https://help.superhosting.bg/php.html
  • bg
  • en

Хостинг, Домейни, Виртуални сървъри (VPS), Managed VPS, SSL сертификати

PHP и поддръжка на PHP

PHP
php definition, php дефиниция, какво е php, php поддръжка, php версия, php версии, php version

PHP е популярен скриптов език за създаване на динамични уеб страници. Негов създател е Размус Лердорф, който го нарича Personal Home Page Tools и първоначално е бил използван, за да следи посетителите на личния му сайт. От този език произхожда и името PHP, което по късно става PHP: Hypertext Preprocessor. PHP може да се вгражда в HTML (основния език за създаване на уеб страници). С PHP може да се създадат интерактивни и динамични уеб сайтове. С няколко реда PHP код може да се постигнат резултати, за които в други езици ще са необходими стотици редове код.

info-iconНа сървърите на СуперХостинг.БГ за споделен хостинг и Managed VPS се поддържат PHP версии 5.2, 5.3, 5.4, 5.5, 5.6, 7.0, 7.1 и 7.2.

info-iconПри ползването на услуга виртуален сървър или нает сървър, може да бъде инсталирана версия на PHP, която е необходима.

Кратка история на PHP

PHP (пълно название PHP: Hypertext Preprocessor) е понастоящем най-популярния сървърен (server-side) скриптов език. Създаден е през 1994 от датчанина Размус Лердорф (Rasmus Lerdorf). Първото му приложение е било скрипт, който следял посетителите на личната страница на Лердорф. Първата версия на езика била наречена Personal Home Page Tools 1. Към средата на 1995 функционалността на езика е подобрена и той започва да се нарича PHP/FI (съкращение от Personal Home Page/Forms Interpreter), което всъщност е втората версия на езика (PHP 2).

С течение на времето все повече ентусиасти започват да се включват в проекта на Лердорф и езикът набира все по-голяма популярност. Около средата на 1997 PHP е бил ползван в около 50 000 уеб сайта. По същото време езикът е пренаписан от Зеев Сураски (Zeev Suraski) и Анди Гутманс (Andi Gutmans)- пренаписаната версия получава названието PHP 3. От този момент нататък PHP започва да се превръща в най-популярния език за динамични уеб разработки.

През 2000 година се появява версия PHP 4. По това време PHP вече е бил използван в изграждането на около 5 милиона сайта. Версията PHP 5 е пусната през 2004 г. През 2005 г. цифрата на сайтовете използващи PHP е близо 25 милиона.

В основата си синтаксиса на PHP е близък с този на езиците C, Java и Perl, но в сравнение с тях PHP е значително по-опростен и по-гъвкав.

Основната база данни с информация за езика в интернет е официалния сайт php.net.

500px270px
SuperHosting.BG

Коментари

avatar
  Абониране  
Уведоми ме при
Всички права запазени © 2005-2018 , www.superhosting.bg