1. Начало
  2. Уеб сайт
  3. Уеб приложения
  4. e107
  5. e107 – Изграждане на уеб сайт за няколко минути

e107 – Изграждане на уеб сайт за няколко минути

e107 - изграждане на уеб сайт за няколко минути

Системите за управление на съдържанието са уеб приложения, които позволяват на уеб администраторите лесно да публикуват, допълват, редактират и изтриват съдържание, снимки и документация на техния сайт.

Едно уеб приложение се нуждае от уеб хостинг и име на домейн, за да може да съществува в интернет пространството.

Много уеб сайтове са изградени изцяло на базата на тези уеб базирани приложения, тъй като те не изискват задълбочени познания по HTML и езици за програмиране. CMS (Content Management System) програмите правят администрирането на уеб сайт достъпно за всеки, който има желание да развива свой собствен сайт, дори и да няма опит в тази сфера.

Една от популярните системи за управление на съдържанието през последните години е безплатният open source проект – e107.

Инсталация на e107

За да инсталирате e107 първо е необходимо да изтеглите програмата. Можете да го направите от официалния сайт на e107 – www.e107.org. След като изтеглянето завърши, разархивирайте вече сваления архив на вашия компютър в предварително създадена нова директория.

Трябва да качите разархивираните файлове на e107 на хостинг акаунта си. Най-добре е да направите това през FTP клиентска програма. Файловете трябва да се разположат в директорията public_html.

За функционирането на системата е необходимо да създадете нова база данни във вашия хостинг акаунт. Това става изключително лесно, ако контролният панел, който използвате е cPanel. Подробна информация за създаване на база данни и потребител за нея, може да намерите в статията Как да създам и ползвам MySQL база данни в моя хостинг акаунт?

Подробна информация и стъпка по стъпка инструкция за инсталацията на e107:

e107 – Инсталация през Softaculous
e107 – Инсталация

След инсталацията на системата, за достъп до администрацията може да ползвате адреса: mysitename.com/e107_admin , където mysitename.com замествате с името на вашият сайт:

Достъп до административния панел на e107
Достъп до административния панел на e107

Системата е107 разполага с богат набор от настройки, с които можете да персонализирате вашия сайт, така че да отговаря на вашите изисквания и целта на проекта.

Промяна на темата за сайта и административния панел

Промяна на темата се извършва лесно, като при началната инсталация разполагате с няколко предварително инсталирани.

Допълнителни теми можете да свалите от официалния сайт https://e107.org/themes.

Инсталацията на нова тема се извършва, като свалите архивния файл, разархивирате го локално на вашият компютър и след това качите в хостинг акаунта съдържанието на темата в директория: /e107m/e107_themes.

Новата тема ще бъде видима в администрацията на e107 – меню Инструменти -> Теми:

Управление на темите в e107
Управление на темите в e107

За да активирате избраната тема кликнете на бутона Запази като тема на сайта. Бутонът Запази като тема за админ част активира темата да се ползва за административния панел:

Активиране на тема за сайта и административния панел на системата
Активиране на тема за сайта и административния панел на системата

Допълнителна информация за възможностите и администрирането на e107 ще намерите на официалния сайт на системата www.e107.org.

Обновена: 19.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още