https://help.superhosting.bg/ptr.html
 • bg

Хостинг, Домейни, Cloud, Виртуални сървъри (VPS), Managed VPS, SSL сертификати

PTR (обратен) запис

Хостинг терминология
PTR, обратен запис, reverse record

PTR запис или т.н обратен (reverse) запис дава информация за името на хоста, което отговаря на зададен IP адрес.

В посочения по-долу пример, A записът (правият запис) на домейна www.superhosting.bg е IP адреса: 91.196.125.21 . Проверката кое име на хост отговаря на този IP адрес, показва www.superhosting.bg . Това представлява PTR записът за този домейн.

Проверката може да се направи например чрез приложението dig:

A запис:

dig www.superhosting.bg;; ANSWER SECTION:
superhosting.bg. 600 IN A 91.196.125.21

 

PTR запис:

dig -x 91.196.125.21;; ANSWER SECTION:
21.125.196.91.in-addr.arpa. 600 IN PTR www.superhosting.bg.

 

500px270px
SuperHosting.BG
  Хостинг терминология
 • Какво е HTTP/2?
  HTTP/2 е новата версия на основния протокол за пренос на данни в Уеб - HTTP. HTTP/2 е с повишена производителност, понижено потребление на трафик и нова, оптимизирана организация на комуникацията... »
 • Redis и поддръжка на Redis
  Redis (REmote DIctionary Server) е проект с отворен код и подобно на Memcached, е инструмент за съхранение на данни. Използва се за ускоряване на зареждането на уеб сайтовете, чрез кеширане... »
 • Какво е I/O, IOPS?
  I/O (Input/Output Operations) - входно-изходни операции. В сферата на компютърните технологии, комуникацията между две системи се осъществява чрез входно-изходни операции. Например, при устройствата за съхранение на данни, постъпващите към устройството... »
 • Какво е XML-RPC?
  XML-RPC е протокол за отдалечено изпълнение на операции. XML-RPC позволява две приложения, работещи на различни операционни системи и в различни среди, да комуникират помежду си през Уеб (по HTTP). Информацията, описваща... »
 • HTTP статус код - 301 (Moved Permanently) и 302 (Found)
  301 Moved Permanently и 302 Found са HTTP статус кодове, с които уеб сървърът отговаря на уеб клиентите и ботовете на търсещите машини, при опит да достъпят пренасочен уеб адрес. HTTP... »
Всички права запазени © 2005-2017 , www.superhosting.bg