1. Начало
  2. Сайт билдър
  3. Уебсайт само за час със Сайт билдър [Видео]

Уебсайт само за час със Сайт билдър [Видео]

Все още не вярвате, че е възможно да изградите сайта си за час? Тогава горещо препоръчваме да изгледате следващото видео и да се убедите сами.

Видео:

Абонирайте се за нашия YouTube канал >>

Ще Ви демонстрираме как да направите своя сайт в рамките на един час, като използвате шаблон на Сайт билдър. В това видео ще Ви покажем основните функционалности на платформата.

Важно: Не Ви е нужен технически опит и специални познания, а само информацията от видеото.

1. Начални стъпки – 0:47 мин.

Влезте в сайта на superhosting.bg и отворете меню Услуги, видимо в навигацията. Изберете Сайт билдър. Лендинг страницата може да бъде достъпена и през бутона Тествай безплатно за 7 дни, позициониран на началната страница на сайта.

Тук ще намерите повече информация за самата платформа Сайт билдър. Можете да активирате напълно безплатен тестов период, който е с продължителност 7 дни.

Първата стъпка е регистрацията в сайта. Въведете Вашите данни – имейл адрес, телефон, потребителско име и парола. След това е необходимо да въведете тестово име на Вашия сайт. Последната стъпка е избор на шаблон с готова структура.

2. Преглед на администрацията на сайта – 2:22 мин.

Предстои да превърнем шаблон на сайт за стоматологични услуги в сайт на салон за красота. Щом влезете в административната част на сайта, ще видите функционалните менюта вляво.

• от меню Преглед можете да видите подредбата на елементите, които сте добавили;

• от меню Табло се задават всички основни настройки на ниво сайт;

• в меню Блокове ще откриете готови комбинации от елементи, които можете да използвате в сайта;

• в меню Елементи можете да разгледате всички налични елементи в платформата на Сайт билдър;

• в меню Цветове имате възможност да зададете предварително всички желани цветове;

• през меню Ефекти можете да добавите различни ефекти върху определени елементи в сайта така, че да раздвижите част от съдържанието в страницата и да я направите по-интересна за потребителите.

Следващата икона, на която е изобразена монитор, Ви позволява да превключите изгледа на сайта за десктоп и мобилно устройство. Така можете да контролирате визията на сайта за съответните изгледи.

3. Корекция на страниците – 4:18 мин.

Избраният от нас шаблон има 4 страници. За да смените имената на предварително създадените страници, влезте в меню Табло > Страници, откъдето можете да управлявате страниците в Сайт билдър.

Ако искате да смените заглавието на страницата, кликнете върху бутона Настройки. Ще се отвори малък прозорец, в който можете да редактирате името. След това сменете и url адреса, като е препоръчително да бъде изписан на латиница със значението на думата на български. Запазете направените промени от съответния бутон.

За да създадете нова страница, кликнете върху бутона +, който се намира между две от вече наличните страници. Тя ще се позиционира непосредствено между тях. Ще се появи прозорец, от който можете да изберете вида на страницата. Редактирайте нейното име и url адрес. Не забравяйте да запазите настройките.

4. Смяна на логото – 8:03 мин.

Можете да подготвите предварително снимки и лого, които искате да включите във Вашия сайт. Кликнете върху елемента Лого и изберете опцията Качване на лого, за да замените текущото с Ваше. След като изображението се зареди, можете да регулирате неговия размер от черните контролери.

5. Промяна на цветовете – 9:20 мин.

Натиснете бутона Цветове, наличен в лявата лента за редакция на сайта, и от + можете да добавите нови нюанси. Съветваме Ви да си подготвите желаните цветове предварително, като проверите на кои номера съответстват в цветовия спектър. Копирайте номера и го поставете в долния десен ъгъл на отворилия се прозорец в меню Цветове.

По същия начин можете да добавите още цветове.

6. Редакция на навигацията – 10:14 мин.

Елементът навигация извежда автоматично всички имена на активни страници в сайта. За да смените цвета на страниците, кликате върху меню Цветове, избирате желания цвят и го привлачвате към навигацията. По същия начин можете да промените цвета на всеки графичен или текстов елемент в сайта.

