1. Начало
  2. SSL/TLS сертификати
  3. SSL сертификати с разширена валидация (Extended Validation SSL)

SSL сертификати с разширена валидация (Extended Validation SSL)

Съществуват три основни типа SSL сертификати, в зависимост от нивото на валидация при издаването им:

валидация по домейн;

валидация по организация;

разширена валидация (Extended Validation)

Вижте подробна информация за SSL сертификатите – сигурност при комуникацията.

Защо да изберем сертификат с разширена валидация (EV)?

SSL сертификат с разширена валидация (Extended Validation SSL) е лесен и надежден начин да се създаде доверие у посетителите на вашия сайт. Само при Extended Validation SSL сертификати уеб браузърите показват зелена адресна лента с името на организацията, за която е издаден SSL сертификата. По този начин посетителят на сайта веднага може да се увери, че е попаднал на правилния сайт и че този сайт предоставя максимална защита на данните и личната информация на посетителя.

SSL Extended Validation

Зелената лента също така показва на посетителите, че връзката е криптирана и организацията е била сертифицирана в съответствие с най-строгите индустриални стандарти, че въпросния уеб сайт, както и осъществявания през сайта бизнес, е законен и компания е проверена.

В най-масово ползваните уеб браузъри, като Internet Explorer и Mozilla Firefox е интегрирана анти-фишинг защита така, че при разпознат фишинг сайт адресната лента се оцветява в червено т.е. в противовес на зелената, която гарантира спокойствие и сигурност. В случая се използва аналогия със светофарите, регулиращи движението по пътищата, при които също основните цветове са зелен и червен.

Процедура по верификация

След като данните за издаване на сертификат са изпратени към издателя, т.е. след като сертификатът е конфигуриран, издателят (Symantec, GeoTrust и Sectigo) изпраща e-mail, в който е описана процедурата по верификация. При издаването на сертификат с разширена валидация (Extended Validation) има някои особености, като освен че се прави валидация по домейн се верифицира и компанията (юридическото лице), за която е заявен сертификата. Този процес включва проверка, дали фирмата (организацията) е регистрирана в съответната държава и на съответния адрес, какъв е статута й, кой я управлява и т.н. като за тази цел се изисква изпращане на официален документ.

Най-често се изисква изпращането на официален документ да стане по факс, а при невъзможност по мейл. За България официалния документ е актуалното състояние на фирмата.

Актуалното състояние може да се изпрати в оригинал на български език, но изпращането на документа на английски език, т.е. предварително преведен, доста съкращава процедурата по издаването на сертификата. Може към оригиналния документ да се приложи printscreen от актуалното състояние на фирмата, направен от сайта на търговския регистър (https://public.brra.bg/CheckUps/Verifications/VerificationPersonOrg.ra), както и на издателя на сертификата да се изпрати директен линк към този сайт за да може той да направи проверката.

Цялата процедура по издаването на сертификата отнема около 30 дни.

За всяка компания (организация) може да бъдат извършени проверки на различни нива, като това зависи от преценката на издателя на сертификата. 

Още информация за SSL сертификатите:

SSL сертификатите – сигурност при комуникацията | Help

Списък със SSL сертификатите, с възможност за сортиране по издател или по тип

Обновена: 02.04.2020

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още