1. Начало
 2. Уеб сайт
 3. Уеб приложения
 4. Joomla
 5. Joomla! – Изграждане на уеб сайт за няколко минути

Joomla! – Изграждане на уеб сайт за няколко минути

Изграждане на уеб сайт за няколко минути с Joomla

CMS (Content Management System) системите за управление на съдържанието са уеб приложения, които дават възможност на уеб сайт администраторите лесно да публикуват, допълват, редактират и изтриват съдържание, снимки и документация на техния сайт.

Едно уеб приложение се нуждае от уеб хостинг и име на домейн, за да може да съществува в Интернет пространството.

Много уеб сайтове са изградени изцяло на базата на тези уеб базирани приложения, тъй като те не изискват задълбочени познания по HTML и езици за програмиране. CMS  програмите правят администрирането на уеб сайт достъпно за всеки, който има желание да развива свой собствен сайт, дори и да няма опит в тази сфера.

Как работят CMS платформите?

CMS уеб платформите създават динамична среда, в която цялото съдържание се записва в определена база данни или в XML файлове.

Използвайки лек и достъпен интерфейс, администраторът може да избере коя страница от уеб сайта да бъде редактирана и без никакви усилия да въведе необходимите промени или ново съдържание.

След като съдържанието бъде обновено, с натискането на един бутон, CMS системата ще превърне текста в HTML код и ще го публикува на уеб сайта ви.

Един от най-важните аспекти на добрата CMS програма е лесната работа с нея и множеството възможности за обработка на съдържанието. Основното предимство на тези системи е, че не е необходимо да познавате езиците за програмиране, тези програми ви предоставят текстов редактор, който разполага със същите функции и възможности както стандартните текстообработващи програми от типа на Microsoft Word или Open Office. По този начин вие съвсем лесно можете да подготвите текстовете за уеб сайта си, а CMS системата ще генерира необходимия HTML код и ще ги публикува на избраната от вас страница. Много от CMS програмите позволяват интеграция на Оn-line магазин, форум или чат, чрез които лесно да разширите функционалността на своя уеб сайт.

Една от най-популярните системи за управление на съдържанието през последните години е безплатният open source проект Joomla!.

Тази система е създадена след като екипа, работещ по проекта Mambo (друга система за управление на съдържанието) се разделя на две групи. Групата на водещите разработчици започва работа по нов проект, по-късно наречен Joomla!.

Името Joomla, произлиза от думата Jumla (на суахили), която означава „всички заедно„, като потвърждение на open source инициативата, която стои зад проекта и при която група от специалисти доброволно работят заедно по изграждането на различни проекти.

През последната година Joomla! успя да се утвърди като една от най-мощните системи за управление на съдържанието сред open source проектите. Популярна е и се използва по целия свят за създаването както на леки и опростени уеб сайтове, така и за сложни корпоративни приложения. Основният Joomla! пакет е проектиран така, че да бъде лесен за инсталация, дори и от хора без опит в програмирането.

Инсталиране, конфигуриране и работа с Joomla! link-to-this-section

Инсталация

За всички клиенти ползващи Linux хостинг планове се предлага Softaculous. Това е допълнителен модул към контролния панел cPanel. Чрез Softaculous можете да инсталирате Joomla! в рамките на минути.
Инсталация на Joomla! през Softaculous

Администрация

След успешната инсталация на системата Joomla!, вече може да започнете с администрирането новия сайт.

За достъп до администрацията може да ползвате адреса: http://mysitename.com/administrator , където mysitename.com замествате с името на вашия сайт.

Достъп до административния панел на Joomla
Достъп до административния панел на Joomla!

За достъп до администрацията на системата Joomla! попълнете потребителското име и паролата, които сте въвели при инсталацията и натиснете бутона Вход. Ще видите следния екран:

Административен панел на Joomla
Административен панел на Joomla!

Тази страница ви дава бърз достъп до всички функции на Joomla!. Можете да се върнете към тази страница, когато пожелаете като кликнете на иконката в горния ляв ъгъл.

