1. Начало
  2. Имейл
  3. Имейл проблеми
  4. Как да видя хедърите на писмото (имейл съобщението)?

Как да видя хедърите на писмото (имейл съобщението)?

Имейл съобщенията се състоят от две части. Първата част са мейл хедърите, които се намират в заглавната част на писмото и в които се записва системна информация. Мейл хедърите съдържат техническа информация за изпращача, приложението или мейл клиента, използван за съставяне на съобщението, и мейл сървърите, през които то е преминало, преди да пристигне при получателя. Втората част на писмото е самото съобщение.

Мейл хедърите може да послужат за проверка на причините, когато дадено писмо е отхвърлено от получателя или когато е маркирано като спам. Например SPAM филтрите и защитите често поставят собствени системни хедъри в писмото, в които се посочва причината за маркирането на писмото. Например SPAM филтърът SpamAssassin ще посочи тестовете, за които писмото е получило положителен резултат, в хедъра „X-Spam-Report: SA TESTS“.

За проверка на проблеми с доставката на имейл съобщения, нашата техническа поддръжка може да изиска изпращането на пълните мейл хедъри. Когато предоставянето на мейл хедърите не е възможно, може да се препрати цялото имейл съобщение. Например като го запишете като eml файл.

Пълните хедъри на дадено писмо може да се видят през имейл клиента/услугата, която се използва, със съответната опция например View Source, Message Source или подобна.

🔗 Какво са мейл хедърите и каква информация се съдържа в тях?

Как да видя мейл хедърите на писмото в:

🔗 Mozilla Thunderbird | Help

🔗 АБВ, gmail и други мейл услуги | Help

🔗 Roundcube | Help

🔗 Outlook (webmail, ms office) | Help

🔗 Mac Mail | Help

Обновена: 22.08.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още