Домейн пренасочвания в cPanel

С опцията Пренасочвания можете да пренасочвате добавените в cPanel домейни и техните вътрешни ресурси към други домейни и уеб адреси. Пренасочването представлява насочване на уеб потребителите (и ботовете на търсещите машини) към различен уеб адрес, от този който са достъпили.

Под уеб адрес се разбира: домейнът, заедно с уеб ресурсите, които са изписани след него, например уеб адресът https://sourcedomain.com/site/address.php

Можете да създавате два типа пренасочвания – 301 Permanent (постоянно пренасочване) и 302 Temporary (временно пренасочване).

Всички създадени пренасочвания, през опцията Пренасочвания в cPanel, записват код във файла .htaccess.

Добавяне на пренасочване

Домейнът източник (sourcedomain.com), който желаете да пренасочите на някъде, първо трябва да е добавен в cPanel (като Addon или паркиран домейн) и трябва да е с нейм сървърите на основния домейн.

Домейнът цел (targetdomain.com) не е задължително да се намира в cPanel, нито да има същите нейм сървъри като основния домейн на хостинг акаунта.

Създаване на пренасочване в cPanel - избор на тип пренасочване

(1) Тип: Изберете типа на пренасочването – 301 постоянно или 302 временно пренасочване. В повечето случаи е подходящо да изберете постоянно пренасочване 301 (Moved Permanently).

Изберете временно пренасочване 302, ако то наистина ще бъде временно, например при извършване на профилактика, временно ограничение на достъпа до уеб ресурса или друго.

301 Moved Permanently и 302 Found са HTTP статус кодове, с които уеб сървърът отговаря на уеб клиентите и ботовете на търсещите машини при опит да достъпят пренасочения уеб адрес.

Статус код 301 Moved Permanently ще накара уеб браузърите да обновят записаните любими връзки (bookmarks) към стария уеб адрес, с новия уеб адрес на ресурса. Също така ще индикира на ботовете, че търсеният уеб ресурс вече е на нов уеб адрес.

Изберете домейн, който ще бъде пренасочен

(2) http://(www.)?: Изберете от падащото меню домейна източник, за който ще бъде създадено пренасочването.

Ако в това поле оставите опцията **All Public Domains**, всички домейни, които са добавени в този хостинг акаунт ще бъдат пренасочени.

Дали желаете да пренасочите определена директория/файл или само домейна

(3) /: Оставете празно това поле, ако искате да пренасочите само домейна. Например пренасочването да важи само за домейна sourcedomain.com, но не и за вътрешни адреси към него, като sourcedomain.com/dir/file.html.

Ако пренасочвате директория/файл, уеб адрес, пренасочването ще бъде само за този уеб ресурс. При достъп до домейна например https://sourcedomain.com пренасочване няма да има.

Въведете целта на пренасочването

(4) Пренасочване към: Това е целта на пренасочването, домейнът – цел.

В това поле задължително трябва да започнете с протокола, например http://, https:// или ftp://.

Въведете уеб адрес, към който ще се извърши пренасочване на уеб клиентите:

  • домейн или
  • URL адрес на директория, например https://targetdomain.com/directory или
  • URL адрес на файл, например https://targetdomain.com/directory/file.html

Домейнът на целевия уеб адрес ще се вижда в адресната лента след извършване на пренасочването.

Дали пренасочването да е валидно при достъпването на домейна с или без www отпред

(5) www. пренасочване: Тази опция се отнася за домейна източник, който ще се пренасочва (sourcedomain.com).

Пренасочване само с www. – пренасочването е активно само за уеб адреса, изписан с www. отпред, например www.sourcedomain.com.

Пренасочване с или без www. – пренасочването е активно и за двата адреса с и без www. отпред, например sourcedomain.com и www.sourcedomain.com.

Без пренасочване за www. – пренасочването е активно само за адреса без www. отпред, например sourcedomain.com. Тази опция е подходяща ако създавате пренасочване сайта да се зарежда винаги с www. отпред, например sourcedomain.com пренасочва към www.sourcedomain.com.

Wildcard пренасочване

(6) Wildcard пренасочване: Използвайте Wildcard пренасочване, когато искате да се пренасочат всички файлове от дадена директория към файлове със същите имена в пренасочената директория.

С Wildcard пренасочване всичко, което се изписва след името на домейна източник, ще се добавя към новия адрес, например при достъп до:

https://sourcedomain.com/dir/index.html

пренасочването ще бъде към същия ресурс, под новия домейн:

https://targetdomain.com/dir/index.html

WordPress, Joomla!, Drupal

При създаване на пренасочване през cPanel » Пренасочвания, системата добавя най-долу в .htaccess файла редовете с пренасочващ код.

Някои готови системи за управление на съдържанието, като например WordPress, Joomla! и Drupal, може да не се съобразят с този код. Причината за това е, защото приложението използва правилата, които се съдържат в специален за него раздел в .htaccess файла. А този раздел винаги ще се намира преди редовете с пренасочващ код.

Например за WordPress правилата се намират в следния сектор в .htaccess файла:

# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>
# END WordPress

В случай че пренасочването не сработи, преместете пренасочващите правила в началото в раздела на WordPress, след реда RewriteEngine On, например:

# BEGIN WordPress
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^sh\-mywordpress\.com$ [OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.sh\-mywordpress\.com$
RewriteRule ^dir$ "http\:\/\/targetdomain\.com\/" [R=301,L]
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>
# END WordPress

Важно: Винаги преди редакция на .htaccess файла, правете негово резервно копие. Също така имайте предвид, че при нередност в съдържанието на файла .htaccess, сайтът може да спре да се зарежда и вместо това да получите съобщение Error 500.

Активни пренасочвания

В раздел Активни пренасочвания можете да видите всички съществуващи пренасочвания.

Активните пренасочвания в cPanel
Всички съществуващи пренасочвания в cPanel.

Директна редакция на вече създадени пренасочвания не се поддържа. Можете да изтриете вече създадено пренасочване и да го добавите коригирано наново.

В списъка с пренасочвания може да се търси по домейн, уеб адрес или друго.

За да тествате дали дадено пренасочване функционира, кликнете на съответния линк в колона Директория.

Обновена: 12.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още