1. Начало
  2. Домейни
  3. Домейн терминология
  4. Какво е домейн име? (видео)

Какво е домейн име? (видео)

Видео:

 

Абонирайте се за нашия YouTube канал >>

Домейнът (Domain name) е името, което потребителите изписват в адресната лента на браузъра, за да заредят определена уеб страница. Например: superhosting.bg или facebook.com. Името на домейна е името на Вашия уебсайт и е адресът, на който интернет потребителите могат да получат достъп до уебсайта Ви.

Името на домейна се използва за намиране и идентифициране на компютри в интернет. Компютрите използват IP адреси, които са серия от числа. Въпреки това, за хората е трудно да запомнят низове от числа. Поради това имената на домейни са разработени и използвани за идентифициране на обекти в интернет, вместо да се запомнят IP адреси.

Регистрация на домейн име

Името на домейна трябва да бъде регистрирано, преди да можете да го използвате. Всеки домейн е уникален. Два уебсайта не могат да имат едно и също домейн име. Ако някой напише www.mysupersite.com, той ще отиде на Вашия сайт и никой друг.

Регистрацията на домейн име се извършва през сайта superhosting.bg. В полето за търсене попълнете желаното име и проверете дали то е свободно за регистрация. Продължете със стъпките на поръчката. След като за поръчката се получи потвърждение за извършено плащане, Вашият уникален домейн се регистрира и Вие получавате имейл потвърждение. След това можете да управлявате домейна си през клиентския Ви профил в СуперХостинг.БГ.

Регистрирайте домейна на Ваше име
Домейнът ще е Ваша дигитална собственост, затова е добре да имате пълен контрол над управлението му, като го регистрирате на Ваше име.

Сигурност и защита на домейна
След като регистрирате домейн, той става дигитален актив на бизнеса Ви. Затова е важно да го защитите правилно, вижте как в 5 съвета за защита на домейна Ви.

Домейн области

Всяко име на домейн има разширение, което се вижда в най-дясната част от името. Например bg в superhosting.bg.

Домейн областите или разширенията се наричат още домейни от първо ниво (top-level domain).

Такива са: com – търговска дейност, net – мрежови организации, org – организации (с нестопанска цел), gov – държавни агенции, edu – образователни институции, mil – военни и други.

При СуперХостинг.БГ можете да регистрирате домейни от над 300 области, включително .BG, домейни на кирилица, както и да извършите трансфер на домейн.

Защита от конкуренцията
Регистрирането на името на сайта в повече домейн разширения (com, net и др.) Ви предпазва от конкуренцията, грешки при изписването му, имитации и рискове за бизнеса Ви. Вижте повече: Нужен ли ми е повече от един домейн за моя сайт?

Избор на домейн име

Домейн името ще позволи на Вашите потребители бързо и лесно да Ви намират в интернет. То ще стане част от Вашата корпоративна идентичност и ще даде на Вашата услуга ясно определено и уникално място в интернет пространството. Всяко едно домейн име е уникално и ни отвежда към точно определен IP адрес, на който се хоства сайт, блог или онлайн услуга.

Да е кратко и да се запомня лесно
Вижте какво трябва да вземете предвид при избора на Вашето уникално име на домейн: 5 + 1 съвета при избор на домейн.

Поддомейн (subdomain)

Поддомейнът е един вид „под-име“, което се прикрепя в лявата част на основния домейн.

Например сайтът, на който се намирате в момента, работи на поддомейна help.superhosting.bg; help е поддомейн на superhosting.bg. Изписването на поддомейните винаги е заедно с основния домейн.

Към един основен домейн може да има множество различни поддомейни и на всеки от тях да има различен сайт.

Система за имена в интернет (DNS – Domain Name System)

Системата в интернет, която се грижи за домейн областите, домейн имената и поддомейните се нарича DNS (Domain Name System). Тази система прилича на електронен вариант на телефонния указател. В DNS указателя е записан всеки един регистриран домейн и отговарящия му IP адрес (уеб сървъра, на който се намира сайта).

Как точно DNS системата пази връзката между името на домейна и отговарящия му IP адрес, ще разберете в поредицата ни от статии на тема: Какво е DNS? | Blog

Обновена: 29.10.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още