1. Начало
 2. Имейл
 3. Бизнес имейл (cMailPro)
 4. Защита от СПАМ: черен списък за имейл адреси (cMailPro)

Защита от СПАМ: черен списък за имейл адреси (cMailPro)

В статията ще ви покажем колко лесно при услугата cMailPro може да блокирате пощенски кутии или домейни, от които получавате спам.

Достъпете инструмента Защита от СПАМ през клиентския ви профил » Бизнес имейл (cMailPro) » Настройки.

достъп до приложението за защита от СПАМ и имейл логове към домейна

Блокиране на имейл адреси

В нов прозорец на браузъра се зарежда главния панел на мейл филтъра. Кликнете на Sender blacklist в раздела Incoming-Protection Settings:

Линк Sender blacklist

Това е общ изглед с всички инструменти, които мейл филтъра ни предоставя, за блокиране на входящия спам:

Общ изглед на Sender blacklist

Ако не желаете да получавате поща от определен подател, може да го добавите в blacklist (черния списък). Включване на поща или домейн в този списък ще блокира получаването на съобщенията от този подател, независимо дали мейл филтрите ги класифицират като спам, защото blacklist списъкът има по-висок приоритет от правилата на мейл филтрите.

За да блокирате подател, кликнете линка Add blacklist sender:

Добавяне на адрес в blacklist

В панела попълнете полетата със следната информация:

 • Local-part – въведете само името на пощата;
 • Sender Flag – изберете Apply to bothEnvelope Sender е действителния подател, докато имейла в From хедъра може да бъде манипулиран (например да изглежда, че имейла е изпратен от Apple);
 • Adress – тук може да въведете само домейн, за да блокирате достъпа на всички пощи към домейна, или цялото име на пощата, за да блокирате достъпа само от тази поща;
 • Може да включите в черния списък дори домейн от първо ниво TLD, използвайки заместващия символ wildcard (*) (например ‘*.nl’ ще блокира достъпа на всички домейни с разширение .nl); опцията е полезна, тъй като понякога спамъри регистрират на промоция домейни в новите TLD.

Кликнете бутона Save, за да запазите информацията. Новият запис се добавя в таблицата под основните инструменти:

Таблица с blacklist адреси

Ако разполагате с blacklist списък, който желаете да импортирате в интерфейса на cMailPro филтъра, лесно може да го направите, като кликнете линка Import senders from CSV. В изскачащия прозорец първо кликнете бутона CSV file structure, за да редактирате съществуващия списък в коректен формат:

Панел Import senders from CSV
Инструкции за форматиране на CSV файла

Редактирайте вашия blacklist файл:

Коректно форматиран CSV файл

Кликнете бутона Go back, кликнете бутона Select file, изберете вашия blacklist файл и кликнете бутона Import file. Съобщение в нов прозорец ще ви потвърди, че адресите са импортирани успешно:

Потвърждение за успешно импортиране на blacklist

Кликнете бутона Show Results, за да се опресни страницата и ще видите адресите от вашия blacklist списък в таблицата с блокирани адреси:

Импортираните адреси в таблицата

Ако сте импортирали дълъг списък с блокирани адреси, може да използвате логическите оператори в инструмента Query Rules за сортиране на адресите. В примера използваме оператора contain (съдържа), за да открием адрес, който съдържа цифрата три в името си (Local-part):

Използване на Query Rules
 • contain – съдържа;
 • does not contain – не съдържа;
 • equals – равен;
 • does not equal – не е равен;
 • starts with – започва с;
 • ends with – завършва с;
 • matches – съвпада;
 • does not match – не съвпада.

С всеки отделен блокиран адрес може да се извършват различни действия, които са налични при кликане върху стрелката от ляво на името в колоната Local-part:

Меню с действия
 • Edit – отваря се познатия прозорец за добавяне на нов запис с информацията за избрания адрес;
 • Copy sender – отваря същия панел за редактиране;
 • Remove – отваря панел за изтриване на адреса;
 • Export as .CSV – записва информацията за адреса в .csv формат във вашия компютър.

За да видите отново таблицата с всички адреси, трябва да кликнете знакът (X) отдясно на полето Query Rules или да кликнете линка Reset rules и да кликнете бутона Show Results.

Може да извършваме действия и с няколко избрани адреса, като ги маркираме отделно, като използваме Query Rules за селектиране или кликнем в полето Sellect All:

Избиране на всички адреси в таблицата

Под таблицата се зарежда нов инструмент Apply to selected, в който трябва да изберем действие от падащото меню и да кликнем бутона Apply за да се изпълни действието:

Инструмент Apply to selected

Например, искаме да изтрием файловете, които импортирахме. Маркираме ги, кликаме в менюто Remove и кликаме бутона Apply:

Изтриване на множество адреси

Потвърждаваме изтриването като кликнем бутона Remove в прозореца. Съобщение в основния панел ще ни потвърди успешното изтриване на адресите:

Потвърждение за успешно изтриване

Всички инструменти, които разгледахме дотук, се съдържат в разделът Sender Blacklist – Domain, който се зарежда по подразбиране.

Имаме достъп и до раздел Sender Blacklist – Recommended.

Достъп до управлението на този списък има само администраторът на мейл сървъра и в него се добавят домейни на ‘професионални‘ спамери, които атакуват мейл сървъра и услугата като цяло, не толкова отделни потребители на същия сървър. Препоръчаме да не правите промени в този раздел. Ако по някаква причина желаете да изключите тази защита, може да го направите като в полето Use recommended values маркирате опцията No.

Добавяне на имейл адреси в whitelist списък

По абсолютно същия начин може да добавите ваши имейл контакти, от които желаете да получавате всяко съобщение, без да се притеснявате, че поради една дума или символ в съдържанието писмото може да бъде блокирано от мейл филтрите. За да добавите контакт в whitelist кликнете линка Sender whitelist в главното меню:

Линк Sender whitelist

Внимавайте кой от двата инструмента (blacklist или whitelist) избирате, за да не блокирате полезните контакти, а да разрешите достъпа на спам.

Обновена: 30.06.2022

Беше ли Ви полезна тази статия?

Вижте още