1. Начало
  2. Домейни
  3. Управление на домейн
  4. DNS управление
  5. Управление на DNS (нейм сървърите) на домейн

Управление на DNS (нейм сървърите) на домейн

Насочването на домейна чрез промяна на нейм сървърите му се извършва през панела за управление в компанията, в която е регистриран.

Домейнът е регистриран/трансфериран в СуперХостинг.БГ

След като имате регистриран или трансфериран домейн при СуперХостинг.БГ, неговите нейм сървъри можете да управлявате през клиентския Ви профил.

Домейнът е регистриран/трансфериран при друг доставчик

След регистрацията или трансфера, компанията трябва да Ви е предоставила контролен панел или акаунт за достъп, откъдето можете да променяте настройките на домейна.

За да смените DNS-те на домейна, влезте в акаунта с предоставените Ви данни и потърсете меню DNS настройки или Name Servers. Когато достъпите тези настройки, премахнете старите Name сървъри и въведете на тяхно място новите.

За да се зарежда нормално даден сайт, е необходимо за него да има въведени най-малко два нейм сървъра – Primary Name Server и Secondary Name Server.

Промяна на DNS настройките през клиентския профил в superhosting.bg

Влезте във Вашия клиентски профил, изберете меню Домейни и ще видите всички Ваши домейни. За всеки един от тях има възможност за промяна на настройките през Управление.

Управление на домейна

За да редактирате DNS настройките за домейна, кликнете на Настройки в раздел DNS.

В DNS настройки имате две опции – DNS сървъри и Насочване към IP адрес.

DNS (нейм сървъри)

Използвайте тази опция, когато искате да промените нейм сървърите за домейна. Промяна на нейм сървърите най-често се извършва за насочване на домейна към друг хостинг сървър.

При регистрацията на домейн от СуперХостинг.БГ се задават по подразбиране два нейм сървъра (от вида nsxy.superhosting.bg и nsxz.superhosting.bg).

Неймсървъри, зададени за домейна

Кликнете на Настройки.

Задаване на неймсървъри за домейна

В таб DNS сървъри можете да въведете нейм сървъри, към които домейнът ще бъде насочен. Необходими са поне два нейм сървъра.

Запазете промяната със Запази.

Ако нейм сървърите, които са зададени за домейна, са тези на СуперХостинг.БГ (nsxxx.superhosting.bg), редакцията на DNS записите се извършва през контролния панел cPanel » Редактор на DNS зони. През този редактор можете да променяте DNS записи като A, CNAME, SRV, TXT и други.

Важно: Имайте предвид, че след промяна на DNS настройките за домейна, технологичното време за опресняване на новата DNS информация е от 2 до 48 часа.

Вижте как да насочите домейн към Вашия хостинг акаунт при СуперХостинг.БГ: Как да насоча домейна към хостинг акаунта ми? | Help

Насочване към IP адрес

DNS хостинг (Насочване към IP адрес) е услуга, чрез която може да се управлява DNS зоната на домейна, без да му се задават определени нейм сървъри.

Вижте как да редактирате DNS записите в DNS хостинг панела: DNS настройки на домейна (DNS хостинг) | Help

След като изберете таб Насочване към IP адрес и запишете промените, за домейна се задават автоматично системни нейм сървъри, на които се хоства (създава и управлява) DNS зоната и записите му.

DNS записи

Ще можете да редактирате DNS записите като A, CNAME, SRV, TXT и други през панела в клиентския профил.

DNS хостинг се използва, когато не разполагате с нейм сървъри, които да зададете за домейна, но имате нужда да управлявате DNS записите му.

Повече за нейм сървърите и DNS записите: DNS зона и DNS записи (Какво е DNS?) | Blog

Важно: След промяна на DNS настройките за домейна, технологичното време за опресняване на новата DNS информация е от 2 до 48 часа.

Обновена: 12.09.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още