Какво е WooCommerce?

WooCommerce е плъгин (разширение) за WordPress, който преобразува WordPress сайт в магазин за електронна търговия, през който може да продаваме физически стоки, дигитални продукти, услуги, абонаменти, съдържание, да приемаме плащания онлайн, да управляваме доставки и стокови наличности, да предлагаме отстъпки и т.н.

Кратка история на WooCommerce

WooCommerce стартира официално през септември 2011 г. от тематичния магазин на WordPress, WooThemes. WooThemes наема двама разработчици на JigowattMike Jolley и James Koster, да работят върху разклонение на Jigoshop (съществуващо към онзи момент приложение за електронна търговия в WordPress), което впоследствие се преименува на WooCommerce.

През следващите няколко години WooCommerce става изключително популярно приложение, защото е безплатно, лесно за инсталиране и персонализиране. През май 2015 г., WooThemes (заедно с WooCommerce) беше придобита от Automattic (https://automattic.com/), създателите на WordPress, Jetpack, Akismet, Tumblr, VaultPress, Simplenote, Gravatar

В поредица от статии ще Ви покажем как се инсталира WooCommerce, как се управляват потребителските настройки, какви разширения могат да добавят потребителите, как се изграждат различни типове безплатни сайтове за електронна търговия чрез WooCommerce.

Защо WooCommerce е най-добрият избор за електронна търговия?

WooCommerce е гъвкава и приспособима платформа за електронна търговия с отворен код за предприемачи по целия свят, която се разработва от 300+ сътрудници от цял свят.

WooCommerce е създаден като разширение на WordPress – най-популярната в света система за управление на съдържанието, и безпроблемно интегрира търговията със съдържанието.

WooCommerce е изграден като модулна система, в която добавяме само необходимите за работата на магазина функции и запазваме съществуващите WordPress плъгини.

WooCommerce е с изцяло отворен код, което означава, че може да променяме и персонализираме наистина всичко и имаме пълен контрол. На разположение на разработчиците е изключително подробна документация и всеки елемент от кода е подробно документиран.

Повече от 400 официални разширения са на разположение на потребителите на WooCommerce: от плащания и доставки до маркетинг и счетоводство.

WooCommerce е безплатен – може да започнем да продаваме собствени или affiliate продукти и услуги в рамките на няколко часа без никакви допълнителни разходи.

Как да създадем мечтания магазин с WooCommerce?

Вижте повече: Създаване на онлайн магазин с WordPress и WooCommerce | Blog

Структурата, настройките и наличните разширения в WooCommerce ни помагат да съберем в един уебсайт уникален онлайн магазин и полезно съдържание.

WooCommerce е интегриран по съвършен начин с WordPress и е създаден да работи безпроблемно както с темите по подразбиране на WordPress , така и с повечето стандартни теми от цялата мрежа.

Всеки елемент от WooCommerce сайта – от заглавието на началната страница до бутона за покупка, може (и е добре) да бъде персонализиран.

Използвайте WooCommerce, за да интегрирате електронната търговия с най-популярната платформа за публикуване на съдържание в света.

Използвайте кратки кодове, за да добавите продуктите си в публикации в блога или създайте целеви страници, които отиват направо към страницата за плащане.

Добавете категории, маркери и атрибути, които помагат на клиентите да намерят продуктите, които търсят.

Добавете оценки и отзиви от купувачи на страницата на продукта.

Персонализирайте Вашето местоположение: задайте валута, език и мерни единици (инчове, сантиметри или други), подходящи за Вашия магазин.

Позволете на клиентите да сортират и филтрират продуктите по популярност, новост, рейтинг, цена или атрибут, за да открият (и закупят) лесно правилния продукт.

Включете неограничен брой изображения и галерии, за да покажете Вашите продукти. Задайте featured image, за да подчертаете най-добрата снимка.

Може да продаваме всякакви продукти, по всяко време

С WooCommerce може да продавате физически продукти, които ще бъдат доставени на клиента, дигитални продукти, които могат да изтеглят, или всяка комбинация от двете.

Може да рекламирате партньорски (affiliate) продукти, налични на други сайтове, с персонална връзка, за да могат клиентите да ги закупят и Вие да получите процент от цената на продажбата.

Предлагайте неограничен брой вариации (като цвят, размер, плат и т.н.) за продукт с възможност за задаване на цени, наличности и изображения за всяка вариация.

Импортирайте хиляди продукти в магазина си чрез CSV информационни емисии (CSV data feed) с оригинално описание, изображения и атрибути на продуктите от производителя.