Създаване или редактиране на меню

Първото нещо, което можете да направите е „Меню„. Менютата са обекти от високо ниво, в които по-късно можете да създавате различни елементи за улеснение на потребителите. След инсталация на системата ще разполагате с вече създадено меню Main menu и в него ще има подменю Home. Това може да е вашето главно меню, в което ще създадете още подменюта, като например: За нас, Контакти, Новини.

Като начало, може да редактирате вече създаденото меню, като от административния панел кликнете на „Менюта“ и след това отново на „Менюта„:

Създаване и редакция на меню
Създаване и редакция на меню

След като сте в главната секция за менюта (1), маркирайте менюто (2), което ще се промени и след това кликнете на бутона „Промяна“ (3).

Променете в съответните полета заглавието, вид на менюто и описание, след това изберете бутона „Запис & Затваряне„:

Редакция на меню
Редакция на меню

Името на менюто, което се вижда на сайта може да се редактира, както и да се скрие. Това се извършва като редактирате модула за менюто. Вдясно от менюто, докато сте на същата страница с вече създадените менюта, кликнете на бутона Main menu  от падащото меню „Модули„, за да редактирате модула:

Редакция на модула "меню", отговарящ за показването на меню в сайта
Редакция на модула „меню“, отговарящ за показването на меню в сайта

Въведете желаното заглавие за менюто (1), изберете дали това заглавие да се вижда на сайта (2), къде на сайта да се появи менюто (3) и накрая запишете промените (4).

Позициите за елементите на сайта са определени от стила, който се ползва в момента. Активният стил за сайта след инсталация е Protostar. Можете да видите наличните позиции за даден темплейт, през административния панел, като кликнете на меню „Приложения“ след това на „Шаблони„:

Списък с темплейтите и преглед на позициите в тях
Списък с темплейтите и преглед на позициите в тях

За да видите пример за наличните зони в даден темплейт, кликнете на посочената икона вляво от името на темплейта.

Инсталиране на темплейти (шаблони)

С помощта на различните темплейти (шаблони) вие лесно и бързо можете да променяте дизайна и визията на вашия Joomla! сайт. В Интернет можете да откриете както безплатни, така и платени шаблони и да ги изтеглите за минути.

За да инсталирате нов шаблон, влезте в контролния панел на Joomla! и от главното меню кликнете на „Приложения“ и след това отново на „Приложения„. В менюто отляво изберете Инсталиране и след това кликнете на таба „Качване & инсталиране„:

Качване и инсталиране на темплейт
Качване и инсталиране на темплейт

От бутона Browse изберете файла на шаблона, който сте свалили предварително на вашия компютър. След това натиснете бутона „Качване & инсталиране„.

За да активирате новия шаблон кликнете от главното меню на „Приложения„, след това на „Шаблони“ и вляво изберете „Стилове„. В списъка ще видите новия шаблон, който можете да зададете по подразбиране, с кликване на иконката със звездичка.

Създаване на категория

От главното меню на контролния панел изберете „Статии“ и след това „Категории„. След инсталацията автоматично е създадена една категория „Uncategorised„, която можете да промените изцяло, така че да отговаря на вашите нужди. Това става като кликнете върху името на категория. Ще бъдете прехвърлени към редактора на категории. Ако желаете да създадете нова категория, изберете бутона „+Добавяне„, който се намира в горния ляв ъгъл на страницата. Ще видите следния екран:

Създаване на нова категория
Създаване на нова категория

Попълнете полето за (1) заглавие на новата категория и въведете (2) описание. След това от падащото меню изберете дали категорията да е основна (3) или да е подкатегория. След като сте готови натиснете бутона (4) „Запис & Затваряне„, за да запазите направените промени.

Добавяне на съдържание

За да добавите съдържание към вашия сайт, изберете от главното меню „Статии“ и „Нова статия„:

Създаване на статия
Създаване на статия

Въведете (1) име за новата статия, след това попълнете (2) съдържание за статията и ако желаете (3) вмъкнете снимка.

