1. Начало
  2. Домейни
  3. Домейн терминология
  4. Какво е домейн име? (видео)

Какво е домейн име? (видео)

Видео:

 

Абонирайте се за нашия YouTube канал >>

Домейнът (Domain name) е името, което потребителите изписват в адресната лента на браузъра, за да заредят определена уеб страница. Например: superhosting.bg или facebook.com. Името на домейна е името на Вашия уебсайт и е адресът, на който интернет потребителите могат да получат достъп до уебсайта Ви.

Името на домейна се използва за намиране и идентифициране на компютри в интернет. Компютрите използват IP адреси, които са серия от числа. Въпреки това, за хората е трудно да запомнят низове от числа. Поради това, имената на домейни са разработени и използвани за идентифициране на обекти в интернет, вместо да се запомнят IP адреси.

Регистрация на домейн име

Името на домейна трябва да бъде регистрирано, преди да можете да го използвате. Всяко име на домейн е уникално. Два уебсайта не могат да имат едно и също домейн име. Ако някой напише www.mysupersite.com, той ще отиде на Вашия сайт и никой друг.

Регистрацията на домейн име се извършва през сайта superhosting.bg. В полето за търсене попълнете желаното име и проверете дали то е свободно за регистрация. Продължете със стъпките на поръчката. След като за поръчката се получи потвърждение за извършено плащане, Вашият уникален домейн се регистрира и Вие получавате имейл потвърждение. След това можете да управлявате домейна си през клиентския Ви профил в СуперХостинг.БГ.

Важно е да регистрирате домейна на Ваше име. Той ще е Ваша дигитална собственост, затова е добре да имате пълен контрол над управлението му.

Домейн области

Всяко име на домейн има разширение, което показва към кое ниво/област (TLD) принадлежи. Има само ограничен брой такива области. Например: gov – Държавни агенции edu – Образователни институции org – Организации (с нестопанска цел) mil – Военна com – търговска дейност net – Мрежови организации ca – Канада th – Тайланд и други.

При СуперХостинг.БГ можете да регистрирате домейни от над 300 области, включително .BG домейни, .БГ домейни, домейни на кирилица, както и да извършите трансфер на домейн.

Регистрирането на името на сайта в повече домейн разширения (com, net и др.) Ви предпазва от конкуренцията, грешки при изписването му, имитации и рискове за бизнеса Ви. Вижте повече: Нужен ли ми е повече от един домейн за моя сайт? | Blog

Онлайн присъствие с уникално домейн име

Домейн името ще позволи на Вашите потребители бързо и лесно да Ви намират в интернет. То ще стане част от Вашата корпоративна идентичност и ще даде на Вашата услуга ясно определено и уникално място в интернет пространството. Всяко едно домейн име е уникално и ни отвежда към точно определен IP адрес, на който се хоства сайт, блог или онлайн услуга.

Вижте какво трябва да вземете предвид при избора на Вашето уникално име на домейн: 5 + 1 съвета при избор на домейн | Help

Система за имена в интернет (DNS – Domain Name System)

Тъй като осъществяването на връзка в интернет между клиент и сървър работи с IP адрес, а не с име на домейн, всеки уеб сървър изисква DNS сървър (Domain Name System), за да превежда имената на домейни в IP адреси.

DNS системата пази връзката между всяко едно домейн име и определен IP адрес, на който се хоства сайта.

Как точно DNS системата пази връзката между името на домейна и отговарящия му IP адрес, ще разберете в поредицата ни от статии на тема: Какво е DNS? | Blog

Обновена: 31.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още