1. Начало
  2. Домейни
  3. Домейн терминология
  4. Домейни от първо ниво (TLD) (видео)

Домейни от първо ниво (TLD) (видео)

Видео:

 

Абонирайте се за нашия YouTube канал >>

Какво е домейн от първо ниво (TLD)?

TLD (top-level domain) или домейн от първо ниво e разширението накрая на всяко домейн име. Например: .org, .com, .net, .us, т.н.

Към септември 2022 г. Root DNS зоната съдържа над 1400 домейна от първо ниво. Решението за създаване на нов домейн от първо ниво се взима от ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

За всеки домейн от първо ниво отговаря определен оператор (Регистър), който се грижи за поддръжката и вписването на нови записи в съответната зона. Вписването на нови записи се случва при регистрацията на нов домейн.

Регистрите работят с други организации, наречени Регистрари, през които крайните клиенти могат да регистрират свой домейн. Например за регистрацията на домейни от второ ниво към .BG отговаря Регистър.БГ. Този оператор има отговорността и за поддръжката на отговорните нейм сървъри за това ниво (област, домейн).

При СуперХостинг.БГ можете да регистрирате домейни от над 300 области, включително .BG домейни, домейни на кирилица, както и да извършите трансфер на домейн.

Избор на домейн от първо ниво (домейн разширение)

Изборът на TLD е важна стъпка при регистрирането на всяко домейн име. Разширението на едно домейн име се влияе от същността на сайта, неговото предназначение, целева аудитория, географска локация на посетителите му и още много други. Всяко разширение има определен смисъл. .org идва от organization (организация, предприятие), .net от network (мрежа), .info от information и .eu от Европа.

Вижте още: 5 + 1 съвета при избор на домейн | Help

При избор и регистрацията на едно домейн име, например bg-torti, трябва да проверите с кои разширения то е свободно. Можете бързо и лесно да проверите избраното от Вас домейн име през формата за проверка на домейн на страницата на СуперХостинг.БГ.

Можете да регистрирате едно и също домейн име с различни разширения. Например: bg-torti.bg, bg-torti.eu, bg-torti.net и т.н. Заявяването на едно разширение не Ви дава правото върху този домейн с всички останали домейн разширения. Т.е. ако желаете да заявите едно домейн име с няколко различни TLD, ще трябва да го регистрирате с всяко едно поотделно. Например, ако желаете да заявите домейна example с .bg, .com, .net, .biz и .info, ще трябва да го регистрирате с всяко едно от тях, като трябва да се запознаете с документите за регистрация на .bg домейн.

TLD (Top Level Domain) – домейните от първо ниво (или домейн разширенията) се намират в края на всеки един регистриран домейн от второ ниво. Например домейнът superhosting.bg съдържа .bg домейна от първо ниво, а целият домейн superhosting.bg е от второ. Нивата в DNS указателя се наричат още области (или само домейни).

Кои са видовете домейни от първо ниво?

Infrastructure top-level domain (ARPA)

Тази група се състои само от едно разширение: .arpa. То се използва само за цели на техническата инфраструктура. То е първото разширение, което е инсталирано в DNS системата. Това разширение не може да бъде регистрирано от нормалните интернет потребители.

Generic top-level domains (gTLD)

Те са най-често срещаните и използвани разширения. В категорията gTLD се включват всички разширения, които се определят като generic (общи). Повече разширения в тази група са свободни за регистрация, но има и такива, които са по-строго контролирани и се управляват от частни организации (sponsored TLD). 

При gTLD се включват разширенията: .com, .net, .org и .info, които са свободни за регистрация, т.е. могат свободно да се регистрират от всеки човек и организация.

Geographic gTLD (GeoTLD)

Географските gTLD са част от gTLD разширенията. Те са TLD-та, които носят името или извикват асоциация с определена географска, геополитическа, етническа, лингвистична или културна общност. В тази категория спадат разширенията .london, .corsica, .cat (Каталунски език и култура), .bzh (Бретонска общност) и други.

