Simply Static – генератор на статичен WordPress сайт

Simply Static е WordPress плъгин, който генерира статични HTML страници от WordPress сайт.

В статията може да прочетете информация по следните теми:

 • Как работи WordPress?
 • Как работи Simply Static?
 • Инсталиране, настройки и избор на опции;
 • Сравнителен тест за бързина между динамична и статична страница;
 • Сигурност на WordPress инсталацията;
 • За какви типове WordPress сайтове Simply Static не е подходящ?

Как работи WordPress?

Най-общо начинът, по който работи WordPress, може да се представи като десетки PHP/MySQL заявки, които се изпращат в строго определен ред към базата данни:

 • свързване с база данни;
 • проверка за мултисайт инсталация;
 • проверка за език;
 • зареждане на активираните плъгини;
 • зареждане на активната тема и настройките от functions.php;
 • зареждане на активираните джаджи;
 • зареждане темплейта (структурата с елементите) на страницата;
 • визуализиране на страницата в браузър.

Подробен списък с процесите, които се изпълняват при зареждане на WordPress, може да изтеглите от следния URL адрес: https://gist.github.com/johnbillion/4fa3c4228a8bb53cc71d.

Колкото и интелигентно да е оптимизирана работата на WordPress, изпълнението на заявките и обработването на отговорите от базата данни отнема време.

Как работи Simply Static?

Simply Static работи на принципа на уеб роботите – започва от началната страница на сайта и следва връзки към всички други страници, на които създава статични копия като включва всички изображения, CSS и JS файлове и всички файлове, към които открие връзка.

На практика плъгинът записва финалния HTML код, който съдържа полученото от базата данни съдържание. Затова при зареждане в браузър статичната версия на страницата работи забележимо по-бързо от съответната WordPress страница.

Инсталиране на тестов WordPress сайт

Инсталираме нов WordPress сайт през WordPress Manager by SH в cPanel и добавяме темата Astra.

Инсталиране на темата Astra

Инсталираме плъгина Starter Templates.

Инсталираме плъгина Starter Templates

От меню Appearance » Starter Templates избираме редактор на уеб страниците Gutenberg.

За редактор избираме Gutenberg

От библиотеката с безплатни сайтове инсталираме Mountain през бутона Import Complete Site.

Избираме темплейт и го активираме

Инсталиране на Simply Static

Инсталираме плъгина по стандартния за WordPress начин – отваряме Разширения (Plugins) от главното меню, в полето за търсене въвеждаме static, инсталираме и активираме разширението през бутона Инсталиране (Install) и след това Активиране (Activate).

Инсталиране на плъгин Simply Static

Настройване на Simply Static

След успешна инсталация в главното меню се зарежда линк Simply Static, който при посочване с мишката отваря под-меню със следните линкове – Generate, Settings и Diagnostics.

Настройки на Simply Static

Основните настройки за работа са достъпни през линка Settings в следните раздели:

 • General – ще разгледаме подробно наличните методи на работи в следващите секции от статията.
 • Include/Exclude – предоставя възможност за ръчно добавяне на страници, към които няма линк от началната страница (Additional URLs), за добавяне на файлове и директории (Additional Files and Directories), както и за изключване на URL адреси (URLs to Exclude).
 • Advanced – в полето Temporary Files Directory може да дефинираме директория, в която Simply Static да копира файловете преди да ги архивира. Ако WordPress инсталацията е защитена с HTTP Basic Auth тук може да посочите потребителското име и паролата.
 • Reset – с натискане на бутона Reset Plugin Settings се възстановяват настройките по подразбиране на плъгина.

От Diagnostics в главното меню се зарежда панела за диагностика, в който може да видите сканираните URL адреси в няколко секции – URLs, Filesystem, WordPress, MySQL, PHP, Theme Name, Plugin Name.

диагностика

В последната секция Debugging Options може да активирате опцията Enable debugging mode като поставите отметка в полето и запазите избора си с Save Changes. Това ще активира създаването на лог файл, в който Simply Static ще записва всяко свое действие при генерирането на статичните файлове.

Debugging Options

Лог файлът може да бъде прегледан в браузър при кликане на линка в полето View Debug Log.

Работа с абсолютни URL адреси

Опцията дава възможност статичната версия на WordPress сайта да се зарежда от напълно различен домейн от този, на който работи WordPress инсталацията.

В секция Destination URLs изберете опцията Use absoute URLs и въведете в полето домейна на статичния сайт.

