1. Начало
  2. Уеб сайт
  3. Уеб приложения
  4. Magento
  5. Magento – Добавяне на български език

Magento – Добавяне на български език

Допълнителните езици към Magento се предлагат като допълнителни разширения/модули, които могат да се инсталират в онлайн магазина. Инсталирането на езиков пакет може да се извърши ръчно или през Magento Connect Manager в административния панел на Magento.

Инсталиране на езиков пакет от файл

Качване на архивния файл в хостинг акаунта

За целта ще е необходимо първо да намерите езиковия БГ пакет (Locale_Mage_community_bg_BG) в Уеб и да го свалите локално на вашия компютър.

Преводите на системата се намират в директория /app/locale. За всеки език трябва да има отделна поддиректория, например:

/app/locale/en_US (английски език)

/app/locale/bg_BG (български език)

Ако директорията /app/locale/bg_BG не съществува, създайте я. В нея трябва да разположите файловете на езиковия БГ пакет (Mage_Adminhtml.csv, Mage_AdminNotification.csv, Mage_Api.csv и останалите .csv файлове).

Ако разполагате с архивен файл на езиковия БГ пакет, например Locale_Mage_community_bg_BG-1.3.0.0.2.tgz, можете директно да го качите в хостинг акаунта, в директория /app/locale/bg_BG и да го разархивирате.

Ако преводните файлове (.csv) се разархивират в поддиректория, трябва да ги преместите в директория /app/locale/bg_BG.

В случай че след разархивирането се появи поддиректория /app/locale/bg_BG/app/locale, преместете цялото й съдържание (.csv файловете) в директория /app/locale/bg_BG.

Качване на архивния файл през администрацията на Magento

Успешна инсталация на езиков пакет от файл

Инсталиране на езиковия пакет, от архивен файл, може да се извърши и през администрацията на Magento -> System -> Magento Connect -> Magento Connect Manager. В секция Direct package file upload прикачете архивния файл и го качете с Upload.

При успешна инсталация в конзолата ще получите съобщение Package installed

Инсталиране на езиков пакет от Magento Connect

Бележка: За да можете да ползвате езикови пакети, модули и разширения от Magento Connect, първо трябва да имате регистрация в сайта magentocommerce.com.

В каталога с модули и разширения потърсете за езиковия БГ пакет: търсене по думата „bulgarian“

Предварително може да заредите в друг таб на браузъра администрацията на Magento и да отворите Magento Connect Manager от меню System -> Magento Connect -> Magento Connect Manager.

След като заредите страницата на езиковия пакет в magentocommerce.com/magento-connect, трябва да кликнете на Install Now.

За инсталацията на езиковия пакет в Magento ще ви е необходим само ключа към разширението (представляващ специфичен URL адрес). Самото разширение не се сваля от сайта като файл, който да запишете локално на компютъра. Единствено се предоставя URL адрес за инсталацията.

За да вземете този ключ (URL адрес) кликнете на Get Extension Key (след като сте се съгласили с условията за ползване на разширения).

Копирайте URL адреса (Extension Key) на разширението от сайта magentocommerce.com/magento-connect. След като отворите администрацията на Magento, достъпете Magento Connect Manager и в секция Install New Extensions в поле Paste extension key to install – поставете копирания URL адрес. След като кликнете на Install, в ново-заредилата се таблица кликнете на Proceed.

При успешна инсталация на езиковия пакет, в конзолата ще се получи подобно съобщение:

Успешна инсталация на езиков пакет през Magento Connect

Промяна на езика за Административен панел

За да промените езика на административния панел на Magento, след като езиковия пакет е инсталиран, единствено е необходимо да изберете от падащото меню, най-долу на която и да е страница, желания език:

Промяна на езика за административния панел на Magento
Промяна на езика за административния панел на Magento

Ако езика на администрацията не се смени веднага, може да е необходимо да обновите състоянието на системните файлове и да изчистите кешираната информация.

Промяна на езика за Сайт (Front-End)

Промяна на езика за магазина се извършва от администрацията – кликвате от главното меню „Система“ и след това на „Конфигурация„:

Конфигурация на езика за Magento
Конфигурация на езика за Magento

След това в секция Locale Option от падащото меню за Регион избирате желания език и кликвате на бутона Запиши конфигурация:

Промяна на езика на frontend частта от сайта
Промяна на езика на FrontEnd частта от сайта

 

Ако езика на сайта не се смени веднага, може да е необходимо да обновите състоянието на системните файлове и да изчистите кешираната информация.

За да изчистите кешираната информация към системата е необходимо в административния панел да кликнете от главното меню „Система“ и след това „Управление на кеш“ (Cache Storage Management). Маркирате всички елементи от списъка, избирате от падащото меню за действие „Обнови“ и кликвате на „Изпрати„.

Обновена: 08.05.2020

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още