1. Начало
  2. Уеб сайт
  3. Преместване на сайт
  4. Прехвърляне на статичен сайт в хостинг при СуперХостинг.БГ

Прехвърляне на статичен сайт в хостинг при СуперХостинг.БГ

Във време на тотална хегемония на WordPress и социалните мрежи, все по-рядко се споменават предимствата на статичните HTML сайтове – бързина и сигурност (поради липса на административен панел и база данни), както и изключително лесна поддръжка.

Този тип сайтове са особено подходящи за изграждане на целеви страници (landing pages) и малки персонални сайтове, чието съдържание не се актуализира редовно (както блоговете).

Една от най-популярните системи (framework) за създаване на статични HTML5-CSS3-JavaScript сайтове е Bootstrap, започната през далечната 2012 като Bootstrap 2 от двама програмисти на TwitterMark Otto и Jacob Thornton.

В статията ще Ви покажем как може да мигрирате свой статичен сайт в СуперХостинг.БГ хостинг. Тъй като cPanel е доказан във времето стандарт за управление на хостинг услуги, ще покажем как се архивира статичен Bootstrap сайт в cPanel хостинг и как се премества в нов хостинг, също управляван от cPanel.

Архивиране на статичен HTML сайт

Така изглежда в браузър статичният Bootstrap сайт (за ваши проекти може да ползвате безплатни Bootstrap темплейти от https://startbootstrap.com/).

Bootstrap сайт

Влезте във файловия мениджър на хостинга и навигирайте до root директорията на сайта.

Маркирайте всички директории и файлове, кликнете с десен бутон в полето и от менюто изберете Compress. Също може да маркирате директориите и файловете и да кликнете бутона Compress в хоризонталната лента с инструменти.

компресиране на всички директории и файлове на статичния сайт

Изберете типа архив като маркирате съответния радио бутон, уверете се, че в списъка Files to compress са описани всички файлове и директории. Въведете име на архива (по подразбиране cPanel присвоява името на първата директория) и кликнете бутона Compress File(s).

избор на типа компресиране

Затворете панела Compression Results през бутона Close.

компресирането е завършено

Архивният файл assets.zip се добавя в директорията на сайта.

архивният файл се намира в директорията

Маркирайте файла и изберете от хоризонталната лента Download или кликнете с десен бутон файла и от менюто изберете Download.

изтегляне на архивния файл

Архивът на сайта се записва в директорията по подразбиране на Вашия компютър.

архивният файл е свален в папка на устройството

С това приключихте всички действия в стария хостинг.

Качване на сайта в новия хостинг през Файловия мениджър

Ако ще прехвърляте сайта в основния домейн на cPanel, директорията, в която трябва да качите файловете, е public_html.

За примера ще сменим домейна на сайта, затова конфигурираме поддомейна l.goodexample.eu (ако няма реален домейн, сайтовете може да се достъпват със запис в hosts файла към IP адреса на съответния сървър).

През Файловия мениджър в cPanel отворете директорията, в която ще качите сайта. В директорията може да има само служебни директории cgi-bin (за хостване на изпълними файлове) и .well-known (за инсталиране на SSL сертификати).

Кликнете бутона Upload в лентата с инструменти, за да достъпите интерфейса за качване на файлове:

качване на файла-архив през файловия мениджър в cpanel

Кликнете бутона Select File и изберете архивния файл (в примера assets.zip). Кликнете линка Go Back…, за да се върнете в директорията.

Ако не виждате файла в директорията, кликнете бутона Reload в лентата с инструменти.

Маркирайте файла, кликнете с десен бутон и изберете Extract от менюто или кликнете в лентата с инструменти Extract.

разархивиране на архивния файл

Потвърдете пътя за разархивиране на файла като кликнете Extract File(s).

разархивиране на архивния файл

Затворете панела Compression Results през бутона Close.

Директориите и файловете на сайта са успешно разархивирани.

Заредете сайта с новия домейн от новия хостинг сървър.

сайтът, зареден от новия хостинг акаунт

Примерният сайт е от типа one-page-site и се състои само от един index.html файл, но секциите в този сайт може лесно да бъдат превърнати в отделни HTML страници, които да се достъпват през навигационното меню.

Ако в сайта се съдържа името на стария домейн, то ще трябва да го коригирате. имате линкове към различни страници в сайта, например в менюто, трябва да смените в адресите им името на домейна.

Качване на сайта в новия хостинг през FTP

В примера използвахме функции на файловия мениджър в cPanel, но сега накратко ще Ви покажем и как може да трансферирате статичен сайт с помощта на FTP клиент FileZilla.

Първо през FTP можете да свалите локално на Вашето устройство файловете на сайта. Ако можете да създадете архивен файл на съдържанието, прехвърлянето ще е по-бързо и по-лесно. Архивния файл може да се създаде през Файловия мениджър в cPanel, ако в предишния хостинг използвате cPanel.

Но и без архивиране можете да изтеглите всички файлове и директории на сайта от предишния хостинг локално на Вашето устройство.

Отворете FileZilla, въведете данните за логване в cPanel или данни за логване в FTP акаунт, ако сте създали такъв и навигирайте до директорията на сайта. Маркирайте всички файлове и директории и ги изтеглете.

изтегляне на файловете от стария хостинг

Отворете нов таб в FileZilla (Ctrl+t), влезте в новия хостинг и навигирайте до директорията на сайта в десния панел на FileZilla. В левия панел Local site отворете директорията, в която изтеглихте файловете от стария хостинг.

Маркирайте всички директории и файлове, кликнете с десния бутон на мишката върху селекцията и в менюто изберете Upload.

качване на файловете в новия хостинг

За няколко секунди файловете се качват в директорията на сайта в новия хостинг. Остава само да заредите сайта и да се уверите, че всички функции работят коректно.

Обновена: 12.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още