7. Смяна на изображенията – 11:11 мин.

Препоръчваме изображенията да бъдат оптимизирани, като резолюцията на ширината може да варира от 1600 до 2400 пиксела. Можете да ги оразмерите с помощта на PhotoShop или друг подобен инструмент.

За да замените наличната снимка в шаблона, кликнете върху нея и натиснете върху опцията Качване. Ще се отвори папката, в която се намират визуалните файлове. Маркирайте желаната снимка и я добавете с едно натискане на бутона. Изчакайте да се зареди и прегледайте финално.

8. Корекция на заглавията и текстовете – 16:32 мин.

Всеки шаблон разполага с подбрани шрифтове, които поддържат кирилски начертания и изглеждат красиво на български език. Ако имате фирмен или друг специално разработен шрифт, който искате да използвате, бихте могли да го добавите от меню Табло > Шрифтове. Пред Вас ще се зареди прозорец с всички шрифтове, налични в платформата.

През таба Библиотека за шрифтове имате възможност да добавите нови шрифтове, които да използвате в сайта. Вдясно ще откриете поле за търсене, което Ви позволява по-бързо и лесно да намерите желания шрифт. В случай че искате да ползвате Ваш собствен шрифт, отворете таба Моите шрифтове и кликнете върху бутона +, за да добавите файла.

За да смените самото заглавие, кликнете два пъти върху текста и започнете директно да пишете. Друг начин за промяна на заглавието е да подготвите нов текст, който само да копирате и поставите на мястото на стария.

Така можете да смените всеки текст или описание в сайта си.

9. Промяна на футъра – 22:32 мин.

Нека преминем към редакция на информацията в завършващата част от страницата – футъра. Той е един и същ за всички страници в сайта. Нужно е да направите промяна еднократно, която обаче ще се отрази навсякъде.

Смяната на цвета се случва по познатия вече начин – през меню Цветове и привлачване на избрания цвят към съответния елемент.

За да коригирате текстовете, е необходимо да кликнете върху тях и те автоматично ще се маркират. След това можете да ги редактирате спрямо Вашите предпочитания.

10. Редакция на елемента Галерия – 24:09 мин.

В случай че искате да смените изображенията в галерията, кликнете върху вече поставения в сайта елемент и изберете бутона Настройки изображения в галерия. Пред Вас ще се отвори прозорец, в който са разположени използваните снимки. През бутона + можете да добавите нови изображения, които сте подбрали предварително. Можете да заимствате от онлайн банките с безплатни снимки или да добавите такива, които са заснети специално за Вас от професионален фотограф.

Маркирате всички снимки, които искате да включите в галерията и от бутона Запазване ги добавяте на страницата. За да премахнете старите изображения, използвани в шаблона, е нужно да ги изтриете с помощта на съответния бутон върху всяка снимка.

Следващата стъпка е да подредите всички изображения в желаната последователност. Задръжте мишката върху една от снимките, чиято позиция искате да смените, и я преместете до мястото, на което искате да се появи. Сивият маркер Ви показва къде точно ще попадне изображението. Ако снимките са подбрани с един и същи размер, ще се подредят синхронно и ще изглеждат добре.

11. Добавяне на отзиви от клиенти – 26:30 мин.

За тази част от страницата можете да използвате коментари на Ваши клиенти, оставени в социалните мрежи, или пък да ги помолите за обратна връзка, свързана с опита им с Вашите продукти или услуги.

Кликнете върху едно от наличните ревюта и изберете опцията Настройка цитати. Оттам можете да промените съдържанието на самия цитат. За да се случи това, натиснете бутона с моливчето, видим в горния десен ъгъл при текста. Ще се отвори прозорец, в който са позиционирани отделните елементи на цитата – снимка, име и текст.

За да смените снимката, кликнете върху нея и изберете нова такава. Следва да редактирате името. За целта маркирайте текущото, изтрийте го и започнете да пишете новото. По-долу ще можете да коригирате и самия отзив.

