1. Начало
  2. Сигурност и защита
  3. Two-Factor Authentication в cPanel

Two-Factor Authentication в cPanel

За допълнителна защита на достъпа до контролния панел cPanel, можете да активирате технологията за двуфакторно идентифициране на потребителя – Two-Factor Authentication.

Технологията за двуфакторно идентифициране прави възможно използването на още един фактор, удостоверяващ идентичността на потребителя, освен потребителското име и паролата му за cPanel.

Вторият фактор за идентификация е отделно генериран специален код за сигурност. Този код може да се генерира през мобилно приложение за двуфакторно идентифициране, което се инсталира на мобилното Ви устройство.

Мобилно приложение, което може да се използва за генериране на специалния код, е Google Authenticator за Android, iOS и Blackberry.

За да сработи технологията за двуфакторно идентифициране, е нужно да се направи връзка между cPanel и мобилното приложение Google Authenticator.

Активиране на Two-Factor Authentication в cPanel

1) Инсталирайте приложението Google Authenticator на Вашето мобилно устройство.

Мобилното приложение е инсталирано и стартирано, продължете с Begin » Skip, докато не стигнете до прозореца Add an account.
Мобилното приложение е инсталирано и стартирано, продължете с Begin » Skip, докато не стигнете до прозореца Add an account.

2) Влезте в контролния панел cPanel и отворете Two-Factor Authentication.

Кликнете на бутона Конфигуриране на 2FA.

Кликнете на бутона Конфигуриране на 2FA.
Кликнете на бутона Конфигуриране на 2FA.

3) Данни за свързване на cPanel с мобилното приложение.

В заредилата се страница ще видите две стъпки, нужни за конфигурирането на връзката.

4) (Стъпка 1) Конфигурирайте мобилното приложение чрез сканиране на QR кода или чрез въвеждане на потребителското име и ключа, които са показани в cPanel.

Сканирайте QR кода с мобилното устройство (през приложението Google Authenticator) или въведете ръчно потребител и ключ.
Сканирайте QR кода с мобилното устройство (през приложението Google Authenticator) или въведете ръчно потребител и ключ.

Бележка: След като извършите конфигурацията, тези данни (QR кода и ключа) се скриват и няма да можете да ги видите повече. Ако искате да свържете второ мобилно устройство, може на тази стъпка да си запишете ключа. След като извършите конфигурацията на другото/ите устройства, задължително изтрийте ключа.

След като сте стартирали Google Authenticator на мобилното устройство, и сте стигнали до прозореца Add an account, изберете една от опциите Scan a barcode или Enter a provided key.

Изберете един от начините за конфигуриране на приложението.
Изберете един от начините за конфигуриране на приложението.

След като сканирате кода или въведете данните за конфигурация, в приложението ще се създаде профил и ще видите първия генериран код.

Генерираният код за сигурност в мобилното приложение.
Генерираният код за сигурност в мобилното приложение.

Генерираният код е един вид еднократна парола (One-Time Password) от шест цифри. Генерирането на кодовете се извършва постоянно в приложението, през определен интервал от време. Ако изпуснете първия генериран код, използвайте следващия.

3) (Стъпка 2) Този код трябва да въведете в Стъпка 2 в контролния панел cPanel.

Въведете кода, който се генерира в мобилното приложение.
Въведете кода, който се генерира в мобилното приложение.

След като въведете кода, кликнете на Активиране на 2FA.

4) С това конфигурацията и активирането на двуфакторното идентифициране за cPanel завършва. Ще получите потвърдително съобщение.

5) При следващ опит за логин в cPanel, след като въведете потребител и парола, на следващ прозорец ще трябва да въведете новия код, който е генериран в мобилното приложение Google Authenticator.

Въвеждане на потребител и парола за cPanel.
Въвеждане на потребител и парола за cPanel.
Вторият фактор за идентификация - код за сигурност, който е генериран в мобилното приложение.
Вторият фактор за идентификация – код за сигурност, който е генериран в мобилното приложение.

Бележка: След като двуфакторното идентифициране е активирано, за да можете да се логнете в cPanel, ще е нужно да разполагате с Вашето мобилно устройство и кода, който ще се генерира в приложението Google Authenticator.

Важно: Ако поради някаква причина не разполагате вече с код за сигурност, например преинсталирате мобилното приложение или мобилното устройство не е налично, няма да можете да се логнете в cPanel. За да си възстановите достъпа до контролния панел cPanel ще е нужно да деактивирате двуфакторното идентифициране. За целта е нужно да имате достъп до клиентския Ви профил и от там да използвате опцията за логване в cPanel (Хостинг акаунти » Детайли » Вход в контролен панел). След което ще можете да деактивирате 2FA в cPanel.

Опции на двуфакторното идентифициране

Преконфигуриране на 2FA

Можете да преконфигурирате двуфакторното идентифициране с опция Преконфигуриране на 2FA, при което данните за връзка между cPanel и мобилното приложение се прегенерират.

Като функционалност преконфигурирането е еднакво с това да изтриете двуфакторното идентифициране и да го активирате наново.

При преконфигуриране предишните данни стават невалидни и генерираните кодове в мобилното приложение няма да са валидни. 

Изключване на 2FA

Можете да премахнете и деактивирате двуфакторното идентифициране с опция Изключване на 2FA.

Вижте още:

🔗 Достъп до cPanel чрез ползване на сигурна (SSL) връзка | Help

Обновена: 22.08.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още