1. Начало
  2. Уеб сайт
  3. Уеб разработка
  4. HTML
  5. Индексен файл на сайта по подразбиране (index.html)

Индексен файл на сайта по подразбиране (index.html)

наличен по подразбиране индексен файл index.html

Във всеки нов хостинг акаунт, в основната директория за сайта public_html, има наличен по подразбиране индексен файл index.html, който е „входният“ файл на сайта и зарежда текста „Очаквайте скоро!“.

Индексният файл се намира в основната директория за сайта:

/home/cpuser/public_html

При достъпване на сайта от потребител, уеб сървърът проверява за наличен индексен файл в директорията на сайта. Това е първото съдържание, което се зарежда при достъпване на сайта.

Редактиране на index.html

Системният файл index.html е статичен файл, който може да се редактира директно през cPanel » Файлов мениджър с един от наличните редактори – Редактиране или HTML редактор.

Този домейн е регистриран за клиент на СуперХостинг.БГ

Файлът index.html съдържа HTML код, с който е описан текста „Очаквайте скоро!“ и „Този домейн е регистриран за клиент на СуперХостинг.БГ“.

Стилът на страницата се съдържа в допълнителен файл – sh_style.css. В него с CSS код е описана визията на страницата – шрифт, размер на текста и заглавията, цвят на фона и други елементи от дизайна.

През опцията Редактиране (или HTML редактор) във Файловия мениджър можете да редактирате съдържанието на този индексен файл, да промените текста, да добавите изображения или друго.

Приоритет на зареждане на индексни файлове

индексните файлове, подредени по приоритет

Ако в директорията на сайта има други типове индексни файлове, уеб сървърът ще избере да зареди този, който е с най-висок приоритет.

Подредени по приоритет индексните файлове:

index.htm, index.html, index.php

Важно: След като инсталирате приложение в хостинг акаунта, за да може неговият индексен файл (index.php) да се зарежда, вместо този по подразбиране (index.html), преименувайте или премахнете index.html файла.

Приоритетът на индексните файлове може да се променя с една специална директива в .htaccess файла:

DirectoryIndex myfile.html index.php index.html index.htm
Обновена: 28.03.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още