Запазете настройките, за да се отразят промените на живо в сайта Ви.

12. Запазване на блок – 30:09 мин.

Можете да преизползвате вече фотов оформен блок, като го запазите в меню Блокове. Кликнете върху трите точки в горния ляв ъгъл на елемента и изберете опцията Запазване като блок. Изчакайте да се визуализира в меню Блокове > таб Моите блокове.

За да го добавите в сайта, кликате върху него и го приплъзвате в работното поле. Сивият маркер показва къде ще попадне блокът. Пускате бутона на мишката и изчаквате да се появи новият блок.

13. Създаване на блог страница – 32:19 мин.

Най-добрият вариант за създаване на блог в Сайт билдър е като използване страница Публикации. За да попълните блога със съдържание, влезте в меню Табло > Блог. Зарежда се екранът, от който можете да качите нови публикации.

От бутона вдясно Нова публикация можете да стартирате създаването на статия. Зарежда се прозорец, от който можете да добавите заглавие, кратко описание и текстовата част на публикацията. Бихте могли да се подготвите предварително с разписването на самата статия, за да може да копирате цялото съдържание и да го разпределите в съответните полета.

От менюто вдясно можете да качите изображение към самата публикация. То трябва да е по-малко като размер спрямо тези, които качвате в останалите страници на сайта. Оптималният размер на широчината може да бъде между 600 и 800 пиксела. Не пропускайте да добавите и снимка за социалните мрежи. Тя ще се показва при споделяне на публикацията. Запазете промените чрез бутона Публикувай.

За да редактирате визиите на блог статиите в самата страница Блог, кликнете върху елемента и ще видите бутоните за управлението на самия елемент. Изберете първия бутон Редактиране и натиснете върху Настройки на дизайна. От тази опция можете да направите така, че публикациите да се показват по една на ред. При клик върху бутона Запазване промените се отразяват автоматично.

Следващата стъпка е премахването на част от информацията, която се визуализира в публичната част на страницата. Кликнете върху самия елемент, изберете бутона Редактиране и натиснете върху меню Основни настройки. Оттук можете да контролирате каква информация за блог статията да се визуализира с помощта на суич бутони. Имате възможност и да смените наименованието на бутона Read More. Не пропускайте да съхраните направените промени.

Встрани на самия елемент ще видите черни контролери, които Ви позволяват да редактирате широчината на публикациите така, че да съвпада с широчината на снимките.

Ако искате да поставите акцент от блога на начална страница на сайта, върнете се в страница Начало. Определете къде искате да позиционирате акцента и натиснете меню Елементи в лявата лента за редакция. Намерете елемента Блог и го придърпайте до мястото, на което искате да го поставите. Изчакайте да се появи сивата линия, която ще Ви покаже точната позиция. Можете да редактирате изгледа от съответните бутони.

14. Редактиране на адреса в картата – 48:07 мин.

Влезте в страница Контакти и кликнете върху самата карта. Изберете меню Настройки и натиснете върху Адреси. През бутона Добавете адрес въвеждате необходимата информация в съответните полета. Най-напред изписвате името на улицата/булеварда. За да попълните географските координати, използвайте Google Maps.

Когато искате новият адрес да се визуализира на картата, е нужно да изтриете стария, който е въведен в шаблона. Съхранете промените чрез бутона Запазване.

15. Оформяне на мобилната версия на сайта – 50:50 мин.

Всички шаблони в Сайт билдър имат респонсив дизайн, т.е. автоматично се преоразмеряват при разглеждане на сайта от различно устройство – десктоп, таблет или смартфон. Въпреки това, ако има елемент, чийто изглед не Ви допада на мобилно или таблет устройство, може да се редактира за оптимална визия.

Кликнете на бутона с монитора в долната част на лявата лента за редакция на сайта. Преминете от десктоп към мобилно устройство, като изберете съответната опция. Изчакайте да се зареди мобилният изглед. Ако размерът на заглавието например не е подходящ за мобилно устройство, но стои добре на десктоп, кликнете върху него и изберете опцията Видимост. Изключете от възможните варианти отметката срещу Мобилно устройство и оставете само Десктоп. Запазете настройките.

