1. Начало
  2. Домейни
  3. Управление на домейн
  4. cPanel домейни
  5. Насочване на поддомейн от един cPanel хостинг акаунт към друг

Насочване на поддомейн от един cPanel хостинг акаунт към друг

Насочването на поддомейн, да зарежда съдържание от друг хостинг акаунт, се извършва с промяна на IP адреса в А записа му. Хостинг акаунта, в който е създаден поддомейнът, ще наричаме първи хостинг акаунт, а целевия хостинг акаунт, към който искаме да го насочим – втори хостинг акаунт.

Бележка: IP адреса на втория хостинг акаунт можете да намерите в неговия контролен панел cPanel » вдясно Основна информация » “Споделен IP Адрес”.

Поддомейнът също така трябва да е добавен във втория хостинг акаунт по един от следните начини – основен домейн, адон домейн или паркиран домейн. След това можете да извършите насочването на поддомейна, като промените IP адреса му през първия хостинг акаунт.

За да промените IP адреса, от който ще се зарежда поддомейна, влезте в cPanel, в хостинг акаунта, в който е създаден поддомейна и достъпете Редактор на DNS зони » изберете Управление (за домейна, към който е поддомейна).

Управление на DNS записите за домейна в Редактор на DNS зони.
Управление на DNS записите за домейна в Редактор на DNS зони.

Важно: За да може да се използва DNS редакторът в cPanel, за домейна трябва да са зададени нейм сървърите, които отговарят за хостинг акаунта (nsxy.superhosting.bg и nsxz.superhosting.bg). Когато за даден домейн се използват нейм сървърите за хостинг акаунта, в който е добавен, то DNS зоната на този домейн може да се редактира от контролния панел cPanel. DNS зоната представлява списък с всички DNS записи за дадения домейн.

Намерете А записа на поддомейна в списъка с DNS записи. Можете да потърсите поддомейна с полето за търсене и да видите само А записите с филтър “А”.

Запишете промените с бутон “Запази записа”.
Промяна на А записа за поддомейна – Редактиране.
Запишете промените с бутон “Запази записа”.
Запишете промените с бутон “Запази записа”.

Бележка: След като посоченото в графа TTL време премине (например 1800, което е 30 минути), новите DNS настройки ще влязат в сила и поддомейнът ще започне да се зарежда от сървъра, към който е насочен. Стандартно за глобалното опресняване на новата DNS информация за поддомейна се дава период от 2 – 48 часа.

Поддомейнът не е нужно да бъде създаден в първия хостинг акаунт, единствено е нужно да има зададен А запис за него. Ако поддомейнът не е създаден в първия хостинг акаунт, създайте само А запис за него в Редактор на DNS зони (Добавяне на А запис).

Имейл услугата към поддомейна

Имейл услугата към дадения поддомейн също може да се насочи към другия хостинг акаунт, като е нужно да се добави MX запис за него.

През Редактор на DNS » Управление, създайте нов запис от тип MX. За име въведете името на поддомейна, поставете приоритет 0 и дестинация отново поддомейна.

Задаване на MX запис за поддомейна.
Задаване на MX запис за поддомейна.

С този MX запис се указва кой ще е получаващият мейл сървър за този поддомейн. Имейл акаунтите се създават и управляват във втория хостинг акаунт.

Бележка: След като извършите промени по DNS записите, може да е необходимо да се изчака периода за пълно опресняване на новата DNS информация – от 2 до 48 часа.

Обновена: 01.09.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още