Отдалечена връзка с базите данни през HeidiSQL

HeidiSQL е приложение за управление и работа с MySQL (MariaDB) бази данни, чрез отдалечен достъп. За разлика от уеб приложението phpMyAdmin, което се достъпва през уеб браузър, HeidiSQL се инсталира локално на компютъра на потребителя.

HeidiSQL може да се свали от официалния сайт на приложението: https://www.heidisql.com/ и след това да се инсталира локално на компютъра.

Свързване с базата данни през HeidiSQL

Преди да опитате да се свържете отдалечено, ще е необходимо да активирате отдалечения достъп до базите данни в хостинг акаунта. След това е необходимо да инсталирате, локално на вашия компютър, програмата OpenVPN. OpenVPN осигурява сигурна връзка между вашия компютър и MySQL (MariaDB) сървъра.

След като сте стартирали OpenVPN, като администратор, и сте осъществили връзка през него, стартирайте HeidiSQL.

След като отворите HeidiSQL, изберете създаването на нова връзка New » Session in root folder и попълнете данните за връзка с базата данни.

(1) Network type: MySQL (TCP/IP)

(2) Hostname / IP: Въведете сървър, например server.rdb.superhosting.bg, където server е името на хостинг сървъра, на който се намира хостинг акаунта.

(3) User: Потребителят на базата данни.

(4) Password: Паролата за потребителя на базата данни.

(5) Port: 3306

Въвеждане на данни за връзка с базата данни в HeidiSQL
Въвеждане на данни за връзка с базата данни в HeidiSQL

За да се свържете с MySQL сървъра, кликнете на (6) Open. Ако сте активирали опцията Prompt for credentials, въведете данните за базата данни (потребител и парола).

При успешно свързване, в отворилия се прозорец ще видите съдържанието на базата данни.

Отдалечена връзка с базата данни
Отдалечена връзка с базата данни

В случай че не успявате да се свържете с MySQL сървъра, първо опитайте да рестартирате OpenVPN, като този път се уверете, че е стартиран като Administrator. Кликвате с десен бутон върху иконата за стартиране на OpenVPN и избирате опцията Run as administrator.

Ако отново не успеете да се свържете с MySQL сървъра и получите подобно съобщение: „Host ‘10.x.x.x’ is not allowed to connect to this MariaDB server„, проверете дали в cPanel » Отдалечен достъп до MySQL сте добавили % за разрешени хостове. Ако не сте, добавете в полето само символа % и запишете с Добавяне на хост.

Обновена: 19.12.2018

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още