https://help.superhosting.bg/spamassassin-rules-settings.html
  • bg

Хостинг, Домейни, Виртуални сървъри (VPS), Managed VPS, SSL сертификати

SpamAssassin - Филтър за защита против спам съобщения

Контролен панел cPanel
spamassassin, настройка на spamassassin, фина настройка на spamassassin, правила на spamassassin

Клиентите на СуперХостинг.БГ, които ползват хостинг услуга с контролен панел cPanel, могат да ползват спам филтъра SpamAssassin: Как да активирам спам филтър за имейл акаунтите?

SpamAssassin е активиран в хостинг акаунта, с основни настройки. Тези основни настройки са напълно достатъчни за нормалната работа на филтъра.

Текущата помощна статия описва допълнителна прецизна настройка на филтъра.

SpamAssassin е спам филтър, който помага за намаляване на получаваните спам съобщения.

SpamAssassin е проект на Apache Software Foundation (ASF) и е едно от най-добрите приложения с отворен код за филтриране на спам.

Според разработчиците и статистиките, филтърът в  над 95% от случаите разпознава правилно спам имейл съобщения. И по-точно, SpamAssassin генерира около 1.5% false negatives - спам съобщения, които са пропуснати. Същевременно 0.6% са false positives - погрешно маркирани имейли като спам. Това се нарича още ham. Думата се използва като синоним на нормални имейл съобщения, които са маркирани като спам.

Принцип на работа на филтъра SpamAssassin

Принципът за проверка на мейл кореспонденцията, дали е спам или не, е прилагане на предварително създадени правила или наречени още тестове. Те се прилагат върху съдържанието и хедърите на даденото писмо.

Спам филтърът SpamAssassin използва многобройни правила, всеки от които си има определени точки. Стойността на тези точки може да е:

- положителна за "това е спам" (spam)

- отрицателна за "това не е спам" (ham).

info-iconВсяко входящо съобщение преминава всички тестове на SpamAssassin. След това SpamAssassin събира точките от тези тестове в общо глобално число и го задава на съобщението. Колкото по-голямо е числото, толкова по-голяма е вероятността писмото да е спам.

Примерни тестове, с точки валидни за версия 3.3.x SpamAssassin:

върху какво се извършва теста описание име на теста точки
header (хедъри) Изпращачът на писмото съответства на SPF записа SPF_PASS -0.001
body (съдържанието на съобщението) Текстовата част на съобщението се състои от 80-90% празни редове BLANK_LINES_80_90 1
header (хедъри) Темата на писмото съдържа единствено главни букви SUBJ_ALL_CAPS 1

 

За следния тест, ако писмото отговаря на условията му, тоест в полето От: (изпращач) се съдържа думата "cash" се добавят 2.5 точки:

върху какво се извършва теста описание име на теста точки
header (хедъри) В поле From: се съдържа думата "cash" FH_FROM_CASH 2.5

Вижте пълен списък на тестовете за SpamAssassin версия 3.3.x

Глобалното число и достигането на предварително зададена негова стойност, определя дали дадено писмо се маркира като спам. Това число може да се променя в настройките на филтъра през cPanel, след като изберете бутона "Конфигурация на SpamAssassin" и зададете новата стойност в полето required_score.

За SpamAssassin може да се зададе глобално число от 0 до 10, като при 0 е най-рестриктивната защита и всички имейли ще са маркирани като спам съобщения.

Например:

0 – Всички имейли, ще бъдат маркирани като спам . Това е така, защото реално ще трябват 0 точки, за да се маркира дадено писмо като спам. Ако не се стигне до 0 точки, глобалното число ще е с отрицателна стойност. Това отново маркира писмото като спам;

5 – Стойност по подразбиране. За да се маркира дадено писмо като спам, ще е нужно резултатите от тестовете да са събрали 5 точки;

10 – По-малко писма ще бъдат маркирани като спам. За да се маркира дадено писмо като спам, ще е необходимо от тестовете върху писмото да се съберат 10 точки.

Фина настройка на филтъра SpamAssassin

Филтърът поддържа фина настройка на точките за правилата, които се прилагат върху входящите писма.

Промяната на точките на правилата се извършва в конфигурационния файл на SpamAssassin.

Файлът с настройки за SpamAssassin се казва user_prefs и се намира в директория /home/cpaneluser/.spamassassin.

Стойностите в раздел "SpamAssassin конфигурация" в cPanel -> SpamAssassin, се взимат директно от този файл /home/cpanelname/.spamassassin/user_prefs.

Редактирането на файла може да се извърши през Файлов мениджър в контролния панел cPanel или чрез FTP.

В  този конфигурационен файл можете да добавяте тестове и да им задавате точки.  Например:
#Add your own customised scores for some tests below.
score DRUGS_ERECTILE 3.05
score SUBJ_ALL_CAPS 2.50

Посочените редове представляват допълнителни правила към активните в SpamAssassin. В дадения пример DRUGS_ERECTILE ще увеличи броя точки на имейл, който съдържа думи свързани с упойващи и наркотични вещества, медикаменти и др. SUBJ_ALL_CAPS пък ще увеличи точките за имейли, чийто теми са изцяло с главни букви.

Броят точки към всяко правило може да определяте, както прецените, че е най-удачно за вас. Например за DRUGS_ERECTILE може да зададете 100 точки. При такава конфигурация писмо отговарящо на критерия, ще бъде маркирано като спам съобщение. Обратното е също възможно: при задаване на например -100 точки на филтър, писмо няма да бъде маркирано като спам.

Друга важна част от настройката на SpamAssassin е задаването на точките, при които дадено писмо ще бъде маркирано като спам. 
# How many points before a mail is considered spam.
required_score 4

За да са активни тези редове, уверете се че не е останал символ "#" в началото, например:
#required_score 4

Зададеният по този начин запис се приема за коментар и не е активен.

info-iconБележка: При некоректни настройки в този файл е възможно изобщо да не можете да получавате имейл съобщения. Препоръчваме да направите бекъп на файла user_prefs, преди да извършите промени по него. Също така след всяка промяна във файла извършвайте тестове и проверка дали получавате имейл съобщения.

500px270px
SuperHosting.BG

Коментари

avatar
  Абониране  
Уведоми ме при
Всички права запазени © 2005-2018 , www.superhosting.bg