Чрез вградената обработка на плащания през PayPal Вашият магазин ще приема плащания от кредитни карти, директен банков превод, чекове или наложен платеж.

Дайте на клиентите възможност за избор на опции за доставка или ограничете наличните опции въз основа местоположението на клиента.

Задайте фиксирана тарифа или определете конкретни цени за различни продукти, като допълнителни такси за тежки продукти. WooCommerce ще изчисли и покаже правилните цени на клиентите при плащане (checkout).

Предлагайте безплатна доставка за определени продукти или определени локации.

Автоматичната поддръжка за геолокация открива адреса на клиента, за да се изчислят коректно сумите за доставка и данъци.

Изчисляване на данъци въз основа на адреса за доставка на клиента, адрес за фактуриране или основния адрес на Вашия магазин. Автоматично изчисляване на основните данъчни ставки на посочената от клиента държава.

Вижте още: Как да добавим Live shopping (пазаруване на живо) в WooCommerce? | Blog

Управление на поръчки и клиенти

Вземете навреме поръчките и информирайте клиентите, за да предизвикате бъдещи покупки. WooCommerce предоставя набор от функции, за да Ви улесни.

Позволете на клиентите да се регистрират и да изберат персонализирани или автоматично генерирани потребителски имена и пароли. Активирайте напомняне за логване за настоящи клиенти или активирайте опцията плащане като гост (guest checkout) за посетителите, които не желаят да се регистрират.

Възстановяване на суми (refunds) с едно кликване от таблото за управление на WooCommerce.

Проследявайте нивата на запасите, задръжте запасите след анулиране на поръчка, получавайте известия за артикули с ниска и изчерпана наличност, скрийте артикули, които не са в наличност.

Управлявайте поръчките като добавяте бележки на клиента, редактирайте запасите ръчно, маркирайте артикулите, които сте изпратили, и управлявайте процеса на изпълнение.

Изпращайте известия до клиентите на критични етапи, например, след като направят покупка или когато поръчката им е завършена.

Създайте мениджърски екип и дайте достъп на Вашия екип да управлява поръчки и да преглежда отчети, без да им присвоявате администраторски права в магазина.

Оптимизиране на WooCommerce магазин

WooCommerce се предлага с функции, които ще Ви помогнат да свържете аудиторията с правилната оферта.

WooCommerce работи на базата на WordPress, признат за една от най-добрите платформи за успешни SEO практики.

Давайте на клиентите купони за фиксирана сума, процент отстъпка или специални оферти като безплатна доставка. Предлагайте купони за цялата пазарна количка или само за определени продукти.

Показвайте свързани продукти, за да помогнете на клиентите да намерят допълнителни продукти или да ги насърчите да купуват повече.

Използвайте приспособление (widget), за да покажете топ продукти, конкретна категория или маркер (tag), продукти в продажба, представени продукти или наскоро разглеждани продукти на която и да е страница на Вашия магазин.

Периодично преглеждайте статистика за продажбите, възстановяванията на суми и купоните.

Използвайте панела в Dashboard WordPress за обобщен преглед на продажби, поръчки и статистика, за да сте наясно как работи Вашия магазин.

Често задавани въпроси

Съхранение – WooCommerce не хоства и не съхранява нито един от Вашите файлове или информация. Изборът на хостинг е изцяло Ваше решение.

Поддръжка – WooCommerce предлага поддръжка по имейл за всеки продукт, закупен на WooCommerce.com и поддръжка във форумите на WordPress.org за безплатния плъгин WooCommerce.

Настройки – WooCommerce не предлага индивидуална експертна настройка, но предоставя пълна документация.

Сигурност – изходния код на WooCommerce е одитиран и защитен, но изборът на надежден и сигурен хостинг доставчик е личен избор на потребителя.

Адаптивност на дизайна – оптимизиран ли е WooCommerce за мобилни устройства – оптимизирането за мобилни устройства зависи от избора на тема – препоръчваме да разгледате безплатната тема Storefront.

Такси – WooCommerce не взима такса за трансакция и не следи Вашите продажби.

Имате ли нужда от съдействие с първоначалните настройки на магазина? С план eCommerce на услугата Професионална WordPress поддръжка нашите WordPress експерти ще помогнат с тях (настройка на плащания, имейли, доставка, импорт на продукти. Важно уточнение: Услугата не включва ръчно качване на продукти).

Обновена: 14.08.2023

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още