Активиране на Memcached в Joomla!

Joomla! поддържа Memcached. Активирането на Memcached в Joomla! може да се извърши или чрез редакция на конфигурационния файл или директно през административния панел.

Ако използвате PHP версия 7.0 или следваща, вместо Memcached, можете да активирате Redis.
Бележка: Преди да активирате Memcached във вашия сайт, уверете се, че Memcached е активиран в cPanel -> Memcached Manager. След това проверете и дали PHP модулът memcache също е активиран, в cPanel -> PHP Manager.

Активиране на Memcached през административния панел на Joomla!

Активиране на Memcached кеширане, през административния панел на Joomla!Първо проверете дали в админ панела, за версията на вашата Joomla!, е налична настройката за активиране на Memcached. Отворете System -> Global Configuration, в таб System погледнете раздел Cache Settings.

Ако този раздел е наличен, активирайте кеширането, като изберете ON – Conservative caching или ON – Progressive caching, след това за Cache Handler от падащото меню изберете Memcached.

В настройките попълнете коректния порт за Memcached сървъра. Кой е портът можете да видите в cPanel -> Memcached Manager.

Активиране чрез редакция на configuration.php

Активирането на Memcached  в Joomla! може да се извърши и чрез редакция на конфигурационния файл configuration.php.

Този файл можете да видите и редактирате чрез Файловия мениджър на контролния панел или през FTP (сваляте файла, редактирате и го качвате в акаунта).

Важно: Винаги, преди редакция на даден файл, правете негово резервно копие.

Редовете в configuration.php:

public $caching = '0'; 
public $cache_handler = 'file';

заместете със следните:

public $caching = '2';
public $cache_handler = 'memcache';
public $memcache_server_host = '127.0.0.1';
public $memcache_server_port = '11375';
Важно: Необходимо е да промените порт 11375 с порта за вашия хостинг акаунт. Порта за вашия акаунт ще видите веднага, след активиране на Memcached в cPanel -> Memcached Manager.

Запишете файла. Memcached е успешно активиран в Joomla!.

В случай че опцията за кеширане с Memcached в сайта не е активна, проверете и активирайте PHP модула memcache през cPanel -> PHP Manager.
Обновена: 18.03.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още