На следващо място е необходимо да се създаде ново заглавие, но този път видимо само през мобилно устройство. Елементите, които се добавят в мобилната версия на сайта, автоматично се задават с видимост само за мобилно устройство. Необходимо е да кликнете върху меню Елементи > Заглавие и ще видите малкия черен знак, с който се обозначава, че елементът е видим само за мобилно устройство.

Ако се върнете в режим Десктоп, ще видите, че по никакъв начин промените, направени за мобилно устройство, не са се променили в десктоп версията на сайта.

16. SEO настройки – 56:48 мин.

Search engine oптимизацията е необходима, за да може сайтът Ви да се класира по-добре при търсене в Google. Изберете меню Табло > SEO. В отворилия се прозорец ще видите всички създадени страници в сайта. Посочете с мишката върху първата страница и кликнете върху бутона Настройки. Пред Вас ще се отвори поле, в което е нужно да попълните мета заглавието и мета описанието на страницата, да проверите дали страницата е включена в sitemap-а на сайта, да промените настройките за търсачките на Index, Follow и да добавите изображение.

При наличие на всички атрибути пред заглавието на страницата в администрацията ще се появи зелена отметка. По идентичен начин се правят корекциите на останалите страници.

17. Добавяне на интеграции – 59:17 мин.

Влезте в меню Табло > Интеграции. Можете да активирате интеграцията с Google Analytics, като за целта се добавя код за проследяване. По този начин можете да следите поведението на посетителите във Вашия сайт. Друга полезна интеграция е Facebook Messenger. Това е live чат, който потребителите могат да използват.

18. Избор на домейн – 1:01:12 час.

Не пропускайте да регистрирате свой домейн. Влезте в сайта на superhosting.bg и разгледайте възможните варианти в раздел Услуги > Домейни. Имате избор от над 350 домейн разширения.

Какви са предимствата на Сайт билдър?

С една дума – впечатляващи. Ето кои са те:

  • Не изисква технически познания, нито дизайнерски умения.
  • Пести време – дава възможност за изграждане на сайт само за няколко часа.
  • Включен хостинг – няма нужда да инвестирате в отделен хостинг план. Сайт билдър идва в пакет с хостинг план.
  • Лесна поддръжка и интуитивен редактор.
  • Прозрачност и яснота – при създаване и редакция на сайта виждате всички промени пред очите си, без да е нужно да натискате допълнителен бутон за „Преглед“.
  • Спестява Ви финансови разходи – не изисква намесата на програмист при изграждане и поддръжка.
  • Разполага с богат избор от теми – дизайнът е винаги професионален и съобразен с различните сфери на бизнес развитие. Бъдете сигурни, че ще намерите най-подходящия дизайн за Вашия бъдещ сайт.

За кого е подходящ Сайт билдър?

Сайт билдър е за всеки, който иска сам да си изгради собствен сайт в кратки срокове. Софтуерът позволява бързо, лесно и удобно създаване на сайт, който веднага може да се публикува, за да бъде намиран от заинтересовани потребители.

За собственици на стартиращ или малък бизнес, които нямат възможност да отделят голям бюджет за изработка на сайт от професионални разработчици. Въпреки това, те осъзнават колко е важно да присъстваш онлайн и Сайт билдър им предоставя оптимално решение.

За хора, които обичат да правят всичко сами и знаят, че ако искат нещо да е свършено, както трябва – е добре да си го направят сами. Какво по-хубаво от това да си самостоятелен и да държиш контрола в собствените си ръце?

След като вече знаете какво е Сайт билдър, какви са неговите предимства и кой би могъл да се възползва от него, е време да изпробвате безплатната му версия, за да се уверите колко лесно, бързо и удобно е изграждането на професионален сайт.

В помощната ни страница ще откриете цяла поредица от помощни статии, с които ще можете стъпка по стъпка да завършите сайта си и да смаете всички Ваши бъдещи посетители.

Ако имате нужда от съдействие, не се колебайте да се обърнете към нас по имейл, телефон или чат.

Обновена: 08.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още