CYBER WEEK
Домейни на СуперЦени!
Избери сега!

e107 – Инсталация

За инсталацията на e107 (v.1.0.x), първо е необходимо да свалите инсталационните файлове на системата. Това може да направите от официалния сайт на следния адрес: www.e107.org

Изтеглете локално на вашия компютър системата и разархивирайте файловете от изтегления пакет на e107. След като разархивирате файловете на вашия компютър е необходимо те да бъдат качени в хостинг акаунта. Това може да направите бързо и лесно чрез FTP клиент.

След като файловете са разположени в хостинг акаунта, ще е необходимо да създадете база данни и да асоциирате потребител, който да бъде с пълни права върху тази база данни. Това може да направите като следвате стъпките описани в статията: Как да създам и ползвам MySQL база данни в моя хостинг акаунт?

Необходимо е да запишете и/или да запомните паролата, която ще зададете за потребителя, който е асоцииран към създадената от вас база данни, тъй като ще ви е необходима при инсталацията.

При изпълнение на описаните по-горе стъпки, би следвало да сте разположили инсталационните файлове за системата e107 в директория public_html и да сте създали MySQL база данни с потребител за нея.

Вече можете да преминете към самата инсталация на системата. Необходимо е да изпишете в браузъра името на вашия домейн.. При изписване на домейна ви в браузъра, ще се зареди началната инсталационна страница на система e107:

Избор на език за системата e107
Избор на език за системата e107

На тази първа стъпка е необходимо да изберете език за инсталацията. След като изберете език натиснете бутона „Set Language„. На следващата страница вече съдържанието ще се зареди на български език.

Конфигуриране на MySQL база данни

Въвеждане на данни за връзка с базата данни
Въвеждане на данни за връзка с базата данни

Тук е необходимо да въведете данните на създадената по-рано нова база данни във вашия акаунт. За MySQL Сървър въведете localhost. Не забравяйте, че името на базата данни и потребителското име е необходимо да се въведат заедно с автоматично поставения от контролния панел префикс, отговарящ на потребителското име на вашия хостинг акаунт.

След като сте готови с въвеждането на данните, натиснете бутона Нататък.

Ако правилно сте въвели всички данни за връзка с базата ще видите следния екран:

Проверка на връзката с MySQL сървъра
Проверка на връзката с MySQL сървъра

На следващата стъпка е107 проверява за версиите на PHP и MySQL, които са инсталирани на сървъра, както и за наличието XML модул, необходим за работата на системата.

Проверка за наличните версии на PHP и MySQL
Проверка за наличните версии на PHP и MySQL

Въвеждане на административни данни за достъп и управление на системата:

Създаване на административен акаунт в e107
Създаване на административен акаунт в e107

Тук трябва да въведете потребителско име и парола с които ще осъществявате достъп до административния панел за управление на системата. В най-долното поле се въвежда валиден e-mail адрес.

Потвърждение за инсталация

Успешна инсталация на e107
Завършване на инсталацията

Системата е успешно инсталирана:

Системата e107 е успешно инсталирана
Системата e107 е успешно инсталирана

Това е всичко необходимо за инсталацията на e107, но преди да се насочите към своя нов сайт трябва да изтриете инсталационната директория е107_install. Тя се намира при другите  файлове и директории на системата във вашия хостинг акаунт.

Необходимо е да промените правата на файла e107_config.php на 644. Смяната на правата можете най-лесно да направите през FTP клиентска програма, но също така това можете да направите и през файловия мениджър на контролния панел (cPanel) на вашия хостинг акаунт.

Необходимо е да изтриете и файла install.php:

Премахване на файла install.php

След като се уверите, че правата на файла „e107_config.php“ са правилно променени и посочените по-горе файлове и директории са изтрити можете да заредите сайта. С потребителското име и парола, които сте въвели по времето на инсталацията можете да влезете в контролния панел за управление на системата и да се заемете с администрацията й.

Обновена: 02.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още