Резервни копия (snapshots) за VPS

Снапшотът е „моментална снимка“ на текущото състояние на виртуалния сървър. Тази снимка представлява пълно копие на цялата машина – настройки, дисково съдържание и всичко останало.

Резервните копия на сървъра са сигурен и бърз начин за възстановяване на цялата машина от архив. Тези копия са удобни и като „темплейти“, по които можете да създавате нови виртуални сървъри. В случай че искате да възстановите само определено съдържание, можете създадете нов сървър от избран снапшот и да изтеглите от него нужното съдържание (файл, база данни или друго).

Към всички VPS планове при СуперХостинг.БГ допълнително може да се активират резервни копия (snapshots). Генерирането на резервните копия се извършва автоматично три пъти в седмицата, като се пазят до 3 архива.

Активиране на резервните копия (snapshots) за даден VPS

В случай че за Вашия виртуален сървър не сте активирали автоматичните резервни копия, можете да направите поръчка за допълнителната услуга през клиентския профил – Виртуални сървъри » Детайли » Поръчка на допълнителни параметри.

Виртуални сървъри » Детайли » Поръчка на допълнителни параметри

Натиснете бутона „Добави в поръчката“ и следвайте стъпките за завършване на поръчката. След като бъде получено потвърждение за плащане, автоматичното генериране на резервните копия ще е активно. 

Генерирането на първото резервно копие се стартира до няколко часа, след като се активира услугата.

Работа със снапшоти

Работата с архивните копия се извършва през клиентския профил – Виртуални сървъри (VPS) » Детайли » раздел Управление на резервни копия (snapshots).

Резервните копия на сървъра.
Резервните копия на сървъра.

От тук ще виждате от коя дата и час са генерираните снапшоти и ще можете да възстановявате снапшот и да създавате нова виртуална машина от снапшот.

Възстановяване от снапшот

Можете да възстановите съществуваща виртуална машина от снапшот. При възстановяването се изтрива цялата машина и се създава наново от снапшота.

Важно: Всички данни от машината ще бъдат презаписани с тези от снапшота. След възстановяването сървърът и съдържанието му ще са в състоянието, в което са били на датата на снапшота. Ако е имало данни, които са добавени на сървъра след датата на снапшота, те няма да бъдат налични след възстановяването. 

За да възстановите снапшот върху съществуваща машина, изберете „Преинсталиране на VPS“.

Създаване на нова виртуална машина от снапшот

Можете да възстановите снапшот върху нова виртуална машина, която ще бъде пълно  копие на съществуващата. Тази опция е удобна, когато искате да възстановите от архива  определено съдържание – конкретен файл или файлове, база данни или друго. След като машината-клонинг е създадена, можете да я достъпите и да изтеглите нужните данни.

За да възстановите снапшот върху нова машина, изберете „Създаване на нов VPS“. 

От падащото меню, изберете с какъв VPS план да е новата машина. По подразбиране е избран планът, на който е оригиналната машина.

Създаване на нов VPS

Кликнете Създай и процесът по възстановяването на снапшота ще се стартира.

След възстановяването, по имейл ще получите данните за достъп до новата машина.

Новият VPS ще бъде видим в меню Виртуални сървъри. В Детайли за сървъра ще видите и датата, до която ще е активен.

Бележка: Новият виртуален сървър ще е активен за 24 часа, като за този период не се заплаща нищо допълнително. След 24 часа, в случай че услугата не бъде подновена, сървърът ще бъде спрян и премахнат от профила.

Важно: За да продължите да използвате новия сървър и след тези 24 часа, подновете VPS плана му (чрез създаване на поръчка за подновяване и заплащане).

Обновена: 09.02.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още