1. Начало
  2. Уеб сайт
  3. Оптимизиране на уеб сайт
  4. Squoosh – приложение за компресиране на изображения

Squoosh – приложение за компресиране на изображения

Google Chrome Labs предоставя уеб приложение за преобразуване на изображения Squoosh като част от инициативата Chrome Dev.

Squoosh е уеб приложение за компресиране на изображения, което позволява използване на набор от кодеци, които не са масово достъпни и позволяват работа с по-рядко срещани формати като MozJPEG и WebP, разбира се поддържат се и стандартните JPEG и PNG файлови формати.

Включването на инструменти за редактиране, които позволяват преоразмеряване, намаляване на цветовата палитра и персонализирано компресиране, в допълнение към разширените настройки за управление на цветни канали, създават усещане за работа с приложение от висок клас.

Обработката на изображенията се извършва локално на устройството на потребителя, те не се изпращат към отдалечени сървъри.

Инструментът Squoosh може да се използва както на десктоп компютри и лаптопи, така и на мобилни устройства.

Squoosh на мобилно устройство

Също така приложението може да се ползва и без интернет връзка (в offline режим) като се инсталира в Google Chrome.

squoosh на десктоп
squoosh на десктоп

За да достъпите Squoosh в произволен браузър, отворете URL адреса https://squoosh.app/.

Squoosh зареден в уеб браузъра

За тестови цели може да ползвате едно от четирите изображения на началната страница, а може да плъзнете или изберете изображение от Вашия компютър.

Зареждане на изображение от компютъра

Работната област е разделена на две хоризонтални (в мобилната версия са вертикални) области.

В лявата област се визуализира оригиналното изображение, в дясната област виждате как изглеждат промените, които сте направили с изображението.

През бутона с двете стрелки, който може да плъзгате по ширината на изображението, може да разглеждате специфични области от изображението за да изберете най-подходящите настройки.

Настройките (файлов размер и ниво на компресиране) в лявата част на екрана се отнасят до оригиналното изображение.

Стойности на размер и компресия на оригиналното изображение

През бутоните в долната част на екрана може да променяте размерите на изображението със стрелките плюс / минус, за по-прецизно оразмеряване кликнете цифрата и използвайте стрелките за промяна със стъпка от един процент.

Може също да завъртите изображението на 90 градуса по часовниковата стрелка през бутона със символ стрелка, а през бутона със символ квадрат може да превключвате фоновия режим между бял и прозрачен.

През бутона със символ Х в горния ляв ъгъл прекратявате текущата сесия и се връщате в началния екран на Squoosh.

Всички инструменти за обработка на изображението са разположени в лентата от дясната страна на екрана.

Промяна на размера (широчина/височина) на изображението

За да промените размерите на изображението, кликнете бутона Resize.

Бутон Resize за промяна размерите на изображение
Намаляване на размерите (широчина и височина) на изображението

Промяна на дълбочината на цветовете

Включването на бутона Reduce palette Ви позволява да намалите броя на цветовете в изображението.

Настройка Reduce palette

Ограничаване на щетите от намаления брой цветове може да постигнете чрез намаляване стойността Dithering, която функция смекчава границите между области с различни цветове – отново качеството на изображението е далеч от това на оригинала, но липсва ясно изразената пикселизация от предишното изображение.

Компресиране

При намаляване стойността на компресиране в панела Compress чрез плъзгане на слайдера Quality се стига до пикселизиране на изображението в дясната половина на екрана (стойността по подразбиране е 75% компресиране).

Слайдер за определяне стойността на компресиране

През менюто с файлови формати може да правите промени и да следите как се променят данните за процент компресиране и файлов размер в дъното на панела.

Промяна на формата
Промяна на формата

Разширени настройки

При натискане на линка Advanced settings се отваря панел с разширени настройки, като Grayscale (създаване на черно-бяло от цветно изображение).

Разширени настройки в Squoosh

Наличието на тези настройки може да се обясни с желанието на разработчиците от Google Chrome Labs да покажат новости, които липсват за момента в приложенията на Adobe, например.

Ефективността на програмата дори и с настройките по подразбиране (с добавено оразмеряване) може веднага да се установи, ако се зареди едно от растерните примерни изображения и се сравнят получените резултати със стойностите на оригиналното изображение.

Компресиране на растерно изображение в Squoosh

Файловият размер на полученото изображение е намален с 96% от 2.79 MB на 118 KB при стандартна ширина за десктоп изображение от 1200 пиксела.

Когато сте удовлетворени от качеството и файловия размер на изображението, може да го запишете, като натиснете синия бутон със символ стрелка в долния десен ъгъл на екрана.

Едно неудобство на приложението Squoosh е, че в десктоп режим не може да прилага предварително избрани настройки към множество файлове, която функционалност е налична за момента само при ползване на Squoosh през команден ред (CLI), за което може да прочетете в тази статия https://www.npmjs.com/package/@squoosh/cli.

Обновена: 14.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още