1. Начало
  2. Хостинг
  3. Хостинг терминология
  4. Домейни от първо ниво (TLD) (видео)

Домейни от първо ниво (TLD) (видео)

Видео:

 

Абонирайте се за нашия YouTube канал >>

TLD (Top Level Domain) – топ домейните, или домейните от първо ниво, са уникални имена в интернет, които стоят в началото на DNS йерархията (и в края на всеки един регистриран домейн от второ ниво). Нивата в DNS указателя се наричат още области (или само домейни).

Домейните от първо ниво се разделят на:

  • Общи.com .net .gifts .market .cash .clothing .bar .bible .biz .church .club .college .design .download .eco .eus .google .green .hiv .info .kaufen .kiwi .lat .lgbt .moe .name .ninja .ngo .one .ong .pro .wiki .wtf .xyz и др.
  • Национални (Регионални): .ac .ad .be .bf .bg .ca .cc .de .dj .dk .dm .es .et .eu.us и др.

Домейните, които са поддомейни на TLD се наричат домейни от второ ниво (Second Level Domain). Например домейнът superhosting.bg е домейн от второ ниво, help.superhosting.bg е домейн от трето ниво.

Нивата в DNS системата.
Нивата в DNS системата.

Към декември 2020 г. Root DNS зоната съдържа 1504 домейна от първо ниво. Решението за създаване на нов домейн от първо ниво се взима от ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

За всеки топ домейн отговаря определен оператор/Регистър. Тези регистри отговарят за поддръжката и вписването на нови записи в съответните им зони. Вписването на нови записи се случва при регистрацията на нов домейн. Регистрите работят с други организации, наречени Регистрари, през които може да се регистрират домейни. Например за регистрацията на поддомейни към домейна от първо ниво .BG отговаря Регистър.БГ. Този оператор има отговорността и за поддръжката на отговорните нейм сървъри за това ниво (област, домейн).

При СуперХостинг.БГ можете да регистрирате домейни от над 300 области, включително .BG домейни, .БГ домейни, домейни на кирилица, както и да извършите трансфер на домейн.

Регионални домейни

Регионалните TLD са .bg, .ru, .us, .uk и т.н. Съществуват и домейни от второ ниво (SLD – Second Level Domain), които също се ползват масово в практиката. Типичен пример са домейни от областта .co.uk и .org.uk. Не за всички домейни от първо ниво се предлагат и домейни от второ ниво, но за някои от тези, за които се предлагат, съществува доста голямо разнообразие. Например за .in домейна (Индия ) се предлагат следните домейни от второ ниво .co.in, .net.in , .ind.in , .gen.in,  .firm.in и .org.in. Китай на свой ред, като страна с най-многобройно население на Земята, предлага за регистрация домейн от първо ниво .cn и почти 40 домейна от второ ниво, производни на .cn.

Още информация за домейни .CN от първо и второ ниво »

Някои от регионалните домейни могат да се регистрират свободно от цял свят, като за целта регистранта просто трябва да попълни своите данни в стандартна уеб форма и да избере все още свободно име за регистрация. Такива са най-масовите домейни .com, .net, .org, .biz и т.н.

Свободната регистрация е достъпна и за редица регионални домейни, примерно .me (Черна Гора), а има и такива, за които в един-два допълнителни реда регистранта трябва да декларира и да се съгласи със съответните регионални политики и изисквания, примерно .us, .co.uk, .org.uk и други.

За други домейни обаче, регистраторите са предвидили допълнителни условия, на които задължително трябва да отговаря регистрантът, за да може да регистрира домейн от съответната област. Например да е жител или трайно пребиваващ на територията на определената държава, да има регистриран бизнес в държавата и т.н.

Повечето от регионалните домейни могат да се регистрират както от локалния регистър, който осъществява дейността си за територията на държавата, така и от други регистратори, като верификацията се извършва от локалния регистър, например .bg (България), .it (Италия), .ca (Канада), .de (Германия ) , .us (САЩ) и други.

Пълен списък на домейните от първо ниво (TLD) » 

Избор на домейн име

Имената на домейни не трябва да бъдат разглеждани само от гледната точка – буквената алтернатива на даден IP адрес. Освен това, името на домейна играе и други важни роли – представя субекта, регистрирал домейна, дава повече информация за неговата дейност, съдържа името или част от името на субекта или организацията, използва се като обект на търговия и т.н.

За съжаление, в днешно време все по-трудно човек би могъл да регистрира желаното от него име поради факта, че то най-вероятно вече е регистрирано. Абсолютно всички по-често срещани словосъчетания в английския език, думи с два, три и дори четири знака са вече регистрирани в .com областта. Предимството на България в това отношение, е писането на български език с латински букви. Така наглед абсолютно безсмислени за англоговорящите народи словосъчетания, изписани с букви на латиница, са си съвсем значими понятия в българския език (пример: „znanieto.com“ или „NaturalnaHrana.com“, „HranitelniStoki.com“). За да регистрира същите имена на английски език, желаещият да ги притежава ще трябва да е готов да даде много голяма сума.

Ето защо при избора на име на домейн, лицето решило да регистрира такъв, трябва да подходи много внимателно. Едно от най-важните условия е името да бъде лесно за запомняне и изписване, благозвучно, лесно за произнасяне и по възможност по-кратко. Принципите при избор на име на домейн са сходни с ръководните принципи при избор на име на търговска марка. В динамично развиващия се свят на интернет, името и визията на вашия сайт започват да играят все по-важна роля върху възприятията на околните.

Съществено при регистрацията на дадено име на домейн е да се извърши проверка за сходните имена на домейни с различните области (.com, .org, .net и т.н). Когато става въпрос за персонален уеб сайт, то това не е толкова важно, но когато става въпрос за бизнес е от съществено значение. Да разгледаме следната ситуация: вашият уеб сайт е разположен под име „mybiznes.com“. В същото време вашият пряк конкурент разполага своя уеб сайт под името „mybiznes.net“, а също така регистрира и „mybiznes.org“, „mybiznes.info“, „mybiznes.biz“ и т.н.

Въпреки че .com e най-разпространения TLD (Top Level Domain), то има голяма вероятност, клиент, който търси вашия уеб сайт, да попадне на чужд, в ръцете на конкуренцията, или пък вашата организация да извлече негативи заради някой друг сайт. Именно за това фирмите, които държат на своето достойно представяне в интернет, регистрират по няколко домейна с едно и също име (обикновено най-разпространените .com,.net, .org) и ги насочват към своя сайт. По-този начин, с каквото и име на TLD да въведе потребителя, се зарежда вашият сайт (пример: www.microsoft.com).

Вижте още:

🔗 Какво е домейн, име на домейн (Domain Name)? | Help

🔗 Поддомейн (Subdomain) | Help

🔗 5 + 1 съвета при избор на домейн | Help

Обновена: 29.11.2021

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още