1. Начало
  2. Други
  3. Сигурност
  4. Защита на директория с потребителско име и парола

Защита на директория с потребителско име и парола

Възможно е достъпът до дадена директория да бъде защитен и за да се види съдържанието й, да се изисква въвеждане на потребителско име и парола.

Защита на уеб достъпа, чрез потребител и паролаЗа да защитите уеб достъпа до дадена директория с потребителско име и парола, може да използвате опцията от контролния панел cPanel -> (Файлове) Директории защитени с парола.

Ако използвате система за управление на съдържанието, например WordPress, то може да защитите директорията на Администрацията - /wp-admin.

Избор на директорияЗа да влезете в дадена директория и да видите нейното съдържание, изберете иконката (1) за директория. За да изберете директория, която да защитите, изберете името (2) на директорията.

След като ползвате опцията в cPanel и защитите директория /wp-admin, при достъп до административния панел на WordPress може да получите съобщение за грешка. Съобщението може да съдържа текста: "Redirect Loop". За да възстановите достъпа до администрацията добавете следния ред, най-долу, във файла /wp-admin/.htaccess: ErrorDocument 401 default

Активиране на защитата за избраната директория

Активиране на защитата за избраната директорияМаркирайте директорията, която искате да защитите, като кликнете върху името й.

Преди да създадете потребител и парола,  включете самата защита, като маркирате опцията "Директория защитена с парола" (1), въведете име (2) и изберете бутона "Запазване" (3).

Името, което сте въвели, ще се показва на прозореца, когато се достъпи директорията през уеб браузър.

Създаване на потребител

Създаване на потребител и паролаСлед като защитата е активирана, създайте потребител и парола за достъп.

Въведете желаното потребителско име (1) и паролата (2) за достъп (два пъти).

В раздел "Сила на паролата" (3) ще се визуализира колко е сложна новата парола. Силни пароли са тези, които съдържат малки и големи букви, цифри и символи.

Важно е паролата да бъде силна, затова е препоръчително да използвате Генератора на пароли, чрез който да създадете такава.

Създайте потребителя със "Запазване" (4).

За да промените паролата на потребител, използвайте същата форма (за създаване на потребител). Въведете името на създадения потребител и попълнете два пъти новата парола.

Оторизирани потребители

Премахване на създаден потребителОт този раздел можете да изтривате създадените потребители.

Маркирате потребителя, който искате да премахнете, и избирате бутона "Изтриване на потребител".

След като има активирана защита на достъпа до дадената директория, при достъпването й в уеб браузър ще бъде изискано въвеждането на потребителското име и паролата за достъп.

Обновена: 09.10.2011

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още