Инсталиране на тема в WordPress

Инсталирането и активирането на WordPress тема в сайта се извършва лесно през административния панел на сайта.

Управлението на темите се извършва през меню – Външен вид (Appearance) » Теми (Themes).

Активната тема за сайта в момента ще е първа в списъка. От тази страница можете да преглеждате и превключвате между вече инсталирани теми. За всяка от инсталираните теми има възможност за Подробности за темата, Включване и Преглед на живо.

Ако искате да изтриете тема, поставете курсора на мишката върху изображението ѝ, клинете на Подробности за темата, след това в отворилия се допълнителен прозорец най-долу кликнете на Изтриване.

Инсталиране на WordPress тема (от официалния каталог с теми)

Външен вид (Appearance) » Теми (Themes)

Кликнете на Добавяне на нова (Add New) или Добавяне на нова тема (Add New Theme).

Инсталиране на тема в WordPress

В страницата Добавяне на теми (Add Themes) се показват теми, които се намират в официалния каталог с теми за WordPress (https://wordpress.org/themes/).

През опцията Качване на тема (Upload Theme) можете да инсталирате тема от архивен .zip файл. Например ако сте закупили темата и сте свалили локално файловете ѝ на вашето устройство.

Търсене и инсталиране на тема в WordPress

Търсене на тема

Потърсете тема по име в полето за търсене (ако вече сте си харесали някоя тема и знаете името ѝ).

Ако нямате някоя конкретна тема наум, можете да търсите по категории като Популярни (Popular), Най-нови и Любими.

Може да използвате и разширеното търсене (Feature Filter) по конкретни характеристики на темата като цветове, оформление с една или две колони, собствено меню, микроформати, Full Site Editing и други.

Характеристиката Full Site Editing се отнася за новите блок-теми в WordPress. Вижте повече за блок-темите – какво са и какво означава цялостно редактиране на сайта (Full Site Editing), в статията WordPress 5.9 – блок-теми и цялостно редактиране на сайта | Blog

Опцията Детайли и Преглед ви позволява да прегледате информацията за темата и нейния дизайн.

Инсталиране на темата

След като сте избрали тема, кликнете Инсталиране (Install) и изчакайте да приключи инсталацията.

Преди да активирате темата можете да видите как ще изглежда сайтът с нея, като кликнете на Преглед на живо (Live Preview).

Активиране на темата

Активирайте темата, като изберете Включване (Activate).

Препоръчително е активирането на нова тема да не се извършва на живо на реалния сайт. Вместо това тествайте новите теми на тестово копие на сайта. Ако сте правили специфични промени по дизайна на предишната тема, те може да не се запазят при активирането на новата тема. Това може да доведе до казуси с използваемостта на сайта, например проблемно визуализиране на стилове, джаджи, менюта и други елементи в страниците.

Професионална WordPress поддръжка

Ние можем да създадем работно копие на сайта, на което спокойно да активирате, деактивирате и тествате всякакви настройки на дизайна и темата, без да се притеснявате за негативни последици за реалния сайт.

Вижте още за Професионалната WordPress поддръжка

Инсталация на WordPress тема през Редактора на дизайна (Customize)

Преглед, инсталация и настройка на нова тема може да се извърши и през редактора на темата (дизайна) – Външен вид (Appearance) » Настройки (Customize) » Промяна (Change).

инсталиране на WordPress тема през редактор на темата (Customize)

Има много богат набор от разработени WordPress теми, както свободно разпространявани, така и с платен лиценз. Вижте няколко съвета при избора на WordPress тема: 5+1 съвета при избор на WordPress тема | Blog

Обновена: 24.03.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още