба. Използвайте търсачката, за да видите съответно публикуваните, запазените или изтритите статии.

Освен това можете да филтрирате статиите според датата на публикуване или по категории. Също така имате опцията да въведете заглавието на статията в търсачката и лесно да я намерите.

Ако искате да промените подредбата на Вашите статии, изберете „Персонално подреждане“ и приплъзнете статиите на позициите, които желаете.

Искате да извършите действия по конкретна статия? Задръжте курсора на мишката върху нея и изберете желаната опция. Можете да редактирате, прегледате или изтриете статията. За да изберете която и да е от тези опции, натиснете съответната икона.

Добавете статия към конкретна страница в сайта

За да добавите нова статия към определена страница, изберете „Блог“ от секцията „Елементи“ в редактора на сайта и го позиционирайте на желаното от Вас място на страницата. Всичко, което трябва да направите сега е да изберете статията, която искате да се вижда на страницата и да натиснете „Публикуване“.

Направете блога си многоезичен

Ако желаете да пуснете многоезичен блог и вече сте добавили друг език към сайта си, можете да използвате опцията за смяна на езици в горния ляв ъгъл.

Ако имате още въпроси, не се колебайте да се обърнете към нас. Ние сме на един клик разстояние. Изпратете ни имейл, пишете в чата на нашия сайт или ни се обадете!

Обновена: 31.03.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още