1. Начало
  2. Домейни
  3. Управление на домейн
  4. DNS управление
  5. Опресняване на DNS информацията за домейн

Опресняване на DNS информацията за домейн

След промяна на DNS настройките на домейна, ще е нужно известно време, преди сайтът да започне да се зарежда от новия сървър.

Максималният период за обновяване на DNS информацията за домейн е до 48 часа, но обикновено сайтът се вижда много по-бързо – в някои случаи и в рамките на 2-3 часа.

След промяната на нейм сървърите, е препоръчително да се спре акаунтът на сървъра, чиито Name сървъри е ползвал домейна преди смяната. Също така може да се изтрие DNS зоната за домейна, намираща се на предишните сървъри, за да не се получи така, че при някои потребители сайтът да продължава да се зарежда от старото място.

Времето за опресняване на новата DNS информация зависи от TTL (времето за актуалност), което е било зададено за DNS записите преди промяната.

Опресняване на DNS информация (DNS propagation)

Разпространението на DNS информацията (DNS propagation) може да се разглежда като времето, след което изтича валидността на кешираните DNS записи.

Например, ако актуализирате неймсървърите на домейн, за да го насочите към друг хостинг сървър например, новите DNS записи трябва да се разпространят в цялата глобална интернет мрежа. Този процес включва собствените DNS сървъри на всеки един интернет доставчик в световен мащаб.

Ако един доставчик е настроил своя DNS сървър да изтрива кеша веднъж седмично, всички заявки от тази интернет мрежа към Вашия сайт, до изтичане на времето за живот на DNS кеша (нарича се time-to-live, TTL), ще продължат да се насочват към IP адреса на Вашия предишен хостинг сървър.

Едва след като изтече TTL времето, следващата първа заявка към Вашия домейн в тази интернет мрежа ще измине целия път на резолване през root сървърите » TLD сървърите » първичния авторитетен неймсървър на домейна и новите DNS записи ще се кешират.

Чак сега, една седмица след като Вие сте променили неймсървърите при Вашия регистрар, в тази интернет мрежа Вашият сайт ще се зареди от новия хостинг.

В интернет няма общ стандарт, който да е задължителен за всички интернет доставчици и се счита, че в рамките на 72 часа огромната част от тях опресняват своя DNS кеш.

От горния пример става ясно, че нито клиентът, нито домейн регистрарът, нито хостинг компанията могат да направят каквото и да било, за да ускорят разпространението на новите DNS записи, тъй като това зависи от настройки на чужд сървър, върху който те нямат никакъв контрол.

Малко успокоение в подобни случаи е фактът, че големите интернет доставчици и особено онези, които предлагат публични имейл услуги, опресняват своя кеш в рамките на един час.

Въпреки че във Вашата мрежа сайтът не се зарежда от новия сървър, Вие можете да използвате различни инструменти и да проверите дали сайтът се зарежда от други мрежи. Такива инструменти за мрежова диагностика са използване на командата traceroute или използване на някой от многобройните онлайн инструменти.

Промяната на хостинг сървъра е само един пример, но много по-често клиентите пропускат да подновят домейните си навреме и регистрарът сменя автоматично неймсървърите им. В резултат на това всички услуги, зависещи от домейна и неговите поддомейни – най-често сайтове и пощи – спират да работят.

Когато клиентът поднови домейна, например на следващия ден, голяма част от доставчиците вече са кеширали служебните неймсървъри на регистрара. В този случай трябва да се изчака изтичането на TTL на кеша, за да се кешират коректните неймсървъри и чак тогава всички услуги, свързани със статуса на домейна, ще заработят отново нормално.

В нашите възможности е единствено да променяме параметъра Time-To-Live (TTL) за нашите DNS записи.

Вижте още: DNS кеш и времето за актуалност на всеки един DNS запис в него (Какво е DNS?) | Blog

Обновена: 12.10.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още