Преди да инсталираме WooCommerce

WooCommerce е плъгин за WordPress, който добавя към всеки стандартен WordPress сайт функционалност на електронен магазин за продажба на всякакъв тип продукти и услуги.

WooCommerce не може да работи самостоятелно извън WordPress, а се инсталира като стандартен плъгин към съществуваща WordPress инсталация и ползва структурата и дизайна на текущата активирана тема.

Изисквания към сървъра (server requirements)

За да нямаме проблеми при използване на WordPress и WooCommerce, трябва да се уверим, че сървърът отговаря на следните препоръчителни изисквания:

Изисквания за WordPress (5.8):

 • PHP 7.4 или по-висока;
 • MySQL 5.6 или по-нова ИЛИ MariaDB 10.1 или по-нова;
 • Apache с модул mod_rewrite;
 • HTTPS поддръжка.

Всички хостинг сървъри на СуперХостинг.БГ отговарят на препоръчителните изисквания за работата на WordPress и WooCommerce. Активирането на нови PHP версии за хостинг акаунта се извършва през PHP Manager by SuperHosting.

При активиране на WooCommerce към сайта се добавят няколко елемента, за да функционира магазинът правилно:

 • Нови връзки в главното меню, персонализирани типове съдържание (custom post types, CPT) и taxonomies (термин за категории и тагове) за поръчки и продукти;
 • Нови джаджи (widgets) и кратки кодове (shortcodes);
 • Потребителски роли за ръководители на магазини и клиенти.

Инсталиране на WooCommerce

 • Влизаме в администрацията на WordPress сайта и кликаме Plugins » Add New;
 • В полето за търсене въвеждаме WooCommerce;
 • Избираме Install Now (уверете се, че инсталирате плъгина на Automattic);
 • Избираме Activate и сме готови за WooCommerce Wizard!

Съветник за настройка WooCommerce Wizard

Когато за първи път активираме WooCommerce, съветникът за настройка WooCommerce Wizard ни помага да настроим нашия магазин.

Избираме бутона Let’s go!, за да започнем, също така може да изберем линка Not Right Now, ако предпочитаме ръчно да настроим нашия WooCommerce магазин по-късно.

Multisite инсталация на WooCommerce

В multisite инсталация WooCommerce действа като повечето WordPress плъгини. Всеки сайт в мрежата, въпреки че споделя база данни, съхранява информацията си в отделни таблици. По този начин всеки магазин представлява отделна настройка.

Може да активираме WooCommerce и неговите разширения за всички сайтове в multisite мрежата, но няма да можем да споделяме бази данни за продукти, каси (checkout) и потребителски акаунти с другите сайтове в мрежата. В multisite мрежа се споделят само теми и плъгини.

Връщане към предишна версия на WooCommerce

Винаги препоръчваме използването на най-новата версия на всички теми, плъгини и разширения както от съображения за сигурност, така и за да се възползваме от всички налични функционалности.

За да използваме предишна версия на WooCommerce:

 • Деактивираме и изтриваме текущия WooCommerce плъгин;
 • Възстановяваме предишен архив на базата данни на магазина;
 • Изтегляме предишна версия на WooCommerce от официалното хранилище на WordPress през линка Advanced View (https://wordpress.org/plugins/woocommerce/advanced/);
 • Качваме предишна версия през Plugins » Add New » Upload Plugin;
 • Активираме предишната версия на WooCommerce.
Линк Advanced View в wordpress.org/plugins
Линк ‘Advanced View’ в wordpress.org/plugins.
Избор на предишна версия за изтегляне
Предупреждение, че старите версии може да съдържат пропуски в сигурността

Важно: Както е споменато в стъпка две, трябва да проверим дали версията на базата данни на WooCommerce е актуализирана, защото тя се актуализира с всяка нова версия на WooCommerce. Ще трябва да възстановим базата данни от предишната версия на WooCommerce, за да сме сигурни, че всичко ще работи както трябва.

Ето защо разработчиците силно препоръчват да пазим резервни копия на сайта (файлове и база данни) при всеки ъпдейт на WooCommerce, за да може да тестваме нови версии на WooCommerce в тестово копие на реалния сайт (в т.нар. staging environment), за да сме сигурни, че актуализацията няма да повреди дизайна или функционалността на магазина.

Деинсталиране на WooCommerce

Ако деактивираме и изтрием плъгина WooCommerce от WordPress, премахваме само плъгина и неговите файлове. Всичко останало – настройки, поръчки, продукти, страници… продължава да съществува в базата данни.

Ако трябва да премахнем всички данни за WooCommerce, включително продукти, данни за поръчки…, трябва да извършим промяна във файла wp-config.php в root директорията на WordPress.

Въвеждаме следния код над отделен ред над реда със съдържание /* That’s all, stop editing! Happy publishing. */ и запазваме файла:

define( 'WC_REMOVE_ALL_DATA', true);
wp-config.php

Сега вече след деактивиране и изтриване на WooCommerce, тази настройка ще стартира процес, който ще премахне цялата WooCommerce информация.

Обновена: 06.04.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още