различен домейн, от този за сайта

От менюто Delivery Method изберете опцията ZIP Archive и запазете избора като кликнете бутона Save Changes.

В главното меню на WordPress изберете Simply Static » Generate и кликнете бутона Generate Static Files.

генериране на статичните файлове

В зависимост от големината на сайта процесът може да продължи до няколко минути. Накрая кликнете линка Click here to download, за да изтеглите архива на Вашия компютър.

Качете архива в root директорията на домейна, който посочихте по-рано, и го разархивирайте – трябва да получите списък с директории и един index.html файл.

файловете и директориите на статичния сайт

Заредете домейна на статичния сайт в браузър – няма никаква разлика от оригиналния сайт.

статичният сайт е същият като оригиналният

Работа с относителни URL адреси

Опцията дава възможност статичният сайт да работи като поддиректория на WordPress сайта. В секция Destination URLs изберете втората опция Use relative URLs и въведете името на поддиректорията (в примера: static).

задаване на поддиректория към същия домейн

От менюто Delivery Method изберете опцията Local Directory – отваря се допълнително поле Local Directory, в което трябва да въведете абсолютния път до директорията на сървъра (системата автоматично генерира пътя, дори предлага да създаде директория с автоматично избрано име, което ние променихме).

настройка на директорията, в която ще се запишат статичните файлове

Запазете промените (Save Changes), заредете панела Simply Static » Generate и кликнете бутона Generate Static Files.

генериране на статичните файлове

Зареждаме статичната версия на сайта, като добавим името /static/ след домейн името в URL адреса.

Работа без интернет връзка (offline)

Simply Static дава възможност за създаване на статична версия, която да работи без наличието на интернет връзка. Опцията е полезна ако например ви предстои пътуване до дестинация без интернет, а се налага да работите по публикациите в сайта.

По познатия алгоритъм първо зареждате панела Simply Static » Settings и в секция Destination URLs избирате последната опция Save for offline use.

От менюто Delivery Method изберете ZIP Archive и запазете настройките. Заредете панела Simply Static » Generate и кликнете бутона Generate Static Files.

генериране на статичния сайт

Изтеглете на локалния компютър архива, като кликнете линка Click here to download. Разархивирайте ZIP файла в произволна директория на компютъра и заредете index.html файла в браузър – началната страница на статичния сайт ще се зареди като файл от Вашия компютър с абсолютния път до файла в адресната лента, а не като домейн.

Тест за бързина на статичните страници

Предимствата на статичните страници пред динамичните, се свеждат до бързина и сигурност. Нека да сравним бързината на една и съща страница от WordPress сайта и съответната статична страница.

Използваме познатия онлайн инструмент https://tools.pingdom.com/, въвеждаме URL адреса на WordPress страницата, избираме локация за теста London и натискаме бутона Start Test.

тестване на сайта в pingdom

След няколко секунди приложението генерира панел с резултатите от теста.

тестване на сайта в pingdom

Изтриваме кеша на браузъра, зареждаме отново тестовия URL, въвеждаме адреса на статичната страница, отново избираме London и стартираме теста.

тестване на сайта в pingdom

Зарежда се панела с резултати и виждаме, че статичната страница се по-бързо от съответната WordPress страница (0.51 сек / 0.76 сек).

тестване на сайта в pingdom

Сигурност на WordPress инсталацията

Simply Static може да Ви помогне да „скриете“ инсталацията на WordPress и да направите сайта невъзможен за хакване, защото в него не се изпълняват никакви скриптове. Но това няма да направи сайта по-привлекателен, нито по-полезен за посетителите. Също така, няма да имате удобството и бързината да го променяте.

Не е нужно да конвертирате динамичния си сайт, с цел да го защитите. Комбинацията от сигурен и бърз WordPress хостинг от СуперХостинг.БГ, заедно с редовно актуализирани WordPress тема, плъгини и сигурна парола, са достатъчна гаранция за сигурността на Вашия WordPress сайт.

За какви типове WordPress сайтове Simply Static не е подходящ?

Simply Static създава статично копие на уебсайта, което е колекция от файлове: HTML, CSS, JS, изображения и т.н. Динамични дизайн елементи, базирани на CSS и JS като carousel, tabs, accordion, counters и др. ще работят коректно в статичните страници.

Но всяка функционалност, която изисква обработване на PHP код, няма да работи със статичното копие на страниците. Това включва: блогове с активирани коментари към публикации, формуляри за контакт, форуми, сайтове с достъп за регистрирани потребители, електронни магазини и др.

Обновена: 06.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още