Joomla! 3 – Инсталация

За инсталацията на Joomla! (v.3), първо е необходимо да свалите инсталационните файлове на системата. Това може да направите от основния сайт на следния адрес: http://www.joomla.org.

Ако вече сте инсталирали системата Joomla!, вижте как можете да инсталирате български език: Joomla! 3 – Инсталиране и активиране на български език

Изтеглете локално на вашия компютър системата и разархивирайте файловете от изтегления пакет на Joomla!. След като разархивирате файловете на вашия компютър е необходимо те да бъдат качени в хостинг акаунта. Това може да направите бързо и лесно чрез FTP клиент. След като файловете са разположени в хостинг акаунта, ще е необходимо да създадете база данни и да асоциирате потребител, който да бъде с пълни права върху тази база данни. Това може да направите като следвате стъпките описани в статията:

Как да създам и ползвам MySQL база данни в моя хостинг акаунт?

Необходимо е да запишете и/или да запомните паролата, която ще зададете за потребителя, който е асоцииран към създадената от вас база данни, тъй като ще ви е необходима при инсталацията.

При изпълнение на описаните по-горе стъпки, би следвало да сте разположили инсталационните файлове за система Joomla! в хостинг акаунта и да сте създали MySQL база данни. Вече можете да преминете към самата инсталация на системата. Необходимо да изпишете в браузъра името на вашия домейн. При изписване на домейна ви в браузър, ще се зареди началната инсталационна страница на система Joomla!.

На тази стъпка изберете удобен за вас език (1), попълнете данните за име на сайта (2), данни за търсачките (3), имейл (4), потребителско име за административния потребител (5), неговата парола (6), в следващото поле отново паролата, дали сайта да е в режим на профилактика (7) и натиснете бутон „Напред„:

Основни данни за инсталацията на Joomla
Основни данни за инсталацията на Joomla!

 

Преминавате към следваща стъпка „База данни„. Тук трябва да въведете данни за връзка с базата данни:

Настройки за базата данни
Настройки за базата данни

1. Вид на базата данни: може да изберете MySQLi или MySQL.
2. Въведете Име на хоста: localhost .
3. Въведете пълното име на създадения MySQL потребител, заедно с префикса (например cpanelusername_user).
4. Въведете паролата, която сте задали при създаване на посочения MySQL потребител.
5. Въведете пълното име на създадената база данни, заедно с префикса (например cpanelusername_joomla)
6. Можете да промените представката на таблиците за базата данни или да оставите автоматично генерираната.

При коректно попълнени данни в горепосочените полета, изберете бутон „Напред„, за да продължите с инсталацията.

Последна стъпка от инсталацията:

Преглед на въведените до тук настройки и финализиране на инсталацията
Преглед на въведените настройки и финализиране на инсталацията

На тази стъпка можете да изберете какви примерни данни да се инсталират за новия сайт. Ако на вашият сайт ще се ползват няколко езика, то е необходимо да изберете първата опция: „Николко„.

На тази страница ще видите преглед на досега зададените настройки за връзка с базата данни както и изискванията на системата.

За да завършите инсталацията кликнете на бутона „Инсталиране„:

Системата Joomla е успешно инсталирана
Системата Joomla! е успешно инсталирана

Инсталацията на системата Joomla! приключи успешно.

Важно! Ако желаете сайтът ви да поддържа български език, ще е необходимо да се инсталира допълнително. Това можете да извършите като кликнете на бутона „Допълнителни стъпки: Инсталиране на езици„. Директорията installation не бива да е изтрита.

Допълнителни езици можете да инсталирате и в последствие от административния панел на Joomla -> Extensions -> Language Manager кликвате на Install languages.

След като инсталирате допълнителни езици за вашия сайт, остава само да изтриете или преименувате директория installation, която се намира в директорията на сайта. Можете да направите това лесно с натискането на бутона „Изтрийте инсталационната папка„.

Обновена: 08.05.2014

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още