Sponsored top-level domains (sTLD)

Спонсорираните gTLD са специализирани TLD-та, които се предоставят на частни организации – спонсори, които са официални ICANN регистрари. Те плащат на ICANN, за да могат да определят правилата и условията на регистрацията на тези разширения. Обикновено се използват за обществени цели свързани с определени теми. Пример за такъв тип sTLD е разширението .asia, което е разрешено за регистрация на компании, организации и публични личности, намиращи се в района на Азиатско-тихоокеанския регион. Други популярни sTLD разширения са .jobs, .mobi, .museums и .xxx.

Brand TLD

Тези разширения дават възможност на частни организации да използват техни собствени корпоративни домейни от първо ниво за сайтовете си. Пример за такива разширения са: .youtube.gmail, .android и други.

Country-code top-level domains (ccTLD)

Домейните на държавите носят идентичност на сайтовете към определена държава, като те задължително се състоят от точно две букви. Например: .bg, .us, .it и т.н.

Въпреки че не е държава, Европа също си има домейн – .eu.

Съществуват и национални домейни от второ ниво, които са към тези от първо.

Типичен пример са домейни от областта .co.uk и .org.uk.

За някои от тези домейни съществува доста голямо разнообразие. Например за .in домейна (Индия) се предлагат следните домейни от второ ниво: .co.in, .net.in, .ind.in, .gen.in.firm.in и .org.in. Китай на свой ред, като страна с най-многобройно население на Земята, предлага за регистрация домейн от първо ниво .cn и почти 40 домейна от второ ниво, производни на .cn.

Свободната регистрация е достъпна и за редица регионални домейни, примерно .me (Черна Гора), а има и такива, за които в един-два допълнителни реда регистрантът трябва да декларира и да се съгласи със съответните регионални политики и изисквания, примерно .us, .co.uk, .org.uk и други.

За други домейни обаче, регистраторите са предвидили допълнителни условия, на които задължително трябва да отговаря регистрантът, за да може да регистрира домейн от съответната област. Например да е жител или трайно пребиваващ на територията на определената държава, да има регистриран бизнес в държавата и т.н.

Повечето от регионалните домейни могат да се регистрират както от локалния регистър, който осъществява дейността си за територията на държавата, така и от други регистратори, като верификацията се извършва от локалния регистър, например .bg (България), .it (Италия), .ca (Канада), .de (Германия ), .us (САЩ) и други.

Internationalized country code top-level domains (IDN ccTLD)

Тези разширения се изписват със символи различни от латинските – като кирилица, арабски, китайски и иврит. Пример за такива разширения са изписаните на кирилица разширения .сайт и .онлайн.

Test top-level domains (tTLD)

Разширението .test е TLD с тестова цел при разработката на системата за домейн имена (IDN). Това разширение не присъства в root зоните. Домейните с това разширение се използват за попълване на документация с примерни домейни и за тестване на онлайн проект. 

Домейни от второ ниво (SLD)

Домейните, които са поддомейни на първо ниво домейни, се наричат домейни от второ ниво (Second Level Domain).

домейн от първо ниво (tld), домейн от второ ниво (sld) и домейн от трето ниво
Нивата в DNS системата.
  • .bg – домейн от първо ниво;
  • superhosting.bg – домейн от второ ниво (поддомейн на .bg);
  • help.superhosting.bg – домейн от трето ниво (поддомейн на superhosting.bg).

Koй управлява домейн пространството?

Управлението на домейн разширенията се извършва от различни организации – регистрари, на които ICANN е делегирал тази отговорност. ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) е неправителствена организация, която отговаря за различни задачи по поддържането на Световната мрежа, като регистрациите на IP адресите, поддържане на домейните от първо ниво (TLD), въвеждане на нови TLD, интернализацията на DNS системата и други.

Обновена: 12.03.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още