Менюто, което е разположено в дясно от текстовия редактор, ви осигурява някои допълнителни настройки, които можете да направите за съответното съдържание. Например, в първото меню (4) „Категория“ можете да зададете в коя категория да се намира статията. В следващата опция можете да въведете (5) етикети/тагове за статията. Статията, която създавате, може да се маркира като (6) избрана. Избраните статии след това могат да се показват на сайта, на началната страница или в избрано меню.

Можете да използвате както изображенията, с които разполагате автоматично след инсталацията, така и да качите свои собствени изображения. За целта изберете бутона „Снимка“ в края на страницата.

Когато приключите с въвеждането на съдържанието и съответните настройки изберете бутона „Запис & Затваряне“ в горния ляв ъгъл на страницата, за да запазите своята статия.

Видове потребители

Потребителите на Joomla! са разделени в няколко категории:

 • гости
 • регистрирани потребители
 • администратори
 • автори и др.

Гостите са потребители, които разглеждат вашия сайт и имат достъп само до информацията и съдържанието, за което вие сте определили, че ще има публичен достъп.

Регистрираните потребители са тези, които имат регистрация във вашия сайт и са получили потребителско име и парола. Тези данни им предоставят възможността да се идентифицират във вашия уеб сайт, като по този начин получават достъп до различни функции, недостъпни за гостите.

Регистрация

Има два начина за регистриране на нови потребители. Новите потребители могат да се регистрират сами, използвайки линка „Регистрация“ на стартовата страница на вашия уеб сайт. По подразбиране опцията е активна.

Другият вариант за регистриране на потребители е Администратор да ги добави ръчно през контролния панел на Joomla!.

В случай, че не желаете гостите на вашия сайт да имат възможността сами да се регистрират, можете да промените тази настройка – в контролния панел изберете меню „Система„, след това „Настройки“ и вляво кликнете на „Управление на потребители“ (1):

Редакция на настройките за регистрация в сайта
Редакция на настройките за регистрация в сайта

Променете опцията „Регистриране на нови потребител?“ като изберете „Не“ (2) и след това натиснете бутона „Запис“ (3) в горния ляв ъгъл.

Ако все пак решите да запазите автентичните настройки и да позволите на нови потребители да се регистрират сами, ще им бъде изпращан автоматично e-mail, с който да потвърдят регистрацията. Имейлът съдържа линк, който трябва да бъде последван, за да бъде завършена регистрацията.

Правата на всеки потребител се задават само и единствено от Супер Администратора. За целта от главното меню на контролния панел, трябва да кликнете на „Потребители„. Тук ще видите списък с всички регистрирани потребители. За да промените правата на някой от тях кликнете върху потребителското му име. Определете с какви функции и права ще разполага съответния потребител като изберете в коя група да го прибавите – Public, Guest, Manager, Administrator, Registered, Author, Editor, Publisher или Super Users:

 • Author (Автор) – има възможността да въвежда ново съдържание на сайта и да го редактира.
 • Editor (Редактор) – има възможността да въвежда ново съдържание и да го редактира, както и правата да редактира материалите на всички автори.
 • Publisher (Издател) – има възможността да въвежда и редактира както собствено съдържание, така и да редактира материалите на всички други автори и редактори; има и правата да публикува материалите на самия сайт.

Възстановяване на забравена парола

В случай, че забравите паролата си имате възможност да поискате нова като изберете линка „Забравена парола?“ и попълните имейл адреса на потребителя. На този имейл ще ви бъде изпратен код за смяна на паролата. След като получите кодът за смяна на паролата, ще можете да изберете нова парола за профила.

Смяна на език

Joomla! е изцяло преведена на много езици, включително и на български. Ако сте инсталирали Joomla! на език различен от български и искате да смените езика на системата с български, може да достъпите контролния панел, меню „Приложения“ -> „Езици„:

Добавяне на език към Joomla
Добавяне на език към Joomla!

След инсталирането на нов език, за да го активирате може да достъпите отново списъка с езици: „Приложения“ -> „Езици„.

Обновена: 18.03.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още