Как работи PHP? Първа програма на PHP

Преди да започнете да се занимавате с PHP е силно препоръчително да имате поне базови познания по HTML. PHP кодът може да се пише директно в HTML документа, т.е. между html таговете. Също така html тагове могат да се включват в PHP кода. Това прави от езика изключително гъвкав инструмент за манипулиране на уеб документи.

За да напишете някакъв html документ, не ви е нужно нищо друго освен текстов редактор и браузър. След като напишете кода браузърът веднага ще покаже html документа. Като кликнете на View » Source от менюто на браузъра (или Ctrl+U) ще можете видите html кода на страницата.

За да може да се изпълни един php скрипт обаче, са необходими освен браузър още два компонента: уеб сървър и специален софтуер – PHP интерпретатор. Това е така, тъй като за разлика от html кода, който се изпълнява от самия браузър, PHP кодът се изпълнява на сървъра. Затова ако разполагате само с браузър няма да можете да стартирате php скрипт и да видите резултата от изпълнението му. Можете например да тествате php скриптове, като ги разположите в хостинг акаунт и ги достъпвате през ваш домейн.

Схемата на работа на php е следната: посетител отваря някаква php страница в уеб и браузърът изпраща заявка към сървъра. PHP скриптът се изпълнява на сървъра и връща резултат към браузъра. Това, което вижда посетителят на екрана си, е обикновен html документ, генериран от изпълнението на php кода. Ако отвори сорс-кода на страницата, посетителят няма да види нито един php елемент, нищо друго, освен html код.

Първа програма на PHP – „Hello, World!'“

PHP кодът, който е генерирал страницата в браузъра, остава напълно скрит от очите на посетителя. Ето един прост пример, чрез който ще покажем това нагледно.

По стара традиция първата програма на някакъв език извежда на екран съобщението „Hello, World!“ (Здравей, свят!).

Един от най-важните елементи на PHP е командата echo, чрез която може да се покаже някакъв текст и други елементи на екрана, като текстът, който ще се показва, трябва да е сложен в кавички и инструкцията да завършва с точка и запетая. Вътре в php кода може да се вмъкват html тагове – това е един от факторите, които правят php толкова гъвкав и „послушен“. След като използвате командата echo, за да покажете текста, вие можете допълнително да зададете ефекти на този текст чрез html тагове, вложени директно в съдържанието на конструкцията echo.

HTML документите имат начален таг <html> и краен таг </html>, като цялото съдържание на html страницата се разполага между тези два тага. По същия начин и PHP скриптовете имат начален и краен таг, между които се помества съдържанието на скрипта.

Началният (отварящ) таг е <?php
Крайният (затварящ) таг е ?>

Можем да направим така, че на екрана да се появи наклонен текст „Здравей свят!“. За целта отворете някакъв текстов редактор, например Notepad, и напишете в него следния код:

<html>
<head>
<title>Тест</title>
</head>
<body>

<?php
echo "<i>Здравей, свят!</i>";
?>

</body>
</html>

Запишете файла с разширение .php, например test.php, а след това го качете в интернет на хостинг, който поддържа PHP. След като заредите този файл в браузъра, можете да отворите изходния код на страницата, като ползвате опциите View » Source (Ctrl+U).

В изходния код на страницата test.php няма да се вижда нищо друго освен следния html код:

<html>
<head>
<title>Тест</title>
</head>
<body>
<i>Здравей, свят!</i>
</body>
</html>

Съответно това, което ще получите като резултат на екрана, ще бъде:

Здравей, свят!

Ако желаете просто да покажете на екран някакво съобщение, е напълно излишно да ползвате PHP скрипт, тъй като това много по-лесно може да направите с добре познатите HTML тагове. Ако обаче този текст се намира в база данни или се генерира по динамичен начин, чрез PHP можете да го извадите и покажете на страницата.

Обновена: 18.03.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още