https://help.superhosting.bg/tld-sld-regional-domains.html
 • bg

Хостинг, Домейни, Cloud, Виртуални сървъри (VPS), Managed VPS, SSL сертификати

Домейни от първо и второ ниво. Регионални домейни

Хостинг терминология
домейн, top level domain, second level domain, regional domain, TLD, регионален домейн

В света съществуват повече от 700 различни домейни от първо ниво (TLD - Top Level Domain) - .com, .net, .eu, .gifts, .market, .cash.clothing  и т.н. В това число влизат и всички регионални TLD. Регионалните TLD са примерно .bg, .ru, .us, .uk и т.н. Съществуват и домейни от второ ниво (SLD - Second Level Domain), които също се ползват масово в практиката. Типичен пример са домейни от областта .co.uk и .org.uk. Не за всички домейни от първо ниво се предлагат и домейни от второ ниво, но за някои от тези тези, за които се предлагат, пък съществува доста голямо разнообразие. Примерно  за .in домейна (Индия ) се предлагат следните домейни от второ ниво .co.in, .net.in , .ind.in , .gen.in,  .firm.in и .org.in. Китай на свой ред, като страна с най-многобройно население на Земята, предлага за регистрация домейн от първо ниво .cn и почти 40 домейна от второ ниво, производни на .cn.

Още информация за домейни .CN от първо и второ ниво »

Някои от регионалните домейни могат да се регистрират свободно от цял свят, като за целта регистранта просто трябва да попълни своите данни в стандартна уеб форма и да избере все още свободно име за регистрация. Такива са най-масовите домейни .com, .net, .org, .biz и т.н.

Свободната регистрация е достъпна и за редица регионални домейни, примерно .me (Черна Гора), а има и такива, за които в един-два допълнителни реда регистранта трябва да декларира и да се съгласи със съответните регионални политики и изисквания, примерно .us, .co.uk, .org.uk и други.

За други домейни обаче, регистраторите са предвидили допълнителни условия, на които задължително трябва да отговаря регистранта, за да може да регистрира домейн от съответната област. Примерно да е жител или трайно пребиваващ  на територията на определената държава, да има регистриран бизнес в  държавата и т.н.

Повечето от регионалните домейни могат да се регистрират както от локалния регистър, който осъществява дейността си за територията на държавата, така и от други регистратори, като верификацията се извършва от локалния регистър, примерно .bg (България), .it (Италия), .ca (Канада), .de (Германия ) , .us (САЩ) и други.

Пълен списък на домейните от първо ниво (TLD) » 

500px270px
SuperHosting.BG
  Хостинг терминология
 • Какво е HTTP/2?
  HTTP/2 е новата версия на основния протокол за пренос на данни в Уеб - HTTP. HTTP/2 е с повишена производителност, понижено потребление на трафик и нова, оптимизирана организация на комуникацията... »
 • Redis и поддръжка на Redis
  Redis (REmote DIctionary Server) е проект с отворен код и подобно на Memcached, е инструмент за съхранение на данни. Използва се за ускоряване на зареждането на уеб сайтовете, чрез кеширане... »
 • Какво е I/O, IOPS?
  I/O (Input/Output Operations) - входно-изходни операции. В сферата на компютърните технологии, комуникацията между две системи се осъществява чрез входно-изходни операции. Например, при устройствата за съхранение на данни, постъпващите към устройството... »
 • Какво е XML-RPC?
  XML-RPC е протокол за отдалечено изпълнение на операции. XML-RPC позволява две приложения, работещи на различни операционни системи и в различни среди, да комуникират помежду си през Уеб (по HTTP). Информацията, описваща... »
 • HTTP статус код - 301 (Moved Permanently) и 302 (Found)
  301 Moved Permanently и 302 Found са HTTP статус кодове, с които уеб сървърът отговаря на уеб клиентите и ботовете на търсещите машини, при опит да достъпят пренасочен уеб адрес. HTTP... »
Всички права запазени © 2005-2017 , www.superhosting.bg