1. Начало
  2. Други
  3. Сигурност
  4. Няколко съвета при избора на подходяща парола

Няколко съвета при избора на подходяща парола

Хостинг акаунтът ви, както и всички други ваши акаунти и профили в интернет, съдържа важна информация, която не бива да попада в ръцете на недоброжелателите. Вашия хостинг акаунт дава достъп до управлението на сайтовете ви, пощенските кутии, базите данни и др. Това означава, че трябва внимателно да подходите към избора на нова парола, за да не се стигне до неприятни последици, в случай на неоторизиран достъп на трети лица в резултат на налучкване на паролата. Статистиките сочат, че въпреки предупрежденията, все още много потребители използват най-популярните пароли или една и съща парола за различните си акаунти. По този начин излагаме на риск личната си информация, а доста често и много важни данни.

Ето и някои чести грешки, които не бива да допускате:

1. Не използвайте поредни цифри или букви.

Пример: 123456, abcdef , qwerty и др.

2. Не използвайте личното си име, фамилия, телефонен номер, ЕГН, прякор, както и всяка друга информация, която е или би могла да стане публично достъпна, вследствие на което паролата да бъде налучкана от недоброжелатели.

3. Не използвайте често срещани комбинации.

Пример: 13579, asdasd, 1q2w3e4r, qwertyuiop, admin, password, administrator и т.н.

4. Не поставяйте една и съща парола за две различни услуги, например за имейл адреса и за услугата, в която сте го използвали при регистрация.

5. Не използвайте паролата, съвпадаща с потребителското ви име или имейла ви.

6. Не задавайте лесна парола, дори за тестов акаунт или потребител (парола от типа “test”). Веднъж осъществен достъп до ваш акаунт или устройство, носи със себе си редица рискове.

7. Не слагайте за парола онази годишнина, която постоянно забравяте. Колкото и сложна да бъде паролата, все пак трябва да успеете да я запомните.

Съвети за сигурността на вашата парола:

1. При избора на парола, в избраната дума заместете някои от буквите с отговарящите им цифри.

Пример: I=1, L=1, A=4, T=7, E=3, g=9, о=0, и т.н. По тази схема, примерно думата 'hosting' може да се изпише като 'Hos71n9'.

2. Използвайте комбинации от цифри, малки и главни букви и символи "!@#$%^&*". Дългите пароли (над 7 или 8 символа) дават по-голяма сигурност за вашия акаунт.

3. Изберете си нещо, което ще запомните бързо и кое само вие си знаете. Например:

- любима фраза от книга или песен;
- рождени дни на кучето, жената и децата;
- заглавие на приказка за лека нощ;
- прякорът на най-добрия ви приятел.

4. Използвайте лесни фрази и пароли, които обаче са трудно за познаване.

Например: "Tova e nai-silnata parola na sveta - 95" "Ne moje6 da mi poznaesh parolata ha ha!!"

5. Използвайте Password Manager (хранилище за пароли). Има много и различни софтуери, които може да изберете. В повече случаи те имат достатъчно високо ниво на защита и криптиращи алгоритми, които да защитят паролите ви. Идеята им е да имате сигурно място, от което може да видите всяка една парола, която ползвате, в случай, че я забравите.

6. Редовно променяйте паролите си за достъп.

7. Използвайте генератор на пароли. Ще откриете такъв в контролния панел на хостинг акаунта си cPanel » Настройки » Парола & Сигурност.

Обновена: 24.08.2010

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още