1. Начало
  2. Уеб сайт
  3. Уеб приложения
  4. Joomla
  5. Намаляване на процесорни минути при Joomla

Намаляване на процесорни минути при Joomla

В тази статия ще Ви запознаем с най-популярните методи за намаляване на използваното процесорно време, генерирано от Joomla сайт.

Изключване на плъгини/компоненти/модули

Joomla предлага богата колекция от допълнителни скриптове за разширена функционалност. Големият им брой обаче е причина сайтът да използва голям сървърен ресурс. Прегледайте и изключете ненужните разширения.

Кеширане

По подразбиране Joomla има възможност да използва кеширане, което може да бъде файлово или чрез redis/memcached. Включването му многократно подобрява работата на сайта Ви. Отделно, голяма част от модулите също могат да използват кеширане, което е голям плюс в богатата функционалност на Joomla.

🔗 Активиране на Redis в Joomla! (версии след 3.4.x) | Help

🔗 Активиране на Memcached в Joomla! | Help

Компресиране на изображения преди качване

В доста случаи се използва плъгин за Thumbnail-и на изображенията (преоразмерени/умалени варианти на оригиналните изображения), качвани в Joomla. За обработването на оригиналното изображение в Thumbnail се използва доста процесорно време, особено ако изображението е голямо. Можете да го спестите, като просто използвате Save for web менюто на Photoshop или преработите изображението, чрез безплатни онлайн инструменти като https://compressor.io/.

Статистика за посещенията

Joomla има вграден брояч на посещенията на всяка една статия, по подразбиране. Често, тази статистика освен ненужна е и неточна, тъй като отчита и посещенията от ботове. Препоръчваме изключването на тази статистика и използването на публични броячи като Google Analytics.

Плъгини за бекъп

В използването на този тип плъгини няма нищо лошо и дори го препоръчваме. Но ако имате проблеми с натоварването, вероятно идват именно от този тип плъгини. Имайки предвид обаче, че СуперХостинг.БГ Ви предоставя редовни бекъпи, е напълно ненужно да генерирате собствен архив, използвайки тази функционалност. Архивирането на голям по размер сайт от PHP скрипт отнема доста време и води до сериозно натоварване. Препоръчваме да използвате Backup Manager by SuperHosting в cPanel.

По-малко резултати на страница

Извиквайки някоя категория в Joomla се зареждат N на брой статии и линк към втора страница с резултати. Колкото по-голям е броят, толкова по-голямо е натоварването. Ако сайтът Ви не се обновява ежедневно с десетки статии, спокойно може да показвате по 5 резултата на страница.

Обновена: 15.